Ухвала
від 20.11.2020 по справі 991/9567/20
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/9567/20

Провадження1-кс/991/9802/20

У Х В А Л А

іменем України

20 листопада 2020 року м.Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , розглянувши скаргу Громадської організації «Бердянський антикорупційний центр» на бездіяльність Генерального прокурора,

В С Т А Н О В И Л А:

До Вищого антикорупційного суду надійшла скарга Громадської організації «Бердянський антикорупційний центр» на бездіяльність Генерального прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою-повідомленням про кримінальне правопорушення від 09.10.2020.

У скарзі зазначається, що Громадська організація «Бердянський антикорупційний центр» 09.10.2020 звернулась до Генерального прокурора із заявою-повідомленням про вчинення кримінального правопорушення службовими особами, а саме детективом НАБУ ОСОБА_2 , за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, та прокурорами виконуючим обов`язки начальника п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури ОСОБА_3 та виконуючим обов`язки заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 365 КК України. Вказана заява була отримана Офісом Генерального прокурора 13.10.2020, однак станом на час подання скарги відомості до ЄРДР не внесені.

Відтак скаржник вважає, що Генеральний прокурор в порушення встановленого ст. 214 КПК України строку вчинила бездіяльність, тому просить зобов`язати Генерального прокурора внести відомості, викладені у заяві від 09.10.2020, до Єдиного реєстру досудових розслідувань, надати заявнику витяг з ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Розглянувши матеріали скарги, слідчий суддя дійшла таких висновків.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч.1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Як вбачається з матеріалів скарги, Громадська організація «Бердянський антикорупційний центр» 09.10.2020 надіслала на ім`я Генерального прокурора заяву-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, про що свідчить відповідне рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення. У вказаній заяві Громадська організація «Бердянський антикорупційний центр» просить внести до ЄРДР відомості про вчинення службовими особами правоохоронних органів відносно юридичних осіб ГО «БАЦ» та ДП «БМТП» і його працівників кримінальних правопорушень за ознаками злочинів:

-Детективом НАБУ ОСОБА_2 за ознаками ч. 1 ст. 367 КК України;

-Прокурорами в.о. начальника п`ятого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , виконуючим обов`язки заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури офісу Генерального прокурора Прокуратури України ОСОБА_4 , за ознаками ч. 1 ст. 365 КК України.

Відповідно до ст. 1, 2 КПК України порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України. Завданням кримінального провадження є, серед іншого, те, щоб до кожного учасника була застосована належна правова процедура.

За приписами ч. 1 ст. 33-1 КПК України Вищому антикорупційному суду підсудні кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених в примітцістатті 45 КК, статтями206-2,209,211, 366-1КК України, якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини 5статті 216 КПК(частина 1статті 33-1 КПК). Корупційнимивважаються злочини, передбачені статтями 191, 262, 308, 312, 313, 320, 357, 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем, а також злочини, передбачені статтями210,354,364, 364-1, 365-2, 368-369-2 цього Кодексу (примітка достатті 45КК України). Слідчі судді Вищого антикорупційного суду здійснюють судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду відповідно до частини першоїстатті 33-1 КПК України.

Отже, слідчі судді Вищого антикорупційного суду не мають повноважень здійснювати судовий контроль за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які не віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду відповідно до частини першоїстатті 33-1 КПК України.

Зважаючи на те, що в скарзі ГО «Бердянський антикорупційнийцентр» зазначені відомості про ймовірне вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 365 та ст. 367 КК України, які не віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду, слідчий суддя не має повноважень для її розгляду.

На підставіп.4ч.2ст.304КПКУкраїнискарга,подана впорядкуст.303КПКУкраїни,повертається,якщо вона не підлягає розгляду у відповідному суді.

За викладених обставин вбачається, що у слідчого судді Вищого антикорупційного суду відсутні правові підстави і процесуальні повноваження здійснювати розгляд скарги Громадської організації «Бердянський антикорупційний центр» на бездіяльність Генерального прокурора, тому скаргу слід повернути особі, яка її подала.

На підставі викладеного, керуючись ст. 1, 2, 33-1, 216, 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

1.Скаргу Громадської організації «Бердянський антикорупційний центр» на бездіяльність Генерального прокурора повернути скаржнику.

2.Копію ухвали невідкладно надіслати особі, яка подала скаргу, разом із скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

3.На ухвалу слідчого судді, постановленої без виклику особи, може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали. Апеляційна скарга подається до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

4.Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятиденного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала слідчого судді, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93032018
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —991/9567/20

Ухвала від 21.12.2020

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Панкулич В. І.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Михайленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні