Ухвала
від 18.11.2020 по справі 211/3844/17
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

18 листопада 2020 року

м. Київ

справа № 211/3844/17

провадження № 61-7549 св 20

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Луспеника Д. Д. (суддя-доповідач),

суддів: Воробйової І. А., Гулька Б. І., Коломієць Г. В., Лідовця Р. А.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку

Евріка-13 ,

третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області,

розглянув заяву ОСОБА_1 про направлення за встановленою юрисдикцією справи за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 , третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області, про визнання недійсним рішення установчих зборів, загальних зборів, статуту та скасування державної реєстрації ,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 (далі ? ОСББ Евріка-13 ), третя особа - Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області, про визнання недійсними рішення установчих зборів, статуту та скасування державної реєстрації ОСББ Евріка-13 .

Заочним рішенням Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2019 року позов ОСОБА_1 задоволено. Визнано недійсним рішення установчих зборів співвласників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , про створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 , код ЄДРПОУ 40578794, місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, бульв. Європейський, будинок № 13, оформлене протоколом № 1 від 10 червня 2016 року з додатками. Визнано недійсним рішення загальних зборів співвласників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , оформлене протоколом № 3 від 02 жовтня 2016 року з додатками. Визнано недійсним статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 . Скасовано державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 .

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 15 січня 2020 року апеляційну скаргу ОСББ Евріка-13 залишено без задоволення. Заочне рішення Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2019 року залишено без змін.

У квітні 2020 року до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга ОСББ Евріка-13 , в якій посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального та порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржені судові рішення й закрити провадження у справі.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 01 жовтня 2020 року касаційну скаргу

ОСББ Евріка-13 задоволено. Заочне рішення Довгинцівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 13 березня 2019 року та постанову Дніпровського апеляційного суду від 15 січня 2020 року скасовано. Провадження у цій справі закрито. Роз`яснено ОСОБА_1 ,

що розгляд справи за її позовом віднесено до юрисдикції господарських судів .

Згідно з частиною четвертою статті 414 ЦПК України в разі закриття судом касаційної інстанції провадження у справі на підставі пункту 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд за заявою позивача постановляє в порядку письмового провадження ухвалу про передачу справи для продовження розгляду до суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд такої справи, крім випадків закриття провадження щодо кількох вимог, які підлягають розгляду в порядку різного судочинства, чи передачі справи частково на новий розгляд або для продовження розгляду. У разі наявності підстав для підсудності справи за вибором позивача у його заяві має бути зазначено лише один суд, до підсудності якого відноситься вирішення спору.

26 жовтня 2020 року до Верховного Суду надійшла заява ОСОБА_1 про направлення справи №211/3844/17 за встановленою юрисдикцією до Господарського суду Дніпропетровської області .

Згідно з частиною першою статті 24 ГПК України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку господарського судочинства, розглядаються місцевими господарськими судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою та третьою цієї статті.

Відповідно до частини шостої статті 30 ГПК України спори, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі спори між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, а також спори,

що виникають з правочинів щодо корпоративних прав (крім акцій) в юридичній особі, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи.

Ураховуючи те, що позивач є власником квартири у багатоквартирному будинку, а спір стосується захисту його права як співвласника майна багатоквартирного будинку, порушеного, на його думку, створенням юридичної особи, тому цей спір є найбільш наближеним до спорів, пов`язаних з діяльністю або припиненням діяльності юридичної особи, відтак повинен розглядатися за правилами господарського судочинства.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає за необхідне справу

№ 211/3844/17 за позовом ОСОБА_1 до ОСББ Евріка-13 , третя

особа ? Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області, про визнання недійсними рішення установчих зборів, загальних зборів, статуту та скасування державної реєстрації передати для продовження розгляду до Господарського суду Дніпропетровської

області, оскільки місцезнаходження відповідача - місто Кривий Ріг, Дніпропетровська область, що територіально підсудна вказаному господарському суду.

Керуючись статтями 260, 414 ЦПК України, статтями 24, 30 ГПК України Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про направлення справи за встановленою юрисдикцією задовольнити.

Справу № 211/3844/17 за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Евріка-13 , третя особа ? Виконавчий комітет Криворізької міської ради Дніпропетровської області, про визнання недійсними рішення установчих зборів, загальних зборів, статуту та скасування державної реєстрації передати для продовження розгляду до Господарського суду Дніпропетровської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання й оскарженню не підлягає.

Головуючий Судді:Д. Д. Луспеник І. А. Воробйова Б. І. Гулько Г. В. Коломієць Р. А. Лідовець

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93014768
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —211/3844/17

Судовий наказ від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 04.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 06.09.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 11.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 08.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 11.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Луспеник Дмитро Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні