Ухвала
від 19.11.2020 по справі 496/4786/20
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/4786/20

Провадження № 1-кс/496/1710/20

У Х В А Л А

19 листопада 2020 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області

у складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Біляївка клопотання дізнавача-інспектора СД Біляївського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, за матеріалами кримінального провадження за № 12020165250000027 від 12.08.2020 року, за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Дізнавач ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати йому та дізнавачу-інспектору СД Біляївського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 тимчасовий доступ до історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з можливістю її вилучення.

Свої вимоги мотивує тим, що 12.08.2020 року до Біляївського ВП ГУНП в Одеській області надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 про те, що чоловік на ім`я ОСОБА_6 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 наніс їй тілесні ушкодження у вигляді ушибленої рани голови. Дані відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020165250000027 від 12.08.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України. В ході розгляду кримінального провадження встановлено, що 12.08.2020 року ОСОБА_5 була госпіталізована до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де проходила стаціонарну форму лікування. Для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, які є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, у даному провадженні. Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що історія хвороби ОСОБА_5 має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до історії хвороби ОСОБА_5 , що зберігається у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з можливістю її вилучення для направлення за місцем проведення судово-медичної експертизи. У зв`язку з викладеним, дізнавач ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Дізнавач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, але в клопотанні просив справу розглянути без його участі.

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до судового засідання не з`явився, про день та час розгляду клопотання був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Вивчивши матеріали, додані до клопотання, матеріали кримінального провадження, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає частковому задоволенню.

Згідно ч. 1 ст. 40-1 КПК України дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого. Дізнавач несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання.

З п.4 ч. 2 ст. 40-1 КПК України вбачається, що дізнавач уповноважений звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Клопотання, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 2ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Згідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

12.08.2020 року відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020165250000027, за ознаками ч. 1 ст. 125 КК України, за наступною фабулою: «12.08.2020 року до Біляївського ВП ГУНП в Одеській області надійшла заява від ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 про те, що чоловік на ім`я ОСОБА_6 перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 наніс їй тілесні ушкодження у вигляді ушибленої рани голови».

В ході розгляду кримінального провадження встановлено, що 12.08.2020 року ОСОБА_5 була госпіталізована до КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », де проходила стаціонарну форму лікування.

Історія хвороби ОСОБА_5 перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », вона має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Встановити ступень тяжкості та характер завданих потерпілій тілесних ушкоджень можливо лише шляхом проведення відповідної експертизи, а тому експерту необхідно надати зазначену історію хвороби, виходячи з чого суд вважає, що клопотання в цій частині підлягає задоволенню.

Разом з цим, дізнавач ОСОБА_3 в клопотанні просить надати дозвіл йому та дізнавачу-інспектору СД Біляївського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 на тимчасовий доступ до вказаної історії хвороби. При цьому з матеріалів справи вбачається, що він не входять до складу слідчо-оперативної групи у вказаному кримінальному провадженні, а тому клопотання в цій частині слід задовольнити частково і надати тимчасовий доступ лише ОСОБА_3 дізнавачу, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання дізнавача-інспектора СД Біляївського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити частково.

Надати дізнавачу-інспектору СД Біляївського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до історії хвороби ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_3 , з можливістю вилучення.

В іншій частині клопотання залишити без задоволення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу92992351
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —496/4786/20

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Трушина О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні