Ухвала
від 20.11.2020 по справі 619/2431/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/2431/20

провадження №1-кс/619/1183/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2020 року м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області

у складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Дергачі клопотання прокурора Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42019221280000133 від 19.11.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

19.11.2020 до Дергачівського районного суду Харківської області надійшло клопотання прокурора Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42019221280000133 від 19.11.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Слідчим суддеюбуло встановлено,що в провадженні слідчого відділення Дергачівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному проваджені № 42019221280000133 від 19 листопада 2019 року, за фактом вчинення кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Крім того, до Дергачівської місцевої прокуратури надійшли матеріали УСБУ в Харківській області про те, що в ході проведення оперативно-розшукових заходів отримано інформацію про причетність в.о. директора ДП «Дублянський спиртовий завод» (код ЄДРПОУ 00375289, адреса виробничих потужностей: Харківська обл., Краснокутський р-н, с. Дублянка, вул. Заводська, 1, 1в, 1п, 1г, 1б, 1і, 1и, 1ж, 1з), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до організації незаконного виробництва не облікованої спиртовмісної продукції (біоетанолу) на потужностях даного підприємства з метою особистого збагачення.

Встановлено, що ДП «Дублянський спиртовий завод» останні роки перебуває в стадії банкротства та офіційно не здійснює виробничої діяльності.

Крім того, згідно офіційних даних ДПС України, а саме Єдиного державного реєстру суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, що знаходиться за інтернет посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстру виданих, призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, що знаходиться за інтернет посиланням: http//www.kh.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy, реєстру діючих ліцензій на оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, що знаходиться за інтернет посиланням: http//www.tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/413937.html та Єдиного державного реєстру виробників спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів: http//www.tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/151988.html ДП «Дублянський спиртовий завод» ліцензію на виробництво спирту етилового та біоетанолу, а також ліцензію на продаж спирту етилового, біоетанолу та алкогольних виробів не отримувало.

В той же час, з метою приховування вказаної протиправної діяльності посадовими особами ДП «Дублянський спиртовий завод» здійснюється неофіційна закупівля «меляси» для виробництво спиртовмісної продукції та мазут в якості палива для ректифікаційних колон.

Також, для приховування вказаної протиправної діяльності посадові особи здають частину ємностей та приміщень ДП «Дублянський спиртовий завод» юридичним особам з ознаками фіктивності: ТОВ «Асмур» (код ЄДРПОУ 42564034), ТОВ «Нафтотех» (код ЄДРПОУ 41905457), ТОВ «Бітум комплекс» (код ЄДРПОУ 41770716), ТОВ «Метлом» (код ЄДРПОУ 41195876), ТОВ «Малефісента» (код ЄДРПОУ 42944942) та ТОВ «Альтернатів Енерджі Сорсес Еко» (код ЄДРПОУ 40533905), в адресу яких начебто відвантажується меляса та мазут (згідно із реєстром суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, а також реєстру виробників спиртовмісної продукції дозвільна документація відсутня).

Крім цього, встановлено, що в порушення вимог чинного законодавства посадовими особами ДП «Дублянський спиртовий завод» використовується праця найманих працівників частина яких офіційно не оформлена.

Під час проведення негласних слідчих (розшукових) дій отримано інформацію, про підтвердження вказаної протиправної діяльності та здійснення її на потужностях ДП «Дублянський спиртовий завод».

За отриманими УСБУ в Харківській області даними з метою подальшого розповсюдження вказаної продукції ОСОБА_4 спільно із засновником ТОВ «Айболіт-схід» (код ЄДРПОУ 39998694) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , здійснює незаконне виробництво лікеро-горілчаної продукції під виглядом відомих світових брендів використовуючи при цьому сировину виготовлену на потужностях ДП «Дублянський спиртовий завод».

Вказана продукція зберігається у складських приміщеннях, що розташовані за адресою: Харківська область, м. Куп`янськ, вул. Магістральна, буд.2.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна складські приміщення належать на праві власності ОСОБА_5 .

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши надані докази, доходить до наступного висновку.

За ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Слідчий суддя встановив, що прокурор просить з метою перевірки даних щодо вчинення посадовими особами ДП «Дублянський спиртовий завод», кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, та інших кримінальних правопорушень з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, надати дозвіл на проведення обшуку складських приміщень, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_5 .

Слідчий суддя, вивчивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, приходить до висновку що прокурор довів наявність всіх обставин, передбачених ч. 5 ст. 234 КПК України.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 107, 233, 234, 237, 372, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42019221280000133 від 19.11.2019 - задовольнити.

Надати дозвіл першому заступнику керівника Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області ОСОБА_6 , прокурорам Дергачівської місцевої прокуратури ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , заступнику начальника СВ Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області майору поліції ОСОБА_10 , старшим слідчим СВ Дергачівського ВП ГУ НП в Харківській області: майору поліції ОСОБА_11 , підполковнику поліції ОСОБА_12 , майору поліції ОСОБА_13 , майору поліції ОСОБА_14 ; слідчим СВ Дергачівського ВП ГУНП в Харківській області: капітану поліції ОСОБА_15 , лейтенанту поліції ОСОБА_16 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_17 , капітану поліції ОСОБА_18 , лейтенанту поліції ОСОБА_19 , рядовому поліції ОСОБА_20 , рядовому поліції ОСОБА_21 , на проведення обшуку складських приміщень, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , які належать на праві власності ОСОБА_5 , з метою відшукання обладнання для виробництва спиртовмісної продукції, грошових коштів отриманих незаконним шляхом, документів пов`язаних з фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Айболіт-схід» (код ЄДРПОУ 39998694), ДП «Дублянський спиртовий завод» (код ЄДРПОУ 00375289), чернеток, комп`ютерної техніки, яка містить докази протиправної діяльності, незаконно виготовленої спиртовмісної продукції, лікеро- горілчаної продукції та інших речей і документів, які є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу

Ухвала слідчого судді надає право слідчому, прокурору проникнути до будівлі чи іншого володіння лише один раз.

Ухвала діє до 19.12.2020.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія. Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.

У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні копія ухвали повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи. При цьому слідчий, прокурор зобов`язаний забезпечити схоронність майна, що знаходиться у житлі чи іншому володінні особи, та неможливість доступу до нього сторонніх осіб.

Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі.

Слідчий, прокурор під час проведення обшуку має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити або обшук здійснюється за відсутності осіб, зазначених у частині третій цієї статті.

При обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Особи, у присутності яких здійснюється обшук, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу обшуку.

Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст оголошено 20 листопада 2020 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92992750
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №42019221280000133 від 19.11.2019, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —619/2431/20

Ухвала від 17.05.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Калмикова Л. К.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Якименко Л. О.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Якименко Л. О.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 19.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Жорняк О. М.

Ухвала від 02.11.2020

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Якименко Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні