Рішення
від 05.11.2020 по справі 587/2056/20
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/2056/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2020 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Степаненка О.А., за участю секретаря судового засідання Токаревої В.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом Державного агентства рибного господарства України в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням, зазначаючи, що ОСОБА_1 17 жовтня 2019 року на річці Сироватка біля с. Н.Сироватка Сумського району Сумської області проводив вилов риби забороненим знаряддям лову - сіткою, виготовленою із сіткоснастевого матеріалу, здійснив незаконний вилов водних біоресурсів, а саме 2 шт. краснопірок, 18 шт. пліток, 5 шт. окунів, 10 шт. верховодок (стебелів). За вказаним фактом постановою Сумського районного суду Сумської області встановлено, що в діях ОСОБА_1 є склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та звільнено останнього від адміністративної відповідальності у зв`язку з малозначимістю вчиненого нам правопорушення, обмежившись усним зауваженням. Відповідно до розрахунку, рибному господарству України завдано шкоди на суму 1 921 грн. Відповідач в добровільному порядку не відшкодував завдану шкоду. Тому просив стягнути з відповідача вказані збитки.

Представник позивача в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідач для розгляду справи до суду не з`явився по невідомій суду причині, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає вимоги обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Постановою Сумського районного суду Сумської області від 26 листопада 2019 року справа № 587/2390/19 (яка набрала законної сили 07.12.2019)встановлено порушення відповідачем ОСОБА_1 складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 85 КУпАП та за результатами розгляду справи звільнено ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності у зв`язку з малозначимістю вчиненого ним правопорушення, обмежившись усним зауваженням (а.с.5).

Таким чином судовим рішенням встановлена неправомірність дій ОСОБА_1 ..

04 березня 2020 року на адресу відповідача Державним агентством рибного господарства у Сумській області була направлена претензія з вимогою відшкодування заподіяної шкоди за незаконний вилов риби в сумі 1 921 грн. (а.с.6), однак, вимогу позивача ОСОБА_1 у добровільному порядку не виконав.

Згідно розрахунку, наданого Державним агентством рибного господарства у Сумській області, який проводився за Таксами для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 1209 від 21 листопада 2011 року, загальний розмір необхідних до стягнення коштів становить 1 921 грн. (а.с.7).

У відповідності до вимог статей 2 та 4 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, за захистом яких кожна особа має право звернутися до суду.

Частина 3 ст. 12 ЦПК України встановлює обов`язок кожної сторони довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Також згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 1 ст. 22 ЦК України встановлено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 22 ЦК України збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права.

Статтею 10 Закону України Про тваринний світ передбачено, що громадяни зобов`язані відшкодовувати шкоду, заподіяну ними тваринному світу внаслідок порушення вимог законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу. Це кореспондується з положеннями ст. 63 даного Закону, якою передбачено цивільно-правову відповідальність за порушення законодавства про цивільний світ.

Відповідно до змісту ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної особи, а також шкода завдана майну фізичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Суду не надано жодного доказу про сплату збитків, заподіяних рибному господарству відповідачем, тому суд вважає встановленим, що є порушенням цивільних прав позивача, які підлягають судовому захисту шляхом відшкодування шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що факт спричинення збитків рибному господарству діями ОСОБА_1 повністю доведений зібраними по справі доказами, однак добровільно завдані збитки ним не відшкодовано, а тому вони повинні бути стягнуті в судовому порядку шляхом відшкодування відповідачем завданих збитків.

Керуючись ст.ст. 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 1166 ЦК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Державного агентства рибного господарства України в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській областізадовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (мешканця АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь держави (р/р UA328999980333149331000018494 УК Сумськом.р/отг, Н. Сироватка/24062100, код отримувача (ЄДРПОУ) 37970621 Казначейство України (ЕАП) шкоду, заподіяну адміністративним правопорушенням, згідно постанови Сумського районного суду Сумської області від 26 листопада 2019 року по справі № 587/2390/19, в сумі 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одна гривня 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 (мешканця АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Управління Державного агентства рибного господарства України у Сумській області (40009, м. Суми, вул. Першотравнева, 29, код ЄДРПОУ 41340490) 2 102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок витрат, пов`язаних зі сплатою судового збору.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя О.А.Степаненко

Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено24.11.2020
Номер документу93030707
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної адміністративним правопорушенням

Судовий реєстр по справі —587/2056/20

Рішення від 05.11.2020

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні