Ухвала
від 20.11.2020 по справі 2-1009/2010
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1009/2010

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2020 року смт. Овідіополь

Овідіопольський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Бочарова А.І.,

при секретарі Сірман Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Овідіополь заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс про заміну сторони у справі, шляхом заміни стягувача його правонаступником по цивільній справі № 2-1009/2010 за позовом ПАТ Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон про заміну сторони її правонаступником,-

ВСТАНОВИВ:

13 листопада 2020 року заявник звернувся до суду з вищевказаною заявою, в якій просив суд замінити стягувача Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра у виконавчому провадженні на його правонаступника - ТОВ Консалт Солюшенс у справі 2-1009/2010 за позовом ПАТ Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон , про стягнення заборгованості за кредитним договором №223/МК/2007-840 від 10.08.2007 року.

Заявник в судове засідання не з`явився, разом із позовом просив розглянути заяву без його участі, з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію COVID-19, заяву підтримує, просить задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає заяву обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області у справі 2-1009/2010 від 13 травня 2010 року за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон , про стягнення заборгованості за кредитним договором №223/МК/2007-840 від 10.08.2007 року, позов задоволено, стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Надра заборгованість за кредитним договором №223/МК/2007/840 від 10.08.2007 року у розмірі 1985199,90 грн., судові витрати по сплаті державного мита у розмірі 1700 грн., витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 120 грн., а разом 1987019,90 грн.

Правовідносини, що були предметом судового розгляду, витікали з кредитного договору №223/МК/2007/840 від 10.08.2007 року, договорами поруки від 10.08.2007 року.

24 квітня 2020 року між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Надра та Товариством з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс укладено договір №GLN216954_ПВ_188 про відступлення прав вимоги, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Антиповою І.В. та зареєстрований в реєстрі №125. За змістом пункту 1 цього договору банк відступив новому кредитору належні банку, а новий кредитор набув права вимоги банку до позичальників, та/або заставодавців, та/або поручителів, зазначених у додатку 1 цього договору, надалі за текстом боржники, за кредитними договорами (договорами про надання (овердрафту)), та/або договорами поруки та/або договорами застави, з урахуванням усіх змін, доповнень та додатків до них, згідно реєстру у додатку 1 до цього договору, надалі за текстом - основні договори , надалі за текстом - права вимоги. Новий кредитор сплачує банку за права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим договором.

На виконання умов договору, ТОВ Консалт Солюшенс сплатило ПАТ КБ Надра кошти у розмірі 8 868 842,93 гривень без ПДВ, що підтверджується платіжним дорученням №94 від 22.04.2020 року.

Зазначаємо, що ТОВ Консалт Солюшенс є фінансовою установою згідно свідоцтва про реєстрацію фінансової установи від 29 серпня 2019 року та здійснює господарську діяльність з надання фінансових послуг на підставі розпорядження Нацкомфінпослуг №1739 від 10.09.2019 року.

За змістом пункту 97 додатку 1 до договору №GL3Т216954_ПВ_188 про відступлення прав вимоги від 24.04.2020 року до заявника ТОВ Консалт Солюшенс перейшло право вимоги, серед іншого, до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Надра заборгованість за кредитним договором №223/МК/2007/840 від 10.08.2017 року, договорами поруки від 10.08.2007 року, іпотечним договором від 10.08.2017 року, посвідченим приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Горбань М.В. реєстр №259.

Таким чином, ПАТ Комерційний банк Надра вибуло як сторона із виконавчого провадження.

З наведених підстав, заявник просить суд, замінити стягувача Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра у виконавчому провадженні на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс у справі № 2-1009/2010 за позовом ПАТ Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон , про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Відповідно до п.1 ст. 510 ЦК України, сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Відповідно до ст. 129 Конституції України, визначено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Пунктом 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 N 14 зазначено, що рішення суду як найважливіший акт правосуддя покликане забезпечити захист гарантованих Конституцією України прав і свобод, та здійснення проголошеного Основним Законом України принципу верховенства права.

Після набрання законної сили відповідним судовим рішенням, воно підлягає обов`язковому виконанню сторонами справи, які, виходячи із суті такого рішення, набувають процесуального статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником - вчиняються дії щодо його примусового виконання у спосіб та в порядку, що визначені, зокрема Законом України Про виконавче провадження , зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження, тощо.

Закон України Про виконавче провадження визначає умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до висновку Верховного суду України, викладені в постанові судової палати у цивільних справах Верховного суду України від 20.11.2013 року у справі № 6-122цоП згідно яких, заміна сторони виконавчого провадження відбувається на будь-якій стадії судового процесу тоді як виконавче провадження - його завершальна стадія.

Так, слід зауважити, що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям правопопередника після постановлення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником, тобто підставою заміни кредитора внаслідок правонаступництва, в тому числі, й у виконавчому провадженні, є настання певних обставин, які мають юридичне значення і в результаті яких виникають цивільні права та обов`язки або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

Після набрання законної сили рішення суду підлягає виконанню сторонами справи, які набувають статусу стягувача та боржника, а у разі відсутності добровільного виконання судового рішення боржником вчиняються дії щодо його примусового виконання, зокрема ініціювання відкриття виконавчого провадження.

Отже, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд за поданням державного виконавця або за заявою сторони замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Заміна сторони правонаступником може відбуватись як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Аналогічна позиція міститься у постанові Верховного суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі від 21 березня 2018 року по справі №6-1355/10, провадження № 61-12076св18.

Суд, повно, об`єктивно та всебічно дослідивши матеріали справи, керуючись діючим законодавством, вважає заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Європейська агенція з повернення боргів обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.512, ст. 442, 446 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс про заміну сторони у справі, шляхом заміни стягувача його правонаступником по цивільній справі № 2-1009/2010 за позовом ПАТ Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон , про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Замінити стягувача Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра (код ЄДРПОУ: 20025456) на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Консалт Солюшенс (код ЄДРПОУ: 42251700), у справі № 2-1009/2010 за позовом ПАТ Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-будівельна компанія ВДТ Груп , Товариство з обмеженою відповідальністю Будівельна компанія Легіон , Товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Легіон , про стягнення заборгованості за кредитним договором .

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її ухвалення.

Суддя А.І. Бочаров

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93025248
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони її правонаступником

Судовий реєстр по справі —2-1009/2010

Рішення від 06.06.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кочко В. К.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Бочаров А. І.

Рішення від 15.09.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 08.07.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Бондар Ю. О.

Постанова від 19.10.2010

Адміністративне

Пологівський районний суд Запорізької області

Богданенко І. Ю.

Ухвала від 26.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Рішення від 30.08.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Ухвала від 26.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

Ухвала від 12.07.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Янова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні