Рішення
від 23.11.2020 по справі 708/1158/20
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/1158/20

Номер провадження № 2/708/238/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2020 року

Чигиринський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої судді - Івахненко О.Г.,

при секретарі - Тендітній Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чигирині Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради про визнання права власності на земельні частки (паї) в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивачі звернулися до суду з позовом про визнання за ними права власності на земельні частки (паї) в порядку спадкування за законом, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стецівка Чигиринського району помер ОСОБА_2 .

У власності ОСОБА_2 знаходилась земельна частка (пай) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123410, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 708.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину фактично прийняла його дружина ОСОБА_3 як спадкоємець за законом першої черги, оскільки на день його смерті була зареєстрована та проживала разом з ним, а після його смерті протягом шести місяців користувалась майном та речами померлого, будинком, вступивши таким чином у фактичне володіння і управління майном померлого.

ОСОБА_3 хоч і прийняла фактично спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_2 , але не встигла переоформити її в установленому порядку і сама у с. Глинськ Світловодського району Кіровоградської області померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_3 залишилися спадщина у вигляді належної їй земельної частки (паю) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123411, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 707 та належної ОСОБА_2 земельної частки (паю) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123410, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 708.

Спадщину після смерті ОСОБА_3 як спадкоємець по закону першої черги фактично прийняла її дочка ОСОБА_4 , оскільки на день її смерті була зареєстрована та проживала разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_4 , як дочка померлої ОСОБА_3 , відповідно до ст. 1261 ЦК України, є спадкоємцем по закону першої черги майна померлої.

ОСОБА_4 хоч і прийняла фактично спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , але не встигла переоформити її в установленому законом порядку і сама у с. Глинськ Світловодського району померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняли в установленому порядку позивачі як сини та спадкоємці за законом першої черги спадкування.

Спадкова справа заведена та знаходиться у приватного нотаріуса Світловодського районного нотаріального округу Михайленка В.І.

Оригінали сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123410, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 708 та сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123411, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 707, - відсутні.

Із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні частки (паї) після смерті ОСОБА_4 позивачі звернулись до приватного нотаріуса Світловодського районного нотаріального округу Михайленка В.І., проте в оформленні даного спадкового майна та у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом нотаріус відмовив у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове нерухоме майно.

Тому позивачі просять визнати за ними право власності на вищевказане спадкове майно в порядку спадкування за законом.

Позивачі та їх представник в судове засідання не з`явилися, надіславши заяву про підтримання позовних вимог та розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача в судове засідання теж не з`явився, надіславши заяву в якій позов визнав і згідний на задоволення позовних вимог.

Суд, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом та вбачається зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 19.05.2020 року ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Стецівка Чигиринського району Черкаської області помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_2 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

За змістом ст. 6 ЦК УРСР кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування за ЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно зст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом (ст.541 ЦК УРСР).

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст.525 ЦК УРСР).

Відповідно до ст.548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_2 був власником земельної частки (паю) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123410, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 708, де у графі напроти прізвища ОСОБА_2 стоїть підпис про отримання сертифіката на руки, відмітка "Погашено" - відсутня, що підтверджується відповідною архівною довідкою, виданою архівним сектором Чигиринської РДА від 10.02.2020 року за № 14/02-04.

Відповідно до ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя № 00026387744 від 19.05.2020 року ОСОБА_3 а була дружиною ОСОБА_2 , а отже спадкоємцем його майна першої черги спадкування відповідно до закону.

Судом встановлено факт прийняття спадщини ОСОБА_3 ою після смерті ОСОБА_2 шляхом вступу в управління та користування спадковим майном, що підтверджується довідкою Стецівського старостинського округу Чигиринської міської ради Черкаської області від 04.06.2020 року № 160-12-05, при цьому відповідно до довідки Стецівського старостинського округу Чигиринської міської ради Черкаської області від 13.03.2020 року № 106-12-05 на день смерті ОСОБА_2 разом з ним за адресою: АДРЕСА_2 була зареєстрована дружина ОСОБА_3 , де інші члени сім'ї, квартиронаймачі, малолітні, неповнолітні діти та утриманці не були зареєстровані.

Судом також встановлено, що 24 травня 2008 року відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 26.05.2008 року померла ОСОБА_3 а, після смерті якої відкрилася спадщина.

Оскільки спадкодавець померла після ІНФОРМАЦІЯ_4 , то дані правовідносини регулюються нормами ЦК України 2004 року.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом та за законом.

Згідно ч.1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Як передбачено ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено судом та вбачається зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 05.11.1963 року та свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_4 від 02.03.1977 року, що спадкоємцем майна ОСОБА_3 и першої черги спадкування була її дочка ОСОБА_4 , яка прийняла спадщину, оскільки на день смерті спадкодавця була зареєстрована та проживала разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , що вбачається з довідки Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області № 291 від 10.03.2020 року.

Після смерті ОСОБА_3 , окрім належної ОСОБА_2 земельної частки (паю) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, також відкрилася спадщина на належну їй земельну частку (пай) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123411, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 707, де у графі напроти прізвища ОСОБА_3 стоїть підпис про отримання сертифіката на руки, відмітка "Погашено" - відсутня, що підтверджується відповідною архівною довідкою, виданою архівним сектором Чигиринської РДА від 10.02.2020 року за № 13/02-04.

Згідно відповіді на адвокатський запит відділ у Чигиринському районі ГУ Держеокадастру у Черкаській області від 23.06.2020 року № 29-23-0.340-318/112-20 за ОСОБА_2 обліковуються земельні ділянки загальною площею 2,91 га, в тому числі рілля - 2,61 га та сіножаті - 0,30 га за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Земельні ділянки розташовані на території Стецівської сільської ради Чигиринського району, яким в Національній кадастровій системі присвоєно кадастрові номери: 7125485500:01:000:0560, 7125485500:01:000:1328.

Також згідно вищевказаної відповіді на адвокатський запит за ОСОБА_3 обліковуються земельні ділянки загальною площею 2,22 га, в тому числі рілля - 1,86 га та сіножаті - 0,36 га, за цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Земельні ділянки розташовані на території Стецівської сільської ради Чигиринського району, яким в Національній кадастровій системі присвоєно кадастрові номери: 7125485500:01:000:0552, 7125485500:01:000:1092, 7125485500:01:000:1093.

ІНФОРМАЦІЯ_3 відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 10.01.2017 року померла ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилась спадщина.

Оскільки спадкодавець померла після ІНФОРМАЦІЯ_4 , то дані правовідносини також регулюються нормами ЦК України 2004 року, зокрема ст. 1217, ч. 1 ст. 1261, ч.1 ст. 1268 ЦК України.

Позивачі відповідно до свідоцтв про народження серії НОМЕР_6 від 29.01.1977 року та серії НОМЕР_7 від 26.07.2017 року є синами ОСОБА_4 , а отже спадкоємцем її майна першої черги спадкування, згідно з ч. 1 ст. 1261 ЦК України.

Судячи з довідки Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області № 292 від 10.03.2020 року на день смерті ОСОБА_4 разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 був зареєстрований та проживав позивач ОСОБА_1 .

Позивачі прийняли спадщину після смерті ОСОБА_4 шляхом звернення до приватного нотаріуса Світловодського районного нотаріального округу Михайленка В.І., де була заведена спадкова справа.

Як вбачається з відповіді приватного нотаріуса Світловодського районного нотаріального округу Михайленка В.І. № 86/02-14 від 05.06.2020 року позивачам запропоновано надати оригінали правовстановлюючих документів для можливості видачі свідоцтв про право на спадщину, або запропоновано звернутися з цим питанням до суду.

З матеріалів оглянутої судом спадкової справи № 2-2017, заведеної приватним нотаріусом Світловодського районного нотаріального округу Михайленком В.І. вбачається, що позивачам після смерті ОСОБА_4 було видано свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 5,2630 га, розташовану на території Глинської сільської ради Світловодського району Кіровоградської області, та на недоотриману пенсію в сумі 1382 грн. 82 коп., по 1/2 частці кожному.

Пленум Верховного Суду України в абз. 3 п.23 постанови №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування зазначив, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Згідно п. 1 ч. 2 ст. 16 даного Кодексу визнання права є одним із способів захисту цивільних прав та інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

А як вбачається з позовної заяви, позивачі погодили між собою розподіл спадкового майна, що залишилось, яке є правомірним та рівнозначним, відповідач не заперечує проти задоволення позову, а інших спадкоємців після померлої ОСОБА_4 немає.

Що стосується вимог позову про визнання за позивачами права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, то у суду відсутні правові підстави для задоволення цієї частини позовних вимог, які є передчасними у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно.

Відповідно до ч.2 ст.2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Таким чином, позовна заява підлягає частковому задоволенню з визнанням за кожним позиваем у порядку спадкування за законом права на земельну частку (пай).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 6,525,529,541,548,549 ЦК УРСР 1963 року, ст.ст. 328, 1217, 1261, 1270 ЦК України, ст. ст. 13, 81,76-81, 268, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_1 до Чигиринської міської ради про визнання права власності на земельні частки (паї) в порядку спадкування за законом - задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_8 ) в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , право на земельну частку (пай), розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, яка відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123410, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_2 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 708, належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 ) в порядку спадкування за законом, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 , право на земельну частку (пай), розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області, яка відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123411, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 707, належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Віншій чатині позову - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя О.Г. Івахненко

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93015993
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —708/1158/20

Рішення від 23.11.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні