Ухвала
від 18.11.2020 по справі 916/3282/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"18" листопада 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3282/20

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши заяву державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» про забезпечення позову (вх. №2-4074/20 від 16.11.2020р.), пред`явленого до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» , товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» про зобов`язання вчинити певні дії та усунення перешкод у користуванні житлово-комунальними послугами, -

ВСТАНОВИВ:

Державний заклад „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» 16.11.2020р. звернувся до господарського суду із позовною заявою до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» , товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» про визнання дій відповідачів неправомірними та зобов`язання відповідачів вчинити певні дії шляхом відновлення водопостачання позивачу за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, та надати позивачу доступ до розподільчих вузлів житлово-комунальних послуг; про усунення перешкод в користуванні житлово-комунальними послугами шляхом заборони відповідачам припиняти та обмежувати водопостачання та інші житлово-комунальні послуги для позивача за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082. Позовні вимоги обґрунтовані фактом відключення відповідачами 21.08.2020р. об`єкта позивача, який розташований за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, від водопостачання за відсутності передбачених чинним законодавством підстав.

Звертаючись до господарського суду із позовними вимогами до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» , товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» позивачем було подано до суду заяву про забезпечення позову, відповідно до якої позивач просить суд зобов`язати відповідачів негайно відновити водопостачання для державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, та заборонити припинення та обмеження водопостачання.

В обґрунтування поданої заяви позивачем було наголошено, що неправомірне відключення позивача 21.08.2020р. від водопостачання має наслідком порушення прав останнього. При цьому, позивачем було наголошено, що наявність заборгованості за водопостачання у будь-якому випадку не може бути підставою для відключення від водопостачання.

Розглянувши заяву державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» про вжиття заходів забезпечення позову, господарський суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст.ст. 136, 137 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача , за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду. Позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії. Не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Згідно зі ст. 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

За приписами п. 3 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 року №16 «Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову» достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову.

Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов`язання тощо).

Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви. Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

З доданих до позовної заяви документів вбачається, що 01.11.2000р. між КП „Одесводоканал» та державним закладом „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» було укладено договір про надання послуг водопостачання та водовідведення №1403/3.

Згідно додатку №1 до договору про надання послуг водопостачання та водовідведення №1403/3 від 01.11.2000р. КП „Одесводоканал» , правонаступником якого згідно додаткової угоди від 28.11.2006р. виступає товариство з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» було прийнято на себе зобов`язання забезпечити водопостачання та водовідведення за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082.

З листа №36-П-4161 від 03.08.2020р. Головного Управління Національної поліції в Одеській області вбачається, що директор державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» звертався із повідомленнями про відключення 16.07.2020р. водопостачання за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082.

Листом №29 від 27.08.2020р. державним закладом „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» було повідомлено товариство з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» про несанкціоноване припинення 21.08.2020р. водопостачання на об`єкті споживача.

08.10.2020р. представниками товариства з обмеженою відповідальністю „Інфокс» в особі філії „Інфоксводоканал» за результатами проведення обстеження об`єкта споживача було складено акт №21327 про відсутність водопостачання за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, у зв`язку з відключенням споживача від внутрішньо-будинкової мережі з боку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» .

Посилаючись на припинення 21.08.2020р. водопостачання власного об`єкта, який розташований за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, заявником було наголошено про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову шляхом зобов`язання відповідачів негайно відновити водопостачання для державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082, та заборонити припинення та обмеження водопостачання.

Приписами п. 3 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630, встановлено, що послуги надаються споживачам безперебійно, виключно за винятком часу перерв, визначених відповідно до частини третьої статті 16 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Відповідно до ст. 1, ч. 1 ст. 16 Закону України „Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року N 2189-VIII житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг. Надання комунальних послуг та надання послуги з управління багатоквартирним будинком здійснюються безперервно, крім часу перерв на: 1) проведення ремонтних і профілактичних робіт згідно з будівельними нормами і правилами, правилами технічної експлуатації і користування, положеннями про проведення поточного і капітального ремонтів та іншими нормативно-правовими актами; 2) міжопалювальний період для систем опалення виходячи з кліматичних умов згідно з нормативно-правовими актами; 3) ліквідацію наслідків аварії.

Згідно зі ст. 23 Закону України „Про питну воду та питне водопостачання» від 10 січня 2002 року N 2918-III підприємства питного водопостачання та централізованого водовідведення мають право, зокрема, у разі внесення споживачем не в повному обсязі плати за використану питну воду обмежити його питне водопостачання до рівня екологічної броні питного водопостачання . При цьому, статтею 1 Закону врегульовано, що екологічною бронею питного водопостачання є мінімальний рівень використання питної води споживачами (крім населення ), необхідний для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру.

Викладені вище приписи чинного законодавства, яким встановлено порядок надання послуг водопостачання та водовідведення, дозволяють господарському суду дійти висновку про наявність у підприємства питного водопостачання та централізованого водовідведення права на обмеження водопостачання та водовідведення лише у випадках та на умовах, встановлених ст. 16 Закону України „Про житлово-комунальні послуги» . При цьому, наявність у абонента заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги у будь-якому випадку не є підставою для обмеження водопостачання та водовідведення у повному обсязі. Позиція господарського суду із даного питання відповідає висновкам, наведеним у постанові Верховного Суду від 28.01.2019р. по справі №916/1974/18.

З огляду на викладене, суд доходить висновку, що до моменту розгляду господарським судом по суті позовних вимог державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» про зобов`язання вчинити певні дії та усунення перешкод у користуванні житлово-комунальними послугами, існує необхідність вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони відповідачам припиняти та обмежувати водопостачання об`єкта споживача, оскільки невжиття таких заходів може істотно ускладнити ефективний захист прав позивача, за захистом яких він і звернувся до суду. У задоволенні заяви державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» у іншій частині необхідно відмовити, оскільки обраний позивачем спосіб забезпечення у вказаній частині не передбачений положеннями процесуального законодавства.

Керуючись ст.ст. 136, 137, 140 Господарського процесуального кодексу України , суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» про вжиття заходів забезпечення позову - задовольнити частково.

2. Заборонити об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» / вул. Торгова, 1, 1-А, 1-Б, м. Одеса, 65082; ідентифікаційний код 40625550/, товариству з обмеженою відповідальністю „Інфокс» /04116, м. Київ, вул. Шулявська, буд. 5, ідентифікаційний код 14289688/ в особі філії „Інфоксводоканал» /65039, м. Одеса, вул. Басейна, буд. 5, ідентифікаційний код 26472133/ вчиняти дії щодо припинення та обмеження водопостачання для державного закладу „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» / вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082; ідентифікаційний код 02775165/ за адресою: вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082.

3. В іншій частині заяви - відмовити.

Стягувачем за даною ухвалою є державний заклад „Басейнова Стоматологічна клініка Міністерства охорони здоров`я України» / вул. Торгова, 1-Б, м. Одеса, 65082; ідентифікаційний код 02775165/.

Боржниками за даною ухвалою є об`єднання співвласників багатоквартирного будинку „Бригантина» / вул. Торгова, 1, 1-А, 1-Б, м. Одеса, 65082; ідентифікаційний код 40625550/, товариство з обмеженою відповідальністю „Інфокс» /04116, м. Київ, вул. Шулявська, буд. 5, ідентифікаційний код 14289688/ в особі філії „Інфоксводоканал» /65039, м. Одеса, вул. Басейна, буд. 5, ідентифікаційний код 26472133/.

Ухвала набрала законної сили 18.11.2020р. та підлягає негайному виконанню.

Ухвала дійсна для пред`явлення у строк, передбачений ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" (в редакції згідно із Законом N 1404-VІІІ від 02.06.2016р.).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення (підписання).

Суддя Желєзна Світлана Петрівна

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92996411
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити певні дії та усунення перешкод у користуванні житлово-комунальними послугами

Судовий реєстр по справі —916/3282/20

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 07.04.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Рішення від 24.03.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 18.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 05.02.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні