Ухвала
від 19.11.2020 по справі 761/37469/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/37469/20

Провадження № 1-кс/761/22748/2020

У Х В А Л А

Іменем України

19 листопада 2020 року

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участю прокурора ОСОБА_2 захисникаОСОБА_3 підозрюваноїОСОБА_4 при секретарі ОСОБА_5

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого СУГУНП вКиївській області ОСОБА_6 ,погоджене зпрокурором відділуКиївської обласноїпрокуратури ОСОБА_2 , про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за№ 42020110000000205 від 06.11.2020, за підозрою:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці Донецької області, м. Ясинувата, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , громадянку України, яка на підставі договору надає бухгалтерські послуги комунальному підприємству Київської обласної ради «Київська регіональна комунальна компанія», раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва перебуває вищевказане клопотання.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що Слідчим управлінням ГУНП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020110000000205 від 06.11.2020, за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 згідно договору надає бухгалтерські послуги комунальному підприємству Київської обласної ради «Київська регіональна комунальна компанія» (код ЄДРПОУ 05447622) далі - КП КОР «КРКК».

Згідно договору № 4-11ТД від 01.11.2020 ОСОБА_4 зобов`язана надати бухгалтерські послуги, до яких відноситься:

-Оформлення первинної документації;

-Внесення первинних документів в реєстри бухгалтерського обліку;

-Нарахування заробітної плати, нарахування податків;

-Підготовка та подання звітності з ПДВ та ЄСВ

Так, у невстановлений досудовим розслідуванням час у ОСОБА_4 ,виник злочинний умисел на особисте протиправне збагачення, шляхом одержання неправомірної вигоди за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду дії з використанням наданого їй службового становища.

Усвідомлюючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний умисел направлений на незаконне збагачення, ОСОБА_4 у невстановлений досудовим розслідуванням час, вступила в злочинну змову з ОСОБА_7 який виконує обов`язки генерального директора КП КОР «КРКК» та ОСОБА_8 , для вчиненні тяжких корупційних злочинів, на території Київської області, направлених на особисте протиправне збагачення, шляхом одержання неправомірної вигоди за передачу в оренду майна яке перебуває на балансі підприємства КП КОР «КРКК».

Реалізуючи свій злочинний умисел, 30.10.2020 ОСОБА_9 діючи за раніше розподіленими ролями між ним, ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , запропонував представнику ТОВ «Вишпостач» ОСОБА_10 , який шукав приміщення для здійснення підприємницької діяльності у м. Бровари, Київської області, взяти в оренду складське приміщення розташоване за адресою: вул. Шевченко, 8-а, м. Бровари Київської області, яке знаходиться на балансі КП КОР «КРКК».

Надалі, цього ж дня, ОСОБА_9 показав ОСОБА_10 приміщення у вигляді сховища площею понад 80 м2 та офісне приміщення площею 15 м2, яке можливо орендувати на підставі договору зберігання з правом користування, при цьому зазначивши, що для отримання цього приміщення в оренду останньому необхідно надати йому неправомірну вигоду в сумі 30000 гривен, з розрахунку 10000 гривен за кожен місяць оренди.

Останній пояснив, що якщо ОСОБА_10 погоджується на вищевказані умови, то він організує йому зустріч з виконуючим обов`язки директором підприємства ОСОБА_7 та з ним буде укладено договір зберігання з правом користування, який надасть йому право користуватись вказаним приміщенням.

Далі, ОСОБА_7 17.11.2020 о 11.00 в адміністративній будівлі КП КОР «КРКК», що за адресою: Київська область, м. Бровари, вул. Шевченка 8-А. зустрівся з ОСОБА_10 та висунув йому протиправну вимогу щодо надання неправомірної вигоди в сумі 30000 гривен пояснивши, що якщо останній надасть йому вищевказану суму та він надасть розпорядження бухгалтеру підприємства ОСОБА_4 укласти з ним договір зберігання з правом користування, який надасть йому можливість користуватись приміщення у вигляді сховища площею понад 80 м2 та офісне приміщення площею 15 м2розташованому за адресою; АДРЕСА_3 , пояснивши, що неправомірну вигоду потрібно віддавати частинами по 20000 та 10000 гривен. Перший транш необхідно буде передати 18.11.2020 ОСОБА_9 .

Після того, як ОСОБА_10 погодився на протиправні вимоги ОСОБА_7 останній надав розпорядження ОСОБА_4 підготувати договір зберігання з правом користування.

Діючи за раніше розподіленими ролями ОСОБА_4 реалізуючи злочинний умисел спрямований на незаконне збагачення шляхом отримання неправомірної вигоди підготувала договір зберігання з правом користування №1/11-2020 (згідно вказаного договору ТОВ «Виспостач» передає КП КОР «КРКК» на відповідальне зберігання майно, яке визначено додатком № 1, та буде зберігатись за адресою: Київська область, м. Бровари, вул. Шевченка 8-А.) пояснивши ОСОБА_10 , що відповідно до умов вказаного договору йому необхідно здійснити офіціальний платіж в сумі 4000 гривен, а також надати неправомірну вигоду згідно попередньо досягнутих між ним та ОСОБА_7 домовленостей.

Надалі, 18.11.2020 приблизно о 08 год 40 хв., ОСОБА_10 на виконання вказівки ОСОБА_7 , перебуваючи за адресою: АДРЕСА_4 зустрівся із ОСОБА_9 де передав йому неправомірну вигоду у сумі 20 000 грн. (двадцять тисяч гривень)для ОСОБА_7 та ОСОБА_4 за укладення договору користування іншими приміщеннями КП КОР «КРКК».

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 інкримінованого їй кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному проваджені доказами.

Слідчий зазначає, що наявні ризики вважати, що підозрювана може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Враховуючи викладене слідчий просить задовольнити клопотання.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, просив слідчого суддю його задовольнити.

Захисник в судовому засіданні просив застосувати до підозрюваної більш м`який запобіжний захід.

Підозрювана підтримала думку захисника.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

В матеріалах клопотання слідчим наведено достатньо даних які вказують, що дії, описані в клопотанні могла скоїти саме ОСОБА_4 .

Враховуючи конкретні обставини кримінального провадження та дані про особу ОСОБА_4 , яка підозрюється, у вчиненні тяжкого кримінального правопорушення, офіційно працюючу, раніше не судиму, з метою дотримання належної процесуальної поведінки підозрюваного слідчий суддя вважає, що відносно підозрюваного необхідно застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, оскільки мають місце ризики, передбачені ст.177 КПК України, а саме:

-ризик переховування від органу досудового розслідування та суду підтверджується тією обставиною, що ОСОБА_4 у випадку доведеності її вини у вчинені інкримінованих їй кримінальних правопорушень, загрожує покарання у виді позбавлення волі строком до 10 років. Так, Європейський суд з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії» зазначив, що «суворість передбаченого покарання» є суттєвим елементом при оцінюванні «ризиків переховування або повторно вчинення злочинів»;

-ризик незаконного впливу на свідків та інших підозрюваних обґрунтовується тим, що з метою зміни останніми своїх показань ОСОБА_4 , шляхом залякування, підкупу чи будь-яким іншим способом може вчиняти вплив на таких осіб;

-ризик знищити, сховати або спотворити речі, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення обґрунтовується тим, що на даний час у кримінальному провадженні проведений не увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій, не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування.

Відповідно до ст. 181 КПК України домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

При вирішенні питання про обрання запобіжного заходу слідчим суддею враховано особу підозрюваного, вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваною ОСОБА_4 кримінального правопорушення, наявність ризиків передбачених ст. 177 КПК України.

З огляду на зазначене, слідчий суддя дійшов висновку про неможливість застосування відносно підозрюваної ОСОБА_4 більш м`якого запобіжного заходу, а отже слідчий суддя вбачає наявність достатніх передбачених законом підстав для часткового задоволення клопотання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у виді домашнього арешту в нічний час доби.

При вирішенні питання щодо часу перебування підозрюваного під домашнім арештом протягом доби, слідчим суддею враховано доводи сторін щодо особи підозрюваної, склад сім`ї, її стану здоров`я, соціальних зв`язків, у зв`язку з чим слідчий суддя приходить до висновку, що підозрюваній необхідно встановити заборону залишати житло в певний час.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 176, 177, 178, 182, 193, 194, 196, 197, 199, 202, 206, 309, 395 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Зобов`язати підозрювану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , кожного дня з 22 год. 00 хв. по 07 год. 00 хв., починаючи з 15.10.2020 року.

Покласти на підозрювану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме:

1) не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду;

2) повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

3) утримуватися від спілкування зі свідками та підозрюваними у даному кримінальному провадженні;

4) здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

Строк дії ухвали слідчого судді 60 (шістдесят) днів, починаючи з 19.11.2020 року, тобто до 17.01.2021 року включно.

Контроль за виконанням даного запобіжного заходу залишити за органами Національної поліції, які обслуговують територію місця мешкання підозрюваного.

На ухвалу слідчого судді до безпосередньо до Київського апеляційного суду прокурором, підозрюваним, його захисником протягом п`яти днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92972236
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за№ 42020110000000205 від 06.11.2020, за підозрою: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці Донецької області, м. Ясинувата, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , громадянку України, яка на підставі договору надає бухгалтерські послуги комунальному підприємству Київської обласної ради «Київська регіональна комунальна компанія», раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України

Судовий реєстр по справі —761/37469/20

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні