Ухвала
від 19.11.2020 по справі 756/14467/20
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

19.11.2020 Справа № 756/14467/20

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА


Унікальний №756/14467/20

Провадження №2/756/6353/20

УХВАЛА

19 листопада 2020 року м. Київ

Суддя Оболонського районного суду м. Києва Диба О.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Форест-Дрім , Товариства з обмеженою відповідальністю Сіті-Гейт , третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Фісенко Т.П. про визнання договорів недійсними,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовом до відповідачів про визнання договорів недійсними, однак, в порушення вимог ст.175 ЦПК України позивач не виконав вимог, які ставляться до позовної заяви при зверненні до суду, які унеможливлюють відкриття провадження по справі, а саме:

- позивачем не в повній мірі сплачено судовий збір за подання до суду позовної заяви немайнового характеру;

Пунктом 2 ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір у чинній редакції визначено, що за подання позовної заяви немайнового характеру фізичною особою сплачується судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб .

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Належним доказом про сплату судового збору є оригінал квитанції про його сплату.

Крім того, у частині 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір визначено, що у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як убачається із матеріалів позовної заяви, позивачем заявлено три вимоги немайнового характеру (вимога про визнання недійсним договору купівлі-продажу групи нежитлових приміщень з АДРЕСА_1 ; вимога про визнання недійсним договору купівлі-продажу групи нежитлових приміщень з АДРЕСА_4 ;вимога про визнання недійсним договору купівлі-продажу групи нежитлових приміщень АДРЕСА_3 ;), тому позивачу необхідно сплатити судовий збір в загальному розмірі 2 522,40грн. (840,80 грн. ?3). Однак позивачем додано до позову квитанцію № 0.0. 1906484103.1 від 16.11.2020 про сплату судового збору в розмірі 840,80 грн., що свідчить про несплату судового збору в повному обсязі.

Таким чином, позивачу слід надати доказ про сплату ним судового збору в розмірі, який визначений нормами чинного законодавства України, а саме: доплатити судовий збір в розмірі 1 681,60 грн. за пред`явлення інших двох вимог немайнового характеру.

- позивачем не конкретизовано зміст позовних вимог;

За приписами п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити серед іншого зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Із наданих до суду матеріалів убачається, що позивач просить визнати недійсним договір купівлі-продажу групи нежитлових приміщень з АДРЕСА_1 ; договір купівлі-продажу групи нежитлових приміщень з АДРЕСА_4 ; договір купівлі-продажу групи нежитлових приміщень АДРЕСА_3 .

Однак, позивачем не вказано реквізитів вказаних договорів, не зазначено дату їх укладення, ким договори були посвідчені. Таким чином, позивачу необхідно конкретизувати позовні вимоги, пред`явлені до кожного з відповідачів.

- позивачем не надано доказів на підтвердження обставин, на яких ґрунтуються його вимоги;

У відповідності до ч. 5, 6 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Так, у позовній заяві позивач заявляє вимогу про визнання недійсними трьох договорів купівлі-продажу нерухомого майна. Проте матеріали позовної заяви таких договорів не містять, як не містять і клопотання про витребовування оскаржуваних документів.

Таким чином, позивачу необхідно надати оспорювані договори купівлі-продажу нерухомого майна або звернутись до суду із відповідним клопотанням на виконання вимог чинного законодавства.

- позивачем не надано належним чином засвідчених копій письмових доказів;

Згідно п. 8 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

За приписами ч. 2, 4, 5 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Всупереч вищевказаним законодавчим нормам, надані позивачем копії письмових доказів не засвідчені належним чином.

Згідно ст.185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день її первісного подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Додатково суд роз`яснює, відповідно до ч. 7 ст. 185 ЦПК України у випадку повернення позовної заяви позивачу це не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Враховуючи наведене, вважаю, що провадження у справі неможливо відкрити до усунення вказаних недоліків, а тому заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк для їх усунення.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Форест-Дрім (04073, м. Київ, просп. С.Бандери, 8, код ЄДРПОУ 41866319), Товариства з обмеженою відповідальністю Сіті-Гейт (04073, м. Київ, просп. С.Бандери, 8, корп. 39, 39а, код ЄДРПОУ 43854640), третя особа: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Фісенко Т.П. (04053, м. Київ, вул. Стрітенська, 13, нежиле приміщення з №1 по №5 (групи приміщень №2)) про визнання договорів недійсними- залишити без руху;

Надати позивачу строк для усунення недоліків - протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали;

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О.В. Диба

Дата ухвалення рішення19.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93017130
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договорів недійсними

Судовий реєстр по справі —756/14467/20

Ухвала від 12.01.2021

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні