Ухвала
від 06.10.2020 по справі 757/22551/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22551/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2020 року Печерський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарях ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

за участі прокурора ОСОБА_6 ,

в присутності обвинуваченого ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні приміщенні Печерського районного суду м. Києва в режимі відеоконференції з Самарським районним судом м. Дніпра клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 205 КК України на підставіст. 49 КК України

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мартук, Мартукського району, Актюбинської області, Казахстан, громадянина України, освіта середня спеціальна, займав посаду директора та засновника ТОВ«Оптспецторг», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , пенсіонера, не одруженого, раніше не судимого,-

В С Т А Н О В И В :

08.05.2018 року до Печерського районного суду м. Києва від прокурора прокуратури Запорізької області надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018080000000012 від 26.04.2018 р. за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 205 КК України.

Цього ж дня ухвалою вказане клопотання призначене до підготовчого судового засідання, згідно вимог ч. 1ст. 314 КПК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор просив звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1ст. 49 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності.

ОСОБА_7 у підготовчому судовому засіданні повністю погодився з клопотанням прокурора, надав свою згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1ст. 49 КК Українита підтвердив суду, що він не оспорює фактичні дані вчинення кримінального правопорушення, в якому він підозрюється, правильно розуміє значення своїх дій і просить звільнити його від кримінальної відповідальності з названих підстав.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, вивчивши матеріали долучені до клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, приходить до наступних висновків.

Дане кримінальне провадження підсудне Печерському районному суду м. Києва відповідно до ст.ст.32,33 КПК України.

ОСОБА_7 обвинувачується в тому, що у березні-квітні 2016 року невстановлена в ході досудового розслідування особа, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, знаючи ОСОБА_7 як особу, яка постійно знаходиться за місцем свого мешкання, з дому практично не виходить, а також яка не має юридичної або економічної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонувала ОСОБА_7 за грошову винагороду придбати юридичну особу, виступити формальним засновником та керівником підприємства з метою прикриття незаконної діяльності. Зокрема, прикриття незаконної діяльності полягало в конвертації в готівку безготівкових грошових коштів та незаконного формування складу податкового кредиту та витрат з оподаткування для суб`єктів господарювання реального сектору економіки.

Відповідно ОСОБА_7 виступив виконавцем злочину, якому належало виконувати вказівки невстановленої особи, щодо придбання юридичної особи та перереєстрації її на своє ім`я, підписання статутних, реєстраційних документів, наказів, формального підтвердження у разі необхідності свого призначення службовою особою суб`єкта господарювання перед контролюючими органами.

У квітні 2016 року, ОСОБА_7 та невстановлена слідством особа, розподілили між собою ролі в спільному злочинному плані. ОСОБА_7 , відповідно до розробленого злочинного плану повинний надати свої анкетні дані та провести необхідні дії для державної перереєстрації (придбання) фіктивного підприємства - ТОВ «Оптспецторг» (код ЄДРПОУ 40111947). У свою чергу, невстановлена слідством особа відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи, необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади, надати документи необхідні для проведення дій щодо перереєстрації ТОВ «Оптспецторг» в державних органах, а також надати можливість іншим особам використовувати перереєстроване підприємство з метою, у тому числі, прикриття незаконної діяльності.

Реалізуючи свій злочинний намір у квітні 2016 року ОСОБА_7 надав невстановленій особі копії сторінок свого паспорту НОМЕР_1 , виданого 06.02.2001 Самарським РВ ДМУ УМВС України в Дніпропетровській області та копію картки про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа, у невстановленому досудовим розслідуванням місті, склала у визначеній формі протокол від 04.04.2016 №2 загальних зборів учасників ТОВ «Оптспецторг» відповідно до якого, з метою ускладнення встановлення місця знаходження фіктивної юридичної особи для податкового контролю з боку фіскальних органів, змінено місцезнаходження товариства з адреси: 01004 м. Київ, вул. Крутий узвіз, будинок 6/2А на адресу АДРЕСА_3 , погоджено вихід зі складу учасників Товариства ОСОБА_8 та продаж належної йому частки №32018080000000012 від 26.04.2018 Товариства на користь ОСОБА_7 , у розмірі 495000 гривень, що становить 100% статутного капіталу Товариства та наказ від 05.04.2016 №3 про обрання ОСОБА_9 на посаду директора ТОВ «Оптспецторг».

Склавши вказані документи невстановлена досудовим розслідуванням особа перебуваючи в невстановленому слідством приміщенні в місті Дніпро надала їх для підпису ОСОБА_7 , який засвідчив їх своїми підписами.

ОСОБА_7 засвідчив своїм підписом установчі документи ТОВ «Оптспецторг», які в подальшому подано до Реєстраційної служби головного територіального управління юстиції у м. Києві за адресою: Київ, пров. Музейний, буд. 2-Д.

ОСОБА_7 виконав всі необхідні дії, направлені для придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Оптспецторг».

Після державної реєстрації змін в установчих документах, ОСОБА_7 став єдиним засновником та власником ТОВ «Оптспецторг» з 06.04.2016 року.

По результатах вищевказаних дій невстановленою досудовим слідством особою, у відповідності відведеній їй ролі 06.04.2016 року внесено зміни до відомостей про юридичну особу ТОВ «Оптспецторг» у Реєстраційної служби головного територіального управління юстиції у м. Києві.

Крім того, ОСОБА_7 у квітні 2016 року, діючи у співучасті з невстановленою досудовим розслідуванням особою, у порушення ст.ст.81, 87, 89 Цивільного кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), ст.ст.56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 16 липня 2015 року), ст.ст.8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (№755-IV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), вчинив фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Оптспецторг», у тому числі, прикриття незаконної діяльності, яка полягала в наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності в конвертації в готівку безготівкових грошових коштів та незаконному формуванні їм податкового кредиту та витрат з оподаткування.

ОСОБА_7 передав документи та печатку ТОВ «Оптспецторг» невстановленій особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження.

Таким чином, ОСОБА_7 , діючи в співучасті з невстановленою досудовим розслідуванням особою, 06.04.2016 став директором ТОВ «Оптспецторг» та встановив контроль над суб`єктом підприємницької діяльності ТОВ «Оптспецторг», а саме отримав у володіння установчі, реєстраційні документи, що дало можливість у подальшому використовувати даний суб`єкт підприємницької діяльності, у тому числі, для здійснення прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Також вчинення дій, пов`язаних з перереєстрацію ТОВ «Оптспецторг» як засновника вказаного підприємства та директора, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити юридичної особи - ТОВ «Оптспецторг». Продовжуючи злочинну діяльність невстановлені особи отримали можливість укладати від імені ОСОБА_7 , шляхом підроблення документів господарські угоди та первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню з податку на додану вартість та валових витрат підприємств. Окрім цього, невстановлені слідством особи отримали можливість складати та подавати від імені ОСОБА_7 офіційні документи податкової звітності ТОВ»Оптспецторг» до ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві.

За період квітень-травень 2016 року декларації з податку на додану вартість ТОВ»Оптспецторг» не надавались. За період червень-грудень 2016 року декларації підписані нібито керівником ОСОБА_7 з податку на додану вартість надано до ДПІ Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві. За грудень 2016 року декларація з податку на додану вартість надана до відома. Отже ТОВ»Оптспецторг» не підтверджені показники податкового кредиту та податкових зобов`язань за грудень 2016 року. У 2017 році ТОВ»Оптспецторг» податкову звітність не надавало.

У період 06.04.2016 по 06.04.2017 невстановлена особа, всупереч встановленого законами України порядку здійснення підприємницької діяльності, у порушення обов`язків суб`єкта господарювання - платника податків щодо належного ведення бухгалтерського та податкового обліку фінансово-господарської діяльності, ведення в установленому порядку обліку об`єктів оподаткування та доходів і витрат, складання звітності, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, здійснювали незаконну підприємницьку діяльність, шляхом проведення оформлення операцій щодо реалізації від імені фіктивного суб`єкта господарювання ТОВ «Оптспецторг» виписано податкові накладні на реалізацію товару на загальну суму 182 817 966 грн., в т.ч. ПДВ 30 469 661 грн., наступним суб`єктам підприємницької діяльності: ТОВ «Квін АРТ» (код ЄДРПОУ 39933773), ТОВ «Кіровоградмонтажсістема» (стара назва ТОВ «Торговий дім Спецтехніка») (код ЄДРПОУ 38182647), ТОВ «Сілентіум» (стара назва ТОВ «Картеле») (код ЄДРПОУ 40392925), ТОВ «Претеріум» (стара назва ТОВ «Ондіонс) (40393049), ТОВ «ВЕЛФРОСТ-В» (код ЄДРПОУ 38368296), ТОВ «ОРБІС ВЕРІТАС» (стара назва ТОВ «Ревітал Сістем») (код ЄДРПОУ 40331773), (ТОВ «Темпораліс» (стара назва ТОВ «АРН Компані (код ЄДРПОУ 40625718), ТОВ «Інтрастінвест груп» (код ЄДРПОУ 40625325), ТОВ «Метер груп» (код ЄДРПОУ 40038328), ТОВ «Охланд Компані» (кодЄДРПОУ 40624960), ТОВ «Предніум» (стара назва ТОВ «Торг-опт-партнер») (код ЄДРПОУ 40625545), ТОВ «Цифрадрук» (стара назва ТОВ «Фортіс груп 2000») (код ЄДРПОУ 40638376), ТОВ «Аверс буд груп» (код ЄДРПОУ 40625655) ТОВ «Ліагро сервіс груп» (код ЄДРПОУ 40331223).

Далі, невстановленою у ході досудового розслідування особою від імені ТОВ»Оптспецторг» та номінального директора ОСОБА_7 складались первинні бухгалтерські документи (договори купівлі-продажу, податкові накладні, рахунки фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні), які оформлювались з порушенням вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» щодо повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства, та не містили особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Тобто виписані невстановленою особою документи не можуть бути належними доказами реальності вчинення цих господарських договорів. Проте, на підставі таких документів невстановленою особою проводилось оформлення продажу та придбання продукції, надавання послуг, виконання робіт контрагентам-покупцям, які за такими правочинами та господарськими операціями отримали податкову вигоду у вигляді зменшення об`єкта оподаткування з податку на додану вартість, податку на прибуток, а саме враховували такі витрати при визначенні об`єкта оподаткування з податкових зобов`язань платників податків за періоди з 06.04.2016 року по 06.04.2017 року. Зокрема, таку податкову вигоду отримано контрагентамипокупцями, а саме: ТОВ «Квін АРТ» (код ЄДРПОУ 39933773), ТОВ «Кіровоградмонтажсістема» (стара назва ТОВ «Торговий дім Спецтехніка») (код ЄДРПОУ 38182647), ТОВ «Сілентіум» (стара назваТОВ «Картеле»)(код ЄДРПОУ 40392925), ТОВ «Претеріум» (стара назва ТОВ «Ондіонс) (40393049), ТОВ «ВЕЛФРОСТ-В» (кодЄДРПОУ 38368296), ТОВ «ОРБІС ВЕРІТАС» (стара назва ТОВ «Ревітал Сістем») (код ЄДРПОУ 40331773), (ТОВ «Темпораліс» (стара назва ТОВ «АРН Компані (код ЄДРПОУ 40625718), ТОВ «Інтрастінвест груп» (код ЄДРПОУ 40625325), ТОВ «Метер груп» (код ЄДРПОУ 40038328), ТОВ «Охланд Компані» (код ЄДРПОУ 40624960), ТОВ «Предніум» (стара назва ТОВ «Торг-опт-партнер») (код ЄДРПОУ 40625545), ТОВ «Цифрадрук» (стара назва ТОВ «Фортіс груп 2000») (кодЄДРПОУ 40638376), ТОВ «Аверс буд груп» (код ЄДРПОУ 40625655) ТОВ «Ліагро сервіс груп» (код ЄДРПОУ 40331223).

Також, податкову вигоду отримано контрагентамипостачальниками: ОСОБА_10 (код НОМЕР_3 ), ТОВ «СЕЙЛЗ ТМ» (код ЄДРПОУ 40593681), ТОВ «СІЛЕНТІУМ» (код ЄДРПОУ 40392925), ТОВ «ОРБІС ВЕРІТАС» (код ЄДРПОУ 40331773), ТОВ «МЕТЕР ГРУП» (код ЄДРПОУ 40038328), ТОВ «СІТІ БІЛД» (код ЄДРПОУ 39974579), ТОВ «КВІН АРТ» (код ЄДРПОУ 39933773), ТОВ «СІНЕКС-ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 39844482), ТОВ «ТОРГУС УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 39043282), ТОВ «ДЕЛІШЕС ФУД» (код ЄДРПОУ 38993847), ТОВ «ВЕЛФРОСТ - В» (код ЄДРПОУ 38368296), ТОВ «ГЛОБАЛ КОФЕ ГРУП» (код ЄДРПОУ 38182909), ТОВ «ГЕРМЕС ГРАНД ВОЛМОР» (код ЄДРПОУ 37975921), ПП «ПОЛТАВА ХЛІБ ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 37592723), ТОВ «ОВРУЦЬКИЙ (код ЄДРПОУ 36899405), ТОВ «УКРТАФТ» (код ЄДРПОУ 36354318), ТОВ «АНТО» (код ЄДРПОУ 35946917), ТОВ «АСТРУМ» (код ЄДРПОУ 35622029), ТОВ «ТЕХМОЛПРОМ» (код ЄДРПОУ 35293993), ТОВ «ОМЕГА ЛОГІСТИК» (код ЄДРПОУ 35147992), ПП «ЕТАНА-ПІВДЕНЬ» (код ЄДРПОУ 34108109), ТОВ «СУМИПРОДУКТ 2005» (код ЄДРПОУ 34012197), ТОВ «ВОДОГРАЙ - В» (код ЄДРПОУ 33649122), ТОВ «ЧАЙНИЙ ДІМ» (код ЄДРПОУ 32974402), ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ ДІМ «ДНІПРО» (код ЄДРПОУ 2887349) ТОВ «ЕКСПАНСІЯ» (код ЄДРПОУ 32294905), ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРІ УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 32049199), ТОВ «ЧАЙНИЙ ДІМ» (код ЄДРПОУ 31155601), ПВТП «МАРТЕЛЬ» (код ЄДРПОУ 22447474) на загальну суму 182 477 490 грн.

Такі дії ОСОБА_7 суд кваліфікує, як прибання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст.205 КК України.

Розглядаючи вказане питання, суд виходить із положень п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у п.1постанови «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 року, згідно яких, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі можливе на будь-яких стадіях судового розгляду справи, у тому числі під час підготовчого судового засідання, за умови вчинення особою суспільно-небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиноюКримінального кодексу України, та за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно з п. 2 ч. 3ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2ст. 284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3статті 288 КПК Українивизначено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Зокрема згідно з п. 1 ч. 1ст. 49 КК Українипередбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Відповідно до вимогст. 12 КК Україникримінальне правопорушення передбачене ч. 1ст. 205 КК України, є злочином невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідност.49 Кримінального кодексу Україниособа звільняється від кримінальності відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули відповідні строки. Для злочинів невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі строк давності становить 2 роки. В ході судового розгляду встановлено, що ОСОБА_7 вчинив кримінальне правопорушення передбаченеч. 1 ст.205 КК Українив період березня-квітня 2016 року, тобто на даний час, з моменту вчинення ОСОБА_7 кримінального правопорушення минуло більше 2 років.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про можливість звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставіст. 49 КК України.

Цивільний позов у справі не заявлено.

Судові витрати та речові докази відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.212,284,288,314,369,371 КПК України, ст.12, п. 1 ч. 1 ст.49 КК України,-

У Х В А Л И В :

ОСОБА_7 , від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 205 КК Українина підставіст. 49 КК України- звільнити, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32018080000000012 від 26.04.2018 року - закрити.

Ухвала набирає законної сили через сім днів з моменту її проголошення, у разі не подачі на неї апеляції.

Ухвала може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подачі протягом 7 днів з дня її проголошення апеляційної скарги, через Печерський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92995666
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 1 ст. 205 КК України на підставіст. 49 КК України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мартук, Мартукського району, Актюбинської області, Казахстан, громадянина України, освіта середня спеціальна, займав посаду директора та засновника ТОВ«Оптспецторг», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , пенсіонера, не одруженого, раніше не судимого

Судовий реєстр по справі —757/22551/18-к

Ухвала від 06.10.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 08.05.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні