Ухвала
від 23.11.2020 по справі 315/1357/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 23.11.2020 Справа № 315/1357/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ Апеляційний суд

Провадження № 11-п/807/677/20Суддя-доповідач ОСОБА_1 Єдиний унікальний № 315/1357/19 Категорія ст. 34 КПК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2020 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Запорізького апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Пологівського районного суду Запорізької області про вирішення питання щодо направлення кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12019080220000278, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, на розгляд до іншого суду,

встановила:

в поданні суду порушується питання щодо направленнякримінального провадженнявідносно ОСОБА_4 за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, на розгляд до Гуляйпільського районного суду Запорізької області, оскільки в провадженні вказаного суду також перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 185 КК України.

Заслухавши суддю-доповідача, вивчивши матеріали провадження, колегія суддів доходить висновку, що в задоволенні подання слід відмовити, з наступних підстав.

Правила територіальної підсудності визначені у ст. 32 КПК України, а підстави направлення кримінального провадження до іншого суду встановлені у ст. 34 КПК України.

Згідно вимог ч. 1 ст. 32 КПК України, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1ст. 34 КПК Україникримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо:

1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил територіальної підсудності;

2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду;

3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження;

4) ліквідовано суд, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції).

Таким чином, відповідно до вимог, зазначених в ст. 34КПК України, кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду, за наявності певних обставин, вказаних в частині першій вказаної статті.

Будь-яких інших підстав для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого законом не передбачено.

Між тим, в поданні не наведено жодної із підстав для передачі справи на розгляд до іншого суду.

Як встановлено колегією суддів, кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 надійшло до Пологівського районного суду Запорізької області на підставі ухвали Запорізького апеляційного суду від 07.11.2019 року, якою було задоволено подання голови Гуляйпільського районного суду Запорізької області про направлення до іншого суду кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, через неможливість у вказаному суді утворити склад суду для судового розгляду та направлено матеріали кримінального провадження відносно ОСОБА_4 на розгляд до Пологівського районного суду Запорізької області, а з огляду на ч. 5 ст. 34КПК України спори про підсудність між судами не допускаються.

На думку колегії суддів, сам по собі факт знаходження в провадженні Гуляйпільського районного суду Запорізької області ще одного кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , не є винятковою обставиною в розумінні ст. 34 КПК, яку можна вважати підставою для направлення кримінального провадження до цього суду.

Таким чином, передбачені законом підстави, які б зумовили передачу справи на розгляд до Гуляйпільського районного суду Запорізької області, в поданні не наведені, тому колегія суддів вважає за необхідне у задоволенні подання відмовити.

До того ж, колегія суддів звертає увагу на те, що ухвалою колегії суддів Запорізького апеляційного суду від 07.11.2019 року по вказаному кримінальному провадженню вже було вирішено питання про направлення кримінального провадження відносно ОСОБА_4 з Гуляйпільського районного суду Запорізької області до Пологівського районного суду Запорізької області. Ухвала апеляційної інстанції від 07.11.2019 року про визначення підсудності набрала чинності і підлягає врахуванню судом першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 32, 34 КПК України, колегія суддів

ухвалила:

у задоволенні подання Пологівського районного суду Запорізької області про вирішення питання щодо направлення кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12019080220000278, відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 КК України, на розгляд до іншого суду, відмовити.

Повернути матеріали кримінального провадження до Пологівського районного суду Запорізької області для розгляду по суті.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудЗапорізький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93033781
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —315/1357/19

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні