Рішення
від 10.11.2020 по справі 658/1870/20
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/1870/20

(провадження № 2/658/967/20)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2020 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Подіновської Г.В.,

при секретарі Яковлєвої А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в приміщенні суду, в місті Каховка Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

Представник позивача звернулася до суду з вказаним позовом, вимоги вмотивовано тим, що після смерті батька позивача - ОСОБА_3 залишилося спадкове майно, яке складається із земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,75 га, яка знаходиться на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області. Після смерті ОСОБА_3 із заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину звернулися його дружина ОСОБА_4 та сини: ОСОБА_1 , ОСОБА_1 . Після смерті брата позивача - ОСОБА_5 , спадкоємцем за законом була його мати - ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Після смерті іншого брата позивача - ОСОБА_1 спадкоємцем за законом була його мати - ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, але не оформила своїх спадкових прав. Після смерті братів позивача - ОСОБА_5 , ОСОБА_1 та їх матері - ОСОБА_4 спадкова справа не заводилася, спадкоємці із заявами про прийняття спадщини або видачу свідоцтва про право на спадщину не зверталися. При зверненні позивачем до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав йому було відмовлено, через відсутність правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Просила визнати за позивачем право власності на спадкове майно, яке складається із земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,75 га, яка знаходиться на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області в порядку спадкування за законом.

В судове засідання від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, на задоволенні позовних вимог наполягає.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав заяву у відповідності до якої з позовними вимогами згоден.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає необхідним позов задовольнити.

Судом встановлено, що смерті батька позивача - ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилося спадкове майно, яке складається із земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,75 га, яка знаходиться на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області (а.с. 11, 18, 20).

Після смерті ОСОБА_3 із заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину звернулися його дружина ОСОБА_4 та сини: ОСОБА_1 , ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер брат позивача - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 помер інший брат позивача - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 померла мати позивача - ОСОБА_4 (а.с. 11-13).

Батько позивача - ОСОБА_3 на момент смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані: дружина ОСОБА_4 , сина: ОСОБА_1 , ОСОБА_5 , ОСОБА_1 (а.с. 15).

Брат позивача - ОСОБА_5 на момент смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані: мати ОСОБА_4 , брат ОСОБА_1 , брат ОСОБА_1 (а.с. 14).

Брат позивача - ОСОБА_1 на момент смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним були зареєстровані: мати ОСОБА_4 , брат ОСОБА_1 (а.с. 18).

Мати позивача - ОСОБА_4 на момент смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , разом з нею був зареєстрований син ОСОБА_1 (а.с. 17).

Родинні відносини між позивачем та його померлими батьками і братами підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу батьків та свідоцтвами про його народження та його братів (а.с. 9, 10).

При зверненні позивачем до нотаріальної контори з метою оформлення спадкових прав йому було відмовлено, через відсутність правовстановлюючого документу на землю (а.с. 21-22).

Державний акт про право приватної власності на землю ІІІ-№ 022423 було втрачено, про що зроблено публікацію в газеті Каховська Зоря (а.с. 19).

Позивач є єдиним спадкоємцем після смерті свої батьків та братів, інші спадкоємці відсутні.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218, ч. 3 ст. 1268 ЦК України, Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом; До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті; спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Таким чином, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню, оскільки він є єдиним спадкоємцем за законом, відмову від спадщини не заявляв та іншим чином визнати право власності на належне йому спадкове майно, яке складається з земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,75 га, яка знаходиться на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області не має змоги.

Керуючись ст.ст. 12,13, 81, 265, 273 ЦПК України, ст.ст. 1216-1218, 1261, 1268, 1269 ЦК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНКОПП: НОМЕР_1 ), в інтересах якого діє ОСОБА_2 (місцезнаходження: АДРЕСА_2 ) до Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області (місцезнаходження: с. Малокаховка Каховського району Херсонської області, вул. Ювілейна, буд. № 45, ЄДРПОУ: 26518817) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 право власності на земельну ділянку, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,75 га, що знаходиться на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області в порядку спадкування за законом.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Г. В. Подіновська

СудКаховський міськрайонний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення10.11.2020
Оприлюднено23.11.2020
Номер документу93000096
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/1870/20

Рішення від 10.11.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 19.06.2020

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні