Рішення
від 19.11.2020 по справі 922/1309/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

19.11.2020Справа № 922/1309/20 Суддя Мудрий С.М. розглянувши справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Харків - Капітал"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент"

про стягнення 89 873,28 грн.

Представники сторін: не викликались.

встановив :

Позивач звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача суму збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю в розмірі 89873,28 грн. Свої позовні вимоги обґрунтовує не виконанням відповідачем зобов`язань за договорами купівлі-продажу від 01.08.2017 №1553 та №1557 щодо відшкодування компенсації за землекористування земельною ділянкою та спожиту електроенергію (п. 12, 13 договорів).

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 29.04.2020 залишено без руху позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Харків - Капітал" та надано йому строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання Господарському суду Харківської області: письмового правового обґрунтування подання цього позову до Господарського суду Харківської області; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав; доказів надіслання (надання) вищезазначених документів відповідачу.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 29.04.2020 передано справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Харків - Капітал" (м. Харків) до товариства з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" (м. Київ) про стягнення 89873,28 грн за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 15.06.2020 року відкрито провадження у справі. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання). Надано відповідачу строк у 15 днів з дати отримання ухвали на подання відзиву.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення за №01054 71599170 на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 03194, м. Київ, бульвар Кольцова, будинок 14Д, офіс 610.

Вищезазначена ухвала господарського суду м. Києва від 15.06.2020 р. повернута до суду у зв`язку з: інші причини, що не дали змоги виконати обов`язки щодо пересилання поштового відправлення .

Згідно з ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, в силу положення пункту 5 частини 6 статті 242 Господарського суду міста Києва, день невдалої спроби вручення поштового відправлення за адресою місцезнаходження відповідача, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, вважається днем вручення відповідачу ухвал суду.

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з процесуальними документами у справі № 922/1309/20 в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідач не скористалися наданим йому законом правом подати письмові заперечення проти позову.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ст. 248 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Водночас, суд враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02.09.2010, Смірнова проти України від 08.11.2005, Матіка проти Румунії від 02.11.2006, Літоселітіс проти Греції від 05.02.2004 та інші).

З огляду на зазначені вище обставини, для визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, а також виконання завдання розгляду справи по суті, розгляд справи здійснено за межами строків, встановлених Господарським процесуальним кодексом України, проте в розумні строки.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 статті 202 ЦК України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно з ч.1 статті 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частина 2 статті 509 ЦК України передбачає, що зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно п.1 ч. 2 статті 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ч. 1 статті 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

20.10.2016 року між Великобурлуцькою селищною радою Великобурлуцького району Харківської області (орендодавець) та ТОВ Харків-Капітал (орендар) укладено договір оренди землі, відповідно до умов якої орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для розміщення та експлуатації будівель і споруд, додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій, яка знаходиться в межах населеного пункту смт. Великий Бурлук, вул. Привокзальна, буд. 34, Великобурлуцького району Харківської області. В оренду передано земельну ділянку загальною площею 4,0400 га, кадастровий номер: 6321455100:00:006:0002, за адресою: смт Великий Бурлук, вул. Привокзальна, буд. 34. На земельній ділянці знаходяться нежитлові будівлі нафтобази, АЗС №208, АЗС №210.

21.08.2017 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Харків-Капітал" (продавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" (покупець) укладено договори купівлі-продажу (АЗС № 208 та Великобурлуцької нафтобази), посвідчені приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Десятніченко І.В. та зареєстровані в реєстрі за номерами 1557 та 1553.

Відповідно до п.1, 2 договору від 21.08.2017 в реєстрі №1557 відчужуване нерухоме майно: нежитлова будівля АЗС №208 та складається з: будівля АЗС, літ. З , асфальтобетонні майданчики, резервуари РГС 50м2 - 2 шт., резервуара РГС 25м2 = 1 шт., що розташовані на земельній ділянці площею 4,0400 га, яка має кадастровий номер: 6321455100:00:006:0002. Нерухоме майно розташоване за адресою: Харківська область, смт. Великий Бурлук, вул. Привокзальна (колишня назва: Свердлова), будинок 34.

Відповідно до п.1, 2 договору від 21.08.2017 в реєстрі №1553 відчужуване нерухоме майно: комплекс нежитлових будівель нафтобази складається з: будівля контори літ. А , виробничий блок літ. Б , обмивочний пункт літ. Г , дороги і майданчики, водопровід, маніфольна літ. Ж , огорожа, трубопровід технологічний, лінія електропостачання, пожводойма відкрита 2000куб.м, пожводойма закрита 50 кв.м, пожводойма 200 куб.м, резервуар РГС 5 куб.м, резервуар РВС 200 куб.м, резервуар РВС 200 куб.м, резервуар РГС 75 куб.м (14 шт.), резервуар РВС 1000 куб.м (6 шт), резервуар РВС 700 куб.м, резервуар РВС 800 куб.м, резервуар РВС 300 куб.м, резервуар РГС 40 куб.м, електрощитова літ. В , склад, літ Д , туалет літ. Т , що розташовані на земельній ділянці площею 4,0400 га, яка має кадастровий номер: 6321455100:00:006:0002. Нерухоме майно розташоване за адресою: Харківська область, смт. Великий Бурлук, вул. Привокзальна (колишня назва: Свердлова), будинок 34.

За вищевказаною адресою на земельній ділянці (кадастровий номер 6321455100:00:006:0002) загальною площею 4,04 га, крім АЗС № 208 та нафтобази, які були відчужені, розташована АЗС № 210, яка знаходиться у власності TOB "Харків-Капітал".

Отже, об`єкти продажу та АЗС № 210 знаходяться на одній земельній ділянці, яка була надана у користування TOB "Харків-Капітал" на підставі договору оренди землі від 20.10.2016 (реєстраційний № 17054737), згідно з яким була встановлена загальна орендна плата для АЗС № 208, АЗС № 210 та нафтобази.

Після відчуження до відповідача перейшла у користування частина земельної ділянки для розміщення та експлуатації будівель та споруд АЗС № 208 та нафтобази, умови щодо землекористування якої було визначено вищевказаним договором оренди землі, на підставі якого здійснюються розрахунки з орендних платежів.

Тобто, фактичним землекористувачем з дня продажу АЗС № 208 та нафтобази став їх новий власник - товариство з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент", який зобов`язаний використовувати земельну ділянку на підставі належним чином оформлених правовстановлюючих документів на землю та на платній основі згідно ст.ст.125, 206 Земельного кодексу України.

З метою врегулювання землекористування після продажу частини об`єктів нерухомості, розташованих на вищевказаній земельній ділянці (кадастровий номер 6321455100:00:006:0002), в договори купівлі-продажу сторонами були внесені відповідні умови.

Так, згідно п. 12 договору купівлі-продажу АЗС № 208 та п. 13 договору купівлі - продажу нафтобази, TOB "Харків-Капітал" (продавець) та TOB "Буд-Асистент" (покупець) зобов`язалися на протязі 30-ти робочих днів з дня укладання договорів купівлі-продажу подати заяви до Великобурлуцької селищної ради щодо оформлення землекористування земельною ділянкою з кадастровим номером 6321455100:00:006:0002 з урахуванням відчуження нерухомого майна, що є предметом вищевказаних договорів купівлі-продажу, з внесенням відповідних змін до облікової документації. Покупець з дня укладання договорів купівлі-продажу зобов`язався за домовленістю сторін компенсувати продавцю платежі за користування земельною ділянкою під нафтобазою площею 3,3774 га та під АЗС № 208 площею 0,3456 га, в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням індексу інфляції та в усякому разі не менше розміру ставки земельного податку, до моменту реєстрації припинення права оренди продавця на земельну ділянку під відчужуваним майном.

07.09.2017, у зв`язку з переходом права власності на АЗС № 208 і нафтобазу та на виконання договірних зобов`язань, позивачем було подано заяву № 333 до Великобурлуцької селищної ради з проханням надати дозвіл на поділ та внесення відповідних змін до договору оренди землі від 20.10.2016.

Рішенням 27 позачергової сесії 7 скликання Великобурлуцької селищної ради від 22.12.2017 року відмовлено TOB "Харків-Капітал" в наданні дозволу на поділ земельної ділянки кадастровий номером 6321455100:00:006:0002 площею 4,04 га за адресою смт Великий Бурлук, вул. Привокзальна, будинок 34 у зв`язку з незадовільним станом орендованої земельної ділянки. Запропоновано TOB "Харків-Капітал" повторно звернутися з заявою про надання дозволу на поділ орендованої земельної ділянки після приведення її до стану, придатного для використання за цільовим призначенням.

Як зазначено позивачем, такі ж дії з подачі відповідної заяви повинен був виконати й відповідач.

Враховуючи те, що відповідач не вчинив дій щодо подачі відповідної заяви до Великобурлуцької селищної ради, позивач звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою про зобов`язання відповідача подати до Великобурлуцької селищної ради заяву щодо оформлення землекористування земельною ділянкою.

Рішенням господарського суду Харківської області від 03.09.2018 року у справі № 922/875/18 позовні вимоги позивача задоволено частково. Зобов`язано товариство з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" подати заяви до Великобурлуцької селищної ради Харківської області щодо оформлення землекористування земельною ділянкою кадастровий номер 6321455100:00:006:0002 під нафтобазаю - площею 3,3774 га та під АЗС № 208 - площею 0,3456 га. Стягнуно з товариства з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Харків - Капітал" суму збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю та за електроенергію в розмірі 70087,80 грн. (з яких 68275,97 грн. - сума компенсації платежів за землю в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки; 1811,83 грн. - сума компенсації за спожиту електроенергію), а також 2813,32 грн. витрат з оплати судового збору. В іншій частині позовних вимог у позові відмовлено.

Позивачем зазначено, хоча TOB "Буд-Асистент" на виконання рішення Господарського суду Харківської області у справі №922/875/18 подав заяву до селищної ради, але до теперішнього часу не додав правовстановлюючих документів, внаслідок чого заява не розглядається, що стало відомо під час слухання справи №922/3045/18.

Рішенням господарського суду Харківської області від 03.09.2018 року у справі № 922/536/19 позовні вимоги задоволено повністю. Стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Харків - Капітал" суму збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю в розмірі 118276,62 грн. та 1921, 00 грн. витрат зі сплати збору.

З вищезазначеного рішення зазначається, що сума збитків з ПДВ становить 118276,62 грн. (з них по нафтобазі - 107297,20 грн., по АЗС № 208 - 10979,42 грн.) нарахована за період з квітня по грудень 2018 року з урахуванням 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, визначених договорами купівлі-продажу.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 05.06.2019 року у справі 922/3045/18 апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю Харків-Капітал задоволено. Рішення господарського суду Харківської області від 19.02.2019 у справі №922/3045/18 скасовано повністю. Прийняти нове рішення, яким задоволено позовні вимоги про внесення зміни до договору оренди землі від 20.10.2016 шляхом визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди у редакції викладеній в постанові.

Зокрема, у вищезазначеній редакції додаткової угоди, зазначено, орендодавець: Великобурлуцька селищна рада Великобурлуцького району Харківської області (ідентифікаційний код 04399192) , орендар 1: товариство з обмеженою відповідальністю Харків-Капітал , орендар 2: товариство з обмеженою відповідальністю Буд-Асистент .

В позовній заяві позивачем зазначено, що згідно з судовим рішенням по справі №922/875/18 ТОВ "Буд-Асистент" перерахував суму збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю за період з 01.12.2017р. по 31.03.2018р. в розмірі 70 087,80 грн., згідно з судовим рішенням по справі №922/536/19 відповідач перерахував суму збитків за період з 01.04.2018 по 31.12.2018р. в розмірі 118 276,62 грн., однак, подальші виплати не здійснюється.

У зв`язку з чим, позивач звернувся в суд з вимогою про стягнення з ТОВ "Буд-Асистент" збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю на загальну суму 89 873,28 грн. за період з 01.01.2019 року по 26.07.2019 року (день державної реєстрації змін до спірного договору оренди землі ЄДРРП за рішенням суду).

Позивач зазначає, що відповідач з моменту державної реєстрації за ним права власності на об`єкти нерухомості є фактичним землекористувачем земельної ділянки під нафтобазою №208 та з моменту укладання договорів купівлі-продажу від 21.08.2017 р. у відповідності до діючого законодавства повинен сплачувати суму компенсації платежів за землю до існуючого договору оренди землі до моменту припинення права оренди попереднього землекористувача.

Так, сума збитків визначена позивачем з урахуванням нормативної грошової оцінки земельної ділянки кадастровий номер 6321455100:00:006:0002 за 2019 рік , яка зазначена в податковій декларації з плати за землю і складає з урахування 10% визначених договором оренди землі від 20.10.2016р. - за рік - 475 360,94 грн., за місяць - 39 613,41 грн. без врахування ПДВ та відповідно до площі земельної ділянки під кожним з об`єктів нерухомості в місяць складає: для обслуговування нафтобази площею 3,377 га - 33 116,43 грн., для обслуговування АЗС №208 площею 0,3456 га - 3 388,72 грн. та обслуговування АЗС №210 площею 0,3170 га - 3 108,26 грн.

З урахуванням 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки , визначених договорами купівлі-продажу, сума збитків внаслідок несплати компенсації по платежам за землю з ПДВ за період з 01.01.2019р. по 26.07.2019р. включно становить 89 873,28 грн. з ПДВ з них: по нафтобазі - 81 530,52 грн. з ПДВ, по АЗС №208 - 8 342,76 грн. з ПДВ.

На підтвердження доказів сплати позивачем орендної плати за землю в матеріалах справи наявні платіжні доручення за період з лютого 2019 року по 20.08.2019 року, в яких зазначено призначення платежу орендна плата за землю АЗС 208.210.

Відповідно до ч. 1 ст. 377 Цивільного кодексу України, до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 120 Земельного кодексу України. у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об`єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об`єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Згідно з частиною першою статті 6 Закону України "Про оренду землі", орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України "Про оренду землі", до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку. Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

Наведені норми слід розуміти таким чином, що при виникненні в іншої особи права власності на жилий будинок, будівлю або споруду відповідно до договору, який містить всі необхідні за законом істотні умови, право попереднього власника або користувача припиняється; новий власник об`єкта нерухомості, якому переходить право оренди, набуває права оренди за чинним договором оренди.

Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону. Відповідно до частини першої статті 3 Земельного кодексу України, земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно з частиною першою статі 93 Земельного кодексу України та статті 1 Закону України "Про оренду землі", право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Приписами статті 116 Земельного кодексу України встановлено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Набуття права на землю здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Крім того, за змістом статті 14 Податкового кодексу України плата за землю - обов`язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності; орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов`язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Справляння плати за землю, в тому числі й орендної плати, здійснюється відповідно до положень розділу XIII Податкового кодексу України. Отже, єдиною можливою формою здійснення плати за землю для відповідача як землекористувача є орендна плата.

В ст. 21 Закону України "Про оренду землі" визначено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Таким чином, обов`язок набувача нерухомого майна нараховувати та сплачувати орендну плату за фактичне користування земельною ділянкою з дати набуття права власності на нерухоме майно, що на ній розташоване, прямо випливає зі змісту положень статей 120, 206 Земельного кодексу України, 377 Цивільного кодексу України, Закону України "Про оренду землі".

Проте, як свідчать матеріали справи відповідачем не виконується відповідний обов`язок, та відповідні кошти сплачуються позивачем, що підтверджується наявними в матеріалах справи платіжними дорученнями.

Таким чином, в порушення вимог чинного законодавства та умов договорів, TOB "Буд-Асистент" безоплатно користується земельною ділянкою під власними об`єктами, та не сплачує в повному розмірі суми компенсації за користування землею, в тому числі ПДВ, яке нараховується на ці суми компенсації, з урахуванням того, що вони є складовою частиною вартості власної споруди, яка була продана відповідачу, та включаються до бази оподаткування і оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодексу України встановлює, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 7 цієї статті передбачено, що одностороння відмова від виконання зобов`язань, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином, не допускаються.

Перевіривши розрахунок компенсації платежів за землю відповідно до умов договорів купівлі-продажу (в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки), суд визнає його таким, що відповідає умовам договорів та діючому законодавству.

Враховуючи вищезазначене, вимоги позивача щодо компенсації платежів за землю в розмірі 89 873,28 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Частинами 3, 4 статті 13 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування (ч. 1 статті 76 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 статті 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до положень ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. При цьому, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, згідно положень ст. 74 ГПК України.

Згідно зі ст. 79 ГПК України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Судовий збір згідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3,4 ст. 13, ч.1 ст. 73, ст.ст. 79, 123, 129, ч. 9 ст. 165, ст. ст. 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Буд-Асистент" (03194, м. Київ, бульвар Кольцова, будинок 14Д, офіс 610, код ЄДРПОУ 39392178) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Харків-Капітал" (61105, Харківська обл., місто Харків, проспект Льва Ландау, будинок 33, код ЄДРПОУ 32562659 компенсацію платежів за землю в розмірі 89 873 (вісімдесят дев`ять тисяч вісімсот сімдесят три) грн. 28 коп. та суму судового збору у розмірі 2 102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Відповідно до ч. 1, 2 статті 241 ГПК України, рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С. М. Мудрий

Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92968328
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1309/20

Рішення від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мудрий С.М.

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні