Рішення
від 09.11.2020 по справі 579/875/20
КРОЛЕВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 579/875/20

2/579/370/20

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

09 листопада 2020 року Кролевецький районний суд Сумської області

в складі головуючого судді - Моргуна О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Сергієнко Ж.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кролевець справу за позовом ОСОБА_1 до Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Луч Кролевецького району Сумської області помер його батько ОСОБА_2 .

На час смерті ОСОБА_2 проживав сам та був зареєстрований в АДРЕСА_1 .

09 квітня 1998 року ОСОБА_2 склав заповіт, яким все своє майно, яке матиме на день своєї смерті заповів позивачу ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , вказаний заповіт було посвідчено головою виконкому Білогривської сільської ради Кролевецького району Даниляк В.С., зареєстрований в реєстрі за №27.

ОСОБА_3 за заповітом та за законом після смерті батька ОСОБА_2 , спадщину не прийняла, на спадщину не претендує, про що була складена заява за реєстраційним номером № 715 від 21 лютого 2020 року.

Після смерті батька ОСОБА_2 , позивач ОСОБА_2 спадщину не прийняв, оскільки майно яке він заповів не мало ніякої цінності.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла дружина ОСОБА_2 , ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, інших спадкоємців, які претендують на спадщину після його смерті крім позивача немає.

На початку лютого 2020 року позивачу надійшов лист від ТОВ Кролевецький комбікормовий завод про те, що Товариство орендує земельні ділянки громадян. Із даного листа йому стало відомо, що його батьку ОСОБА_2 за життя був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай).

З метою отримання свідоцтва про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , він звернувся до нотаріуса, однак отримав відмову, оскільки пропустив строк для прийняття спадщини.

Позивач зазначає, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки на час закінчення строку для прийняття спадщини він не володів інформацією про право на земельну частку (пай).

Посилаючись на викладене, позивач просить визначити йому додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач в судове засідання не з`явився, просить розгляд справи проводити без його участі, що вбачається із змісту його заяви (а.с.27)

Відповідач Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області в судове засідання свого представника не направила, будучи належним чином повідомленим про місце, дату та час розгляду справи, надала заяву про розгляд справи без її представника. Позовні вимоги визнає (а.с.26)

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе відповідно до ст.ст. 200, 211, 223, 247 ЦПК України розглядати справу у підготовчому засіданні за відсутності учасників справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч.3, ч.4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому ст.ст. 206, 207 цього Кодексу.

Згідно з ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Перевіряючи наявність підстав для задоволення позову, судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_2 , є батьком позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с.12).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, актовий запис №6 серія НОМЕР_1 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Луч Кролевецького району Сумської області, помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, актовий запис №09 серія НОМЕР_2 (а.с.4).

За змістом довідки виконкому Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області від 17.02.2020 року №02-24/85 вбачається, що ОСОБА_2 постійно до дня смерті був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис №09 від 14.06.2006 року (а.с.5).

Померлий склав заповіт, яким все своє майно, яке матиме на день своєї смерті заповів своїм дітям ОСОБА_1 та ОСОБА_3 . Заповіт не змінювався і не відмінявся (а.с.8).

ОСОБА_3 за заповітом та за законом після смерті батька ОСОБА_2 , спадщину не прийняла, на спадщину не претендує, про що була складена заява за реєстраційним номером № 715 від 21 лютого 2020 року(а.с.10).

До складу спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 входить право на земельну частку (пай) (а.с.7).

У судовому засіданні встановлено, що позивач має право на спадщину після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , однак не може реалізувати його у зв`язку із пропуском встановленого законом строку для прийняття спадщини.

З огляду на положення абз. 6 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року №7, вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася, що підтверджується інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру від 26.03.2020 року (а.с.6), та письмовим роз`ясненням нотаріуса (а.с.11).

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

За змістом позову, позивач ОСОБА_1 своєчасно не подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини після смерті батька, оскільки на час закінчення строку для подання заяви про прийняття спадщини не володів інформацією про наявність права на земельну частку (пай), вказані обставини і стали істотними труднощами прийняти спадщину.

Визначення додаткового строку позивачу необхідно для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_1 .

Інших спадкоємців, які мають право на спадщину чи на обов`язкову спадщину після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

З огляду на викладене, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що строк для прийняття спадщини, який закінчився 13 грудня 2006 року, пропущений позивачем з поважних причин, яка до теперішнього часу залишається неприйнятою, а тому є всі законні підстави для ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення про задоволення позову та у відповідності з вимогами ч.3 ст.1272 ЦК України визначення додаткового строку терміном два місяці для подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст. 1272 ЦК України, керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 19, 76-82, 200, 206, 211, 223, 247, 258, 259, 265, 268, 273 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , до Білогривської сільської ради Кролевецького району Сумської області, місцезнаходження: с.Білогриве, вул.Шкільна, буд.29, Сумська область, код ЄДРПОУ 04389489, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Луч Кролевецького району Сумської області.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Кролевецький районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст.273 ЦПК України.

Повне судове рішення складено 19 листопада 2020 року.

Суддя О. В. Моргун

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92999259
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —579/875/20

Рішення від 09.11.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

Ухвала від 10.06.2020

Цивільне

Кролевецький районний суд Сумської області

Моргун О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні