Рішення
від 20.11.2020 по справі 484/2610/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/2610/20

Провадження № 2/484/1175/20 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.11.2020 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтерната Миколаївської обласної ради в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 до Первомайської міської ради Миколаївської області; третя особа: Орган опіки та піклування Первомайської міської ради про визнання права власності на 1/2 частину будинку в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В :

13.08.2020 року позивачі звернулися до суду в інтересах неповнолітніх дітей, з позовом до Первомайської міської ради Миколаївської області; третя особа: Орган опіки та піклування Первомайської міської ради про визнання права власності на 1/2 частину будинку в порядку спадкування за законом, обґрунтувавши позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла громадянка ОСОБА_4 у віці 35 років, після смерті якої відкрилася спадщина за законом на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 .

ОСОБА_4 має синів: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , які є спадкоємцями першої черги за законом після смерті своєї матері.

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 26 грудня 2012 року, справа № 2/1421/2121/12 р, ОСОБА_4 позбавлена батьківських прав відносно своїх синів.

Рішенням виконавчого комітету Первомайської міської ради від 23.12.2016 року № 663, малолітнього ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 влаштовано до Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи - інтернат, де він навчається та виховується в 9-му класі. Дитина позбавлена батьківського піклування і перебуває на повному державному утриманні.

Відповідно до довідки Первомайсьуого МБТІ від 28.05.2012 року, 1/2 частина вказаного вище житлового будинку належить ОСОБА_1 на підставі договору дарування, посвідченого Цихонею В.А. приватним нотаріусом Первомайського міського нотаріального округу від 26.02.2008 р. реєстр № 2166, що також підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманого 11.08.2020 року.

Відповідно до Витягів з Державного реєстру актів цивільного стану про народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 , матір`ю дитини записана ОСОБА_4 , а відомості про батька записані відповідно до ст. 135 СК України зі слів матері.

Розпорядженням Баштанської районної державної адміністрації Миколаївської області від 21.12.2016 року № 435-р, дитину позбавлену батьківського піклування, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 , влаштовано до дитячого будинку сімейного типу ОСОБА_5 для спільного проживання та виховання. В цьому розпорядженні зазначено, що мати дитини ОСОБА_4 рішенням Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 26 грудня 2012 року, справа № 2/1421/2121/12 р., позбавлена батьківських прав, а відомості про батька в актовому записі про народження вказані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

Згідно ч. 1 статті 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Інші спадкоємці, які б могли претендувати на спадкове майно відсутні.

В статті 1268 Цивільного кодексу України чітко регламентовано, що малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Тож, 12 березня 2020 року школа-інтернат, діючи в інтересах малолітнього сина ОСОБА_1 , як його законний представник, звернулася до Першої Первомайської держнотконтори за отриманням свідоцтва про право на спадщину за законом на Уг частину житлового будинку АДРЕСА_1 , що залишився після смерті громадянки ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

12 березня 2020 року нотаріусом Першої Первомайської держнотконтори Миколаївської області було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 .

Мотивуючи відмову тим, що не надано оригіналів правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності на 1/2 частину житлового будинку.

Через відсутність оригіналу вищевказаного державного акту, позивачі в інтересах дітей змушені звернутися до суду, за захистом майнових прав неповнолітніх.

В статті 3 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування чітко регламентовано, що основними засадами державної політики щодо соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, є зокрема захист майнових, житлових та інших прав та інтересів таких дітей.

В статті 32 вищевказаного Закону чітко регламентовано, що за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також особами з їх числа зберігається право на житло, в якому вони проживали з батьками, рідними до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Представник позивачів надав суду заяву з проханням слухати справу у його відсутність, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Від представників Первомайської міської ради Миколаївської області та Органу опіки та піклування Первомайської міської ради надійшли заяви, у яких вони просять справу слухати у їх відсутність, проти задоволення позову не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, надані суду докази, суд приходить до наступного висновку.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є спадкоємцями першої черги після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Первомайськ, Миколаївської області (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 від 18.09.2019 р.).

До складу спадщини після її смерті входить: 1/2 частина житлового будинку АДРЕСА_1 .

Спадкове майно належало померлій на праві приватної спільної часткової власності з її сином ОСОБА_1 , що підтверджується Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, отриманого 11.08.2020 року.

Згідно ст.4 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 332 ЦК України право власності на нерухоме майно, якщо відповідно до закону таке право підлягає державній реєстрації, виникає з моменту державної реєстрації.

Обов`язковість державної реєстрації прав на нерухоме майно передбачена Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, та їх обтяжень від 01 липня 2004 року. Порядок та умови державної реєстрації передбачені тимчасовим положенням про порядок державної реєстрації права власності на нерухоме майно, затверджене наказом МЮ України № 7/5 від 7 лютого 2002 року з наступними змінами.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

З урахуванням наведеного позовні вимоги позивачів є обґрунтованими та законними і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов Первомайської спеціальної загальноосвітньої школи-інтерната Миколаївської обласної ради (вул. Краснофлотська, 25, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ: 04590145), в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 до Первомайської міської ради Миколаївської області (вул. Грушевського, 3, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ: 35926170), третя особа: Орган опіки та піклування Первомайської міської ради (вул. Грушевського, 3, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ: 35926170) про визнання права власності на 1/2 частину будинку в порядку спадкування за законом - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_3 , право власності на 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Первомайськ, Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_4 , право власності на 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Первомайськ, Миколаївської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Дата виготовлення повного тексту рішення 20.11.2020 р.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92992112
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на 1/2 частину будинку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —484/2610/20

Рішення від 20.11.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 24.09.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні