Ухвала
від 19.11.2020 по справі 127/25355/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/25355/20

Провадження 1-кс/127/11316/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2020 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019020000000095 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами, -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло вищевказане клопотання слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_2 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42019020000000095 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим провадиться досудове розслідування кримінального провадження № 42019020000000095 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, в ході розслідування якого виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

В ході розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що дослідженням фінансового-господарської діяльності ТОВ «Інтер`єр Груп» (код ЄДРПОУ 39111949, адреса: м. Вінниця, просп. Космонавтів 53) встановлено, що вказаний платник в ході здійснення імпортних операцій протягом 2016-2018 років, імпортував на митну територію України з ЗАТ «Атлант» (Республіка Білорусь) побутову техніку, по заниженим цінам, з метою подальшої мінімізації по сплаті митних платежів. Маючи впливові зв`язки та домовленості з посадовими особами постачальника заниження митної вартості могло здійснюватись шляхом внесення неправдивих відомостей до супровідних митних документів та їх підміни під час проходження через митний кордон з Україною.

В подальшому імпортовані та придбані на митній території України ТМЦ (побутова техніка) реалізується, з використанням наступної схеми:

- 30 % об`єму імпортованої продукції легальним способом реалізувалася в адресу суб`єктів господарювання реального сектору економіки (мережеві супермаркети України);

- 70 % об`єму імпортованої продукції реалізувалася за готівкові кошти, без відображення по бухгалтерському та податковому обліках та сплати податків.

З метою легалізації та введення в легальний обіг підприємства коштів отриманих від незаконної реалізації ТМЦ (побутової техніки) за готівку, посадові особи ТОВ «Інтер`єр груп» здійснювали відображення по податковому та бухгалтерському обліку «фіктивну» реалізацію товару на адресу суб`єктів господарювання з інших регіонів України, які містять ознаки «фіктивності», по ціні придбання із мінімальною націнкою. В свою чергу останні перераховували на розрахункові рахунки ТОВ «Інтер`єр груп» суми грошових коштів, отриманих від ТОВ «Інтер`єр груп», у вигляді готівки.

Згідно висновку аналітичного дослідження фінансово - господарської діяльності ТОВ «Інтер`єр груп» за період 2016-2018 років, складеного ГУ ДФС у Вінницькій області за № 13/02-32-16-20/39111949 від 05.03.2019 по ряду суб`єктів господарювання (покупців побутової техніки), а саме: ТОВ «Новохмельницьке» код ЄДРПОУ 40990138; ТОВ «Лівайз Груп», код ЄДРПОУ 39932984; ТОВ «Ліскор торг» код ЄДРПОУ 40922361; ТОВ «Мартен ЛТД», код ЄДРПОУ 32660907; ТОВ «Хортон Плюс», код ЄДРПОУ 42045976 встановлено наявність вироків суду по факту ведення фіктивного підприємництва, відкритих кримінальних проваджень, внесення відомостей в АІС «СФП», значних розбіжностей у складі податкових зобов`язань, невідповідність основних видів діяльності із основним видом ТОВ «Інтер`єр груп» (оптова торгівля побутовою технікою); директор, бухгалтер та засновник в одній особі, який фактично не в змозі здійснювати об`єм робіт, які нібито здійснюються його підприємством; відсутність трудових ресурсів, виробничого обладнання, складських та торгівельних приміщень, транспорту та торгівельного обладнання, сировини, матеріалів для здійснення відповідних видів діяльності.

За результатами проведеного дослідження, внаслідок складання службовими особами ТОВ «Інтер`єр груп» завідомо неправдивих офіційних документів (податкових накладних) та внесення до офіційних документів (податкові декларації з податку на прибуток) завідомо неправдивих відомостей нанесено державі збитків на загальну суму 3577885, 18 грн.

Строки досудового розслідування у кримінальному провадженню завершуються 22.11.2020, однак у зв`язку із відсутністю достатнього часу у кримінальному провадженні не проведенні усі необхідні та можливі слідчі дії, які забезпечать проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, так зокрема необхідно завершити проведення перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інтер`єр груп» за вказаний період, долучити до кримінального провадження висновок проведеної перевірки та з урахуванням їх результатів допитати по обставинам кримінального провадження службових осіб ТОВ «Інтер`єр груп» (директора, головного бухгалтера),зібрати наних характеризуючидані,виконати іншіслідчі діїнеобхідність уяких виникнепід часдосудового розслідування.

Проведення вищевказаних процесуальних та слідчих дій має важливе значення для повного, об`єктивного та неупередженого досудового розслідування даного кримінального провадження, отримання належних та допустимих доказів, а також прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Враховуючи, що провести вищезазначені слідчі та процесуальні дії у встановлений КПК строк, тобто до 22.11.2020, неможливо з об`єктивних причин, з метою забезпечення здійснення всебічного, повного та неупередженого досудового розслідування, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Слідчий суддя дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, оскільки органу досудового розслідування необхідно провести ряд слідчих та процесуальних дій.

Крім того, слідчим в судовому засіданні було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк передбачений ст. 219 КПК України, оскільки органами досудового розслідування станом на час звернення до суду не проведено усіх слідчих дій без проведення яких неможливо належним чином дослідити обставини кримінального правопорушення, надати належну кваліфікацію, дослідити наявні всі докази у їх сукупності та надати їм відповідну правову оцінку.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні.

Разом із тим, слідчий суддя при дослідженні усіх матеріалів кримінального провадження із врахуванням доводів слідчого, приходить до висновку, що достатнім та обгрунтованим для проведення усіх слідчих дій буде продовження строку досудового розслідування саме на два місяці.

На підставі наведеного, керуючись ст. 294, 295 1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_2 задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні № 42019020000000095 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, на два місяці, тобто до 22 січня 2021 року.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92978685
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.05.2019, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами

Судовий реєстр по справі —127/25355/20

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні