Рішення
від 05.11.2020 по справі 910/4983/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

05.11.2020Справа № 910/4983/20

Суддя Господарського суду міста Києва Стасюк С.В., за участю секретаря судового засідання Цубери Ю.Ю., розглянувши в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Державного підприємства "Енергоринок"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги"

про стягнення 292 346,45 грн.

Представники учасників справи:

від позивача: Гаркуша В.В. (дов. № 49 від 01.07.2020);

від відповідача: Ткач І.М. (дов. № КЕП 200902005 від 02.09.2020).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державне підприємство "Енергоринок" (надалі по тексту - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" (надалі по тексту - відповідач) про стягнення 292 346,45 грн. штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов`язань за Договором №16092/01 від 26.12.2018 в частині дотримання фактичних обсягів купівлі електричної енергії до заявлених, у зв`язку з чим останньому на підставі п. 5.1.5 та п. 5.4.2 Договору нарахований штраф в сумі 292 346,45 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.04.2020 відкрито провадження у справі № 910/4983/20, вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 21.05.2020.

15.05.2020 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позовну заяву. У поданому відзиві відповідач зазначає, що зазначений в позовній заяві розрахунок не ґрунтується на умовах Договору та вимогах законодавства. За твердженням відповідача, ним не було допущено порушення зобов`язання, у зв`язку з чим є недопустимим застосування правових наслідків, які можуть наставати, винятково у випадку вчинення порушення. Відповідач зазначає, що умови Договору про нарахування штрафу у разі перевищення фактичного обсягу купівлі електричної енергії не відповідають принципам справедливості, добросовісності і розумності, оскільки різниця між фактичним обсягом купленої електричної енергії та заявлених обсягів споживання жодним чином не впливає на фактичні розрахунки за куплену електричну енергію за відповідний період, а лише надаються для можливості розрахунку попередньої оплати за електричну енергію електропостачальником за Договором.

20.05.2020 до Господарського суду міста Києва від позивача надійшла відповідь на відзив, відповідно до якої позивач зазначив, що відповідачем не спростовано обґрунтованих доводів позивача, викладених у позовній заяві.

21.05.2020 судове засідання не відбулось у зв`язку з направленням судді Стасюка С.В. до Національної школи суддів України для підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.07.2020 розгляд справи у підготовчому засіданні призначено на 08.09.2020.

У судовому засіданні 08.09.2020 закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті на 08.10.2020.

У судовому засіданні 08.10.2020 розгляд справи відкладено на 05.11.2020.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

26.12.2018 між Державним підприємством "Енергоринок" (ДПЕ, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" (електропостачальник, відповідач) укладений Договір №16092/01 (надалі - Договір), відповідно до умов якого ДПЕ зобов`язується продавати, а електропостачальник зобов`язується купувати електричну енергію з метою постачання її споживачам відповідно до умов Договору (п.1.1. договору).

Відповідно до п. 3.1. Договору, обсяг фактично проданої та купленої електричної енергії визначається згідно із ІПР на підставі погодинних даних, розрахованих відповідно до Порядку.

За змістом п. 3.2. Договору електропостачальник надає до ДПЕ повідомлення на розрахунковий місяць до 16-00 25 числа (включно)місяця, що передує розрахунковому, в електронному вигляді з накладенням кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП) керівника (уповноваженої особи) електропостачальника шляхом його завантаження на офіційний веб-сайт ДПЕ у вигляді електронного файлуа Цифрова інформація, що міститься у повідомленні, також заноситься електропостачальником у розроблені ДПЕ форми на офіційному веб-сайті ДПЕ. У разі порушень в роботі офіційного веб-сайту ДПЕ або порушень доступу до нього (відповідно до звернення електропостачальника), в якості резервного способу надання повідомлення у вигляді електронного файлу використовується електронна пошта, з наступним виконанням необхідних дій на офіційному веб-сайті ДПЕ після відновлення його роботи/доступу до нього.

Повідомлення оформлюється та надається електропостачальником до ДПЕ окремо по кожному оператору. Форма повідомлення наведена в додатку № 1 до договору.

У повідомленні зазначається заявлений місячний обсяг купівлі електричної енергії Електропостачальником (в тому числі окремо по групі "а" та по групі "б" відповідно до Порядку) та вартість заявленого обсягу купівлі електричної енергії. Вартість заявленого обсягу купівлі електроенергії розраховується за встановленою НКРЕКП прогнозованою оптовою ринковою ціною на відповідний розрахунковий період.

Згідно з п. 3.3. Договору ДПЕ у разі відсутності зауважень, до 17-00 26 числа місяця, що передує розрахунковому, проводить реєстрацію повідомлення, чим підтверджує згоду на продаж електричної енергії електропостачальнику, про що повідомляє електропостачальника шляхом відображення на офіційному веб-сайті ДПЕ номера, дати реєстрації та П.І.Б. працівника ДПЕ, який провів реєстрацію повідомлення. Також вказаний працівник ДПЕ накладає власний КЕП на повідомлення у вигляді електронного файлу та завантажує його на офіційний веб-сайт ДПЕ.

У разі наявності зауважень до оформлення повідомлення, наданого електропостачальником, ДПЕ до 17-00 26 числа місяця, що передує розрахунковому, повідомляє електропостачальника про відмову в реєстрації повідомлення шляхом зазначення причини відмови у відповідному полі на офіційному веб-сайті ДПЕ. У разі порушень в роботі офіційного веб-сайту ДПЕ або порушень доступу до нього (відповідно до звернення електропостачальника), ДПЕ повідомляє електропостачальника про зауваження до повідомлення в електронному вигляді на вказану електропостачальником адресу електронної пошти.

Електропостачальник протягом одного робочого дня виправляє повідомлення з урахуванням зауважень ДПЕ та повторно надає виправлене повідомлення до ДПЕ у такому ж порядку, як це визначено в п.3.2 договору.

Згідно з п.3.4. Договору, у разі необхідності, електропостачальник може скоригувати заявлений обсяг купівлі електричної енергії до 15-го числа (включно) розрахункового місяця за таких умов:

-надання до ДПЕ скоригованого повідомлення у такому ж порядку як це передбачено в п.3.2. договору;

-забезпечення електропостачальником оплати за куповану електричну енергію відповідно до п. 4.4. Договору з урахуванням скоригованих обсягу та вартості купованої електричної енергії відповідно скоригованого повідомлення.

Відповідно до п. 3.10 Договору документом, який підтверджує факт переходу права власності на електричну енергію від ДПЕ до електропостачальника, є підписаний з боку ДПЕ та електропостачальника та скріплений печатками (за наявності) Акт купівлі-продажу.

Пунктом 4.1. Договору передбачено, що фактична вартість електричної енергії, купленої електропостачальником у ДПЕ в розрахунковому місяці, визначається за середньозваженою ціною відповідно до п. 4.2 та фактичними обсягами електроенергії, купленої електропостачальником у ДПЕ (п. 3.1 договору).

Згідно з п. 4.3. Договору розмір оплати за заявлений обсяг електричної енергії розраховується як сума орієнтовної вартості електричної енергії та розміру податку на додану вартість, що нараховується при проведенні операцій купівлі-продажу електричної енергії відповідно до законодавства України.

Відповідно до п. 4.4. Договору оплату за куплену електроенергію електропостачальник здійснює відповідно до ІВКОР грошовими коштами, що перераховуються на поточні рахунки із спеціальним режимом використання ДПЕ з поточних рахунків електропостачальника.

На виконання умов Договору, відповідач надіслав позивачу повідомлення та скориговані повідомлення на заявлений обсяг купівлі електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України у червні 2019, зокрема повідомлення № 06/2019 від 24.05.2019 та скориговане повідомлення № 06/2019/1 від 14.06.2019 на заявлений обсяг купівлі відповідачем електричної енергії для її постачання споживачу та території ліцензованої діяльності відповідача в обсязі 225 000 000кВт.г.

Відповідно до Акту прийому-передачі електричної енергії № 06/2019 від 30.06.2019 обсяг купленої та розподіленої електричної енергії споживачам відповідачем становить 264 825 205 кВт.г.

Позивач зазначає, що відповідач перевищив фактичні обсяги купівлі електричної енергії від заявлених на 39 825 205 кВт.г, тобто на 17,70 %.

Позивач направив на адресу відповідача претензію № 01/32-16977 від 09.09.2019 про сплату штрафу за перевищення фактичного обсягу купівлі електричної енергії, над заявленим у червні 2019 року в загальному розмірі 292 346,45 грн.

Оскільки відповідач не здійснив у добровільному порядку сплати штрафу у сумі 292 346,45 грн., позивач звернувся до суду із цим позовом.

Оцінивши наявні в справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, суд приходить до висновку, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч. 2 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно із п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків.

Частиною 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

За договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму (ст. 655 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утримуватись від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Як встановлено судом та вбачається з матеріалів справи, відповідач надіслав позивачу повідомлення та скориговані повідомлення на заявлений обсяг купівлі електричної енергії на оптовому ринку електричної енергії України у червні 2019, зокрема повідомлення № 06/2019 від 24.05.2019 та скориговане повідомлення № 06/2019/1 від 14.06.2019 на заявлений обсяг купівлі відповідачем електричної енергії для її постачання споживачу та території ліцензованої діяльності відповідача в обсязі 225 000 000кВт.г.

Відповідно до Акту прийому-передачі електричної енергії № 06/2019 від 30.06.2019 обсяг купленої та розподіленої електричної енергії споживачам відповідачем становить 264 825 205 кВт.г.

Таким чином, відповідач перевищив фактичні обсяги купівлі електричної енергії від заявлених на 39 825 205 кВт.г, тобто на 17,70 %.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

Статтею 629 Цивільного кодексу України унормовано, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Як свідчать наявні матеріали справи, відповідач взяті на себе договірні зобов`язання належним чином не виконав, а виконав з порушенням умов договору щодо перевищення фактичного обсягу купівлі електроенергії над заявленим.

Отже, відповідач порушив умови договору щодо перевищення фактичного обсягу купівлі електроенергії над заявленим.

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України, одним з наслідків порушення зобов`язання є оплата неустойки (штрафу, пені) - визначеної законом чи договором грошової суми, що боржник зобов`язаний сплатити кредитору у випадку невиконання чи неналежного виконання зобов`язання, зокрема у випадку прострочення виконання.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбаченому у Господарському кодексі України, іншими законами та договором.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Відповідно до ч. 4 ст. 231 Господарського кодексу України у разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому, розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Згідно з п. 5.1.5 Договору у випадку невідповідності місячного обсягу електричної енергії, що електропостачальник купив у ДПЕ, обсягу електричної енергії, заявленому електропостачальником в повідомленні (з врахуванням скоригованого повідомлення, за наявності), сплатити штраф на поточний рахунок ДПЕ, нарахований відповідно до п. 5.4.2. Договору.

Відповідно до п. 5.4.2. Договору у разі перевищення фактичного обсягу купівлі електричної енергії електропостачальником за розрахунковий місяць від заявленого (відповідно до повідомлення згідно з п. 3.2. Договору, з урахуванням п. 3.4. Договору) на величину, що перевищує 10 %, нарахувати електропостачальнику штраф у розмірі 1 % від вартості об`єму електричної енергії, що перевищує 10 % від заявленого обсягу електричної енергії.

Здійснивши перерахунок заявленого до стягнення штрафу, суд дійшов висновку, що здійснений позивачем розрахунок є арифметично вірним, тому заявлені позовні вимог про стягнення 292 346,45 грн. штрафу підлягають задоволенню.

Заперечення відповідача викладені у відзиві на позовну заяву не знайшли свого підтвердження та спростовуються матеріалами справи. Матеріали справи не містять доказів того, що укладений між сторонами Договір або його окремі частині визнані недійсними у судовому порядку, тому судом відхиляється твердження відповідача про невідповідність умов Договору загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За приписами ст. 76, 77, 78, 79 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Враховуючи викладене вище, позовні вимоги Державного підприємства "Енергоринок" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" про стягнення 292 346,45 грн. штрафу підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судовий збір за розгляд справи покладається на відповідача відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов Державного підприємства "Енергоринок" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" про стягнення 292 346,45 грн. - задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Київські енергетичні послуги" (04050, місто Київ, вулиця Юрія Іллєнка, будинок 31, ідентифікаційний код 41916045) на користь Державного підприємства "Енергоринок" (01032, місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 27, ідентифікаційний код 21515381) 292 346 (двісті дев`яносто дві тисячі триста сорок шість) гривень 45 коп. штрафу, 4 385 (чотири тисячі триста вісімдесят п`ять) гривень 20 коп. судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 17.11.2020

Суддя С. В. Стасюк

Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93004625
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4983/20

Рішення від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 15.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні