Ухвала
від 15.10.2020 по справі 653/70/20
ГЕНІЧЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 653/70/20

Провадження № 2/653/448/20

У Х В А Л А

іменем України

15 жовтня 2020 року

Генічеський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Берлімової Ю.Г.

за участю секретаря Карпенко І.Д.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Генічеськ клопотання представника позивача адвоката Пастушенка Юрія Анатолійовича про призначення автотоварознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання спільною сумісною власністю та поділ майна ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання спільною сумісною власністю та поділ майна.

У судовому засіданні представник позивача адвокат Пастушенко Ю.А. заявив клопотання про призначення автотоварознавчої експертизи, з метою вартості майна.

Відповідач ОСОБА_3 належним чином повідомлена про день, час та місце розгляду справи до судового засідання не з`явилась, причини неявки суду не повідомила.

Суд, вислухавши представника позивача, вивчивши матеріали клопотання та справи, приходить до наступних висновків.

Так, позивач просить визнати автомобіль спільним майном подружжя та стягнути з відповідача на його користь грошову компенсацію в розмірі Ѕ частини вартості автомобіля.

Відповідно до вимог статті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Частиною 1, 2 статті 76 ЦПК України, встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Згідно ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Відповідно до пп. 1.2.4 п 1.2 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень затвердженої Наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року , основними видами (підвидами) експертизи є: товарознавча: машин, обладнання, сировини та товарів народного споживання; автотоварознавча; транспортно-товарознавча; військового майна, техніки та озброєння.

Згідно пп. 2.1. п. 2 розділу ІV Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, до числа основних завдань автотоварознавчої та транспортно-товарознавчої експертизи належить визначення ринкової вартості колісних транспортних засобів (далі - КТЗ), їх складових, а також розміру вартості матеріальних збитків, заподіяних власнику або володільцю колісних транспортних засобів, їх складових унаслідок пошкодження останнього.

Таким чином, враховуючи, що для встановлення фактичних даних, що входять до предмету доказування у даній справі, а саме: вартості спірного майна, необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити по справі автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручити судовому експерту Херсонської торгово-промислової палати.

Також, враховуючи те, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 12, 76, 103, 104, 252, 258-261, 352-355 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Призначити по справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання спільною сумісною власністю та поділ майна,автотоварознавчу експертизу, проведення якої доручити судовому експерту Херсонської торгово-промислової палати (ЄДРПОУ 02944923 )Єрофєєву Валерію Олександровичу (місто Херсон, вулиця Гагаріна, 34 А).

На розгляд та вирішення експерту поставити наступні питання:

1) яка середньоринкова ціна автомобіля (марка - CHEVROLET AVEO; рік виготовлення - 2008; пробіг - 110000 км.; колір - білий, фабричне фарбування; в ДТП не перебував; VIN код - НОМЕР_1 ; двигун бензиновий інжекторний об`ємом 1498 куб.см.; газова установка четвертого покоління; коробка передач п`ятиступенева механічна; бокові дзеркала заднього бачення без електроприводу та обігріву; салон заводський темного кольору; оббивка сидінь тканина; електричні склопідіймачі в передніх дверях; охоронна сигналізація з доводчиком скла в передніх дверях; автомагнітола з розширеними функціями, а саме: навігатор, телевізор з ж/к екраном, USB; маса 1120 кг., без кондиціонера; система гальмів: передні дискові, задні барабанні без ABS; колеса - титанові диски R-15 з зимовою гумою - зношеність 50%; дата першої реєстрації 28 жовтня 2008 року) на час розгляду справи у суді (липень 2020 року) ?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Витрати на проведення експертизи покласти на позивача - ОСОБА_2 .

Призначену експертизу провести протягом місяця з дня отримання ухвали суду про призначення технічної експертизи та матеріалів цивільної справи.

У розпорядження експерту надати матеріали цивільної справи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга подається до Херсонського апеляційного суду через Генічеський районний суд Херсонської області.

Суддя Генічеського районного суду Ю. Г. Берлімова

Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу92999943
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спільною сумісною власністю та поділ майна

Судовий реєстр по справі —653/70/20

Ухвала від 13.08.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 15.10.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Берлімова Ю. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні