Рішення
від 13.11.2020 по справі 156/990/20
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 156/990/20

Провадження № 2/156/438/20

рядок статзвіту 67

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

13 листопада 2020 року смт Іваничі

Іваничівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді Федечко М. О.,

за участю: секретаря судового засідання Салатюк Г.В.

представників позивача Петренко Н.А.

Нагорної В.І.

Сапожника А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в смт. Іваничі цивільну справу № 156/990/20 за позовом Органу опіки і піклування Павлівської сільської ради Іваничівського району Волинської області до ОСОБА_4 про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав ,-

В С Т А Н О В И В :

Орган опіки та піклування Павлівської сільської ради Іваничівського району Волинської області звернувся у суд з позовом в якому просить відібрати без позбавлення батьківських прав від ОСОБА_4 , матері ОСОБА_5 , малолітню ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та її новонародженого сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування вимог зазначає, що на території с. Риковичі Павлівської сільської ради проживає ОСОБА_4 . До складу сім`ї ОСОБА_4 входять дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та співмешканець ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 . Також без реєстрації проживають ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Місце проживання всіх вище зазначених осіб: АДРЕСА_1 . Відносно ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ОСОБА_4 позбавлена батьківських прав. Відомості про батька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 записані згідно з ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

ІНФОРМАЦІЯ_9 малолітня ОСОБА_5 у віці 13 років народила сина ОСОБА_6 . Батько новонародженого хлопчика невідомий. Відомості про батька записані згідно з ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Зазначають, що така ситуація склалася у зв`язку з відсутністю відповідального ставлення ОСОБА_4 до своїх батьківських обов`язків. ОСОБА_4 не спілкується з дитиною в обсязі необхідному для нормального самоусвідомлення, не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі. ОСОБА_4 не може забезпечити моральне, психологічне та сексуальне виховання своєї дитини ОСОБА_5 на належному рівні. Вважають, що ОСОБА_5 може являтися жертвою сексуального, морального та психологічного насилля, внаслідок чого завагітніла та народила дитину у 13 років, оскільки зі слів сусідів в їхній будинок часто приходять незнайомі чоловіки, деякі з них мають судимість та залишаються там на ніч. За фактом народження дитини 13 річною ОСОБА_5 відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 155 КК України ЄРДР № 12020030080000160. На даний час проводиться досудове розслідування. Відібрані зразки ДНК для встановлення імовірного батька дитини.

Рішенням виконкому Павлівської сільської ради від 22 вересня 2020 року було вирішено вилучити з сім`ї малолітню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та її новонародженого сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заради безпеки ОСОБА_5 та її новонародженого сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було вирішено тимчасово влаштувати їх до дитячого відділення КНП Іваничівська ЦРЛ . Зазначають, що ОСОБА_5 раніше вже була вилучена від матері без позбавлення батьківських прав, але згодом вона була повернута у сім`ю, після чого пройшло небагато часу, як дитина завагітніла. На підставі викладеного змушені звернутися до суду із вище вказаним позовом.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали повністю з викладених у позовній заяві підстав і просили їх задовольнити. Вказали на те, що на даний час проводиться досудове розслідування за ч.4 ст.152 КК України, 30.10.2020 року у даному провадженні гр. ОСОБА_9 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення щодо малолітньої ОСОБА_5 . Тому вважають, що на час кримінального провадження ОСОБА_5 разом з новонародженою дитиною слід вилучити з сім`ї.

Відповідач ОСОБА_4 в попередньому судовому засіданні позовні вимоги не визнала, мотивуючи тим, що дитина має проживати у сім`ї. Ствердила, що у травні 2020 року її дочка ОСОБА_5 зізналася їй, що вагітна, суду ствердила, що знає, що за результатами експертизи батьком новонародженого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_10 є її співмешканець ОСОБА_9 .

Відповідачка в останнє судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причини неявки суд не повідомила та заяв про відкладення розгляду справи не подавала. З огляду на наведене суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за відсутності відповідачки.

Заслухавши пояснення представників позивача, з`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити повністю, зважаючи на таке.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 є матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Реєстрація дитини в органах ДРАЦС була здійснена на підставі ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Згідно довідки про склад сім`ї від 23 липня 2020 року, ОСОБА_4 зареєстрована в АДРЕСА_1 та в склад її сім`ї входять, дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , співжитель ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , співжителька ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та співжителька ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.22).

Комісією з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Павлівської сільської ради Іваничівського району Волинської області від 21 вересня 2020 року вирішено рекомендувати виконавчому комітету Павлівської сільської ради прийняти рішення про забезпечення перебування малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та її малолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у КНП Іваничівської ЦРЛ допоки вирішиться питання з їхнім поселенням у спеціалізовані заклади догляду. (а.с.13-14). Згідно копії вказаного протоколу, ОСОБА_3 голова комісії повідомив, що дочка ОСОБА_4 - ОСОБА_5 народила хлопчика, ОСОБА_6 . Надходять анонімні звернення громадян про загрозу життю та здоров`ю дітей ОСОБА_4 . До сім`ї, де проживає ОСОБА_5 приходять незнайомі чоловіки, деякі з них мають судимість та залишаються там на ніч, а це загрожує малолітній ОСОБА_5 знову потерпіти від насилля, бо можливо серед них той, що вже раніше завдав шкоди ОСОБА_5 .

Рішенням виконавчого комітету Павлівської сільської ради від 22 вересня 2020 року № 1 вирішено вилучити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з сім`ї матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , що проживає в АДРЕСА_1 у зв`язку із неналежним виконанням батьківських обов`язків та загрозою морального, сексуального, психологічного насилля над дитиною. Вилучити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з сім`ї баби ОСОБА_4 , що проживає в АДРЕСА_1 у зв`язку з вилученням з даної сім`ї його малолітньої матері ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.15).

Згідно копії акту обстеження житлових умов сім`ї від 11 грудня 2019 року в будинку ОСОБА_4 не прибрано, санітарний стан незадовільний, ОСОБА_5 у вільний час доглядає за молодшими братом і сестрою, скаржиться на біль у животі (а.с.16).

Актом обстеження умов проживання від 24 січня 2020 року, попри можливості дорослої дівчини жити в окремій кімнаті, всі члени сім`ї сплять практично в одній кімнаті. Не створено умов для статевого виховання ОСОБА_5 . Школярка може переодягатися в присутності співмешканця матері, що ставлять під загрозу нормального сприйняття нею міжособистісних відносин між чоловіком та жінкою. Після того, як по сусідству згоріла хата, сім`я ОСОБА_4 прийняла до себе на тимчасове місце проживання сім`ю ОСОБА_18 (мати ОСОБА_11 і донька ОСОБА_10 ). ОСОБА_9 призначений опікуном ОСОБА_11 , що є інвалідом дитинства з відсталим розвитком (а.с.17).

Згідно копії акту обстеження умов проживання від 23 липня 2020 року, старша дочка ОСОБА_5 на даний час знаходиться на 8 місяці вагітності і 27 липня 2020 року повинна згідно з направленням ЦРЛ смт. Іваничі лягати в пренатальний центр м. Луцька для профілактичного огляду та підготовки до пологів і щоб самі пологи відбувалися там (а.с.19).

26 серпня 2020 року та 08 вересня 2020 року були складені акти обстеження умов проживання у будинку ОСОБА_5 , що мешкає в АДРЕСА_1 у яких вказано, задовільні умови проживання (а.с.20-21).

Відповідно до повідомлення начальника Іваничівського ВП Горохівського ВП ГУ НП у Волинській області від 29 вересня 2020 року, за фактом народження дитини неповнолітньою ОСОБА_5 , жителькою с. Риковичі, 02 червня 2020 року слідчим відділенням розпочато кримінальне провадження ЄРДР № 12020030080000160 за ознаками ч. 1 ст. 155 КК України. На даний час проводиться досудове розслідування. (а.с.23). Також повідомленням Іваничівського ВП від 09.11.2020 року стверджується, що на даний час здійснюється досудове розслідування по вказаному провадженні за ч. 4 ст. 152 КК України. 30 жовтня 2020 року ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителю АДРЕСА_1 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 152 КК України, щодо малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно листа голови правління Благодійного фонду Я Майбутнє України від 05 листопада 2020 року, фонд гарантує надання притулку в Центрі та забезпечення всім необхідним, супровід психологів та педагогів ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та її сину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Також надійшов лист на ім`я голови Павлівської сільської ради від директора Служби порятунку дітей Міжнародна благодійна організація, які вважають за доцільне направити малолітню маму ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з новонародженою дитиною ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до їхнього центру. Гарантують надати тимчасове проживання з усіма умовами для безпечного розвитку та проживання з дитиною, забезпечити належну соціально-психологічну реабілітацію, беруть на себе відповідальність за життя та здоров`я малолітньої мами та дитини.

У відповідності до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно з ч. 1 ст. 152 СК України право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

За приписами ч. ч. 1, 4 ст. 155 СК України здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Батьки, від яких відібрана дитина, не втрачають щодо неї прав та обов`язків, обумовлених походженням. Вони надалі залишаються носіями обов`язку щодо виховання дитини, мають право на особисте її виховання та спілкування з ними. Проте та обставина, що дитина передана іншій особі або навчальному закладу, означає, що саме їх напрямок та умови виховання одержали перевагу над тим, що здатні створити батьки, й з цим напрямком батьки повинні будуть узгоджувати свою поведінку.

Основними підставами для відібрання дитини є ухилення батьків від виконання своїх обов`язків з виховання дитини; жорстоке поводження з дитиною; захворювання батьків на хронічний алкоголізм або їх наркотична залежність; будь-які види експлуатації дитини, примус її до жебракування та бродяжництва тощо. Інші випадки охоплюють ситуації, коли залишення дитини у батьків є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. Така небезпека може випливати не лише із поведінки батьків, а й із їх особистих негативних звичок.

Для відібрання дитини від батьків достатня наявність ризику лише для життя, здоров`я або лише для морального виховання. Доцільно враховувати й ступінь небезпеки для дитини з урахуванням її фізичного та психічного розвитку.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом належно встановлено, що відповідач не забезпечила належне виконання батьківських обов`язків, в результаті чого її малолітня дочка ОСОБА_5 народила сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 13 років. Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_4 належним чином не піклується про фізичний і духовний розвиток дочки ОСОБА_5 , хоча має реальну можливість виконувати свої батьківській обов`язки, адже забезпечена житлом, її поведінка свідчить про свідоме нехтування нею своїми батьківськими обов`язками, що призвело до незворотніх наслідків. Відповідачем не спростовано обставин на які посилається позивач як на підставу своїх позовних вимог. Крім цього судом встановлено, що на даний час СВ Іваничівського ВП Горохівського ВП ГУНП у Волинській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020030080000160 від 02.06.2020 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.152 КК України. 30.10.2020 року у даному кримінальному провадженні ОСОБА_9 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.152 КК України щодо малолітньої ОСОБА_5 , тому залишення її разом з матір`ю за місцем проживання, де також проживає і ОСОБА_9 може бути небезпечним для її життя, здоров`я та морального виховання, тому з метою їх соціального захисту позов слід задоволити.

З урахуванням вищезазначених обставин, суд дійшов висновку, що зазначений висновок органу опіки та піклування є обґрунтованим. Єдиним способом захисту прав і якнайкращого забезпечення інтересів малолітніх дітей, здорового розвитку дітей є відібрання дітей від відповідача без позбавлення останньої батьківських прав.

Згідно вимогами ч. 3 ст. 170 СК України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Таким чином, відібрання дитини у батьків це санкція за невиконання батьківських обов`язків, яка не є крайнім і незворотним заходом. Отже, відповідач не позбавлена можливості змінити своє відношення та ставлення до виконання батьківських обов`язків та звернутись в суд із позовом про повернення їй дитини.

На підставі ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідачки в дохід держави необхідно стягнути судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 89, 133, 141, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов Органу опіки і піклування Павлівської сільської ради Іваничівського району Волинської області, місцезнаходження с. Павлівка вул. Незалежності, 12 Іваничівського району Волинської області, код ЄДРПОУ 41068510 до ОСОБА_4 , місце реєстрації та проживання АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав - задоволити.

Відібрати без позбавлення батьківських прав від ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , матері ОСОБА_5 , малолітню ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та її новонародженого сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_4 в дохід держави 840 (вісімсот сорок) грн. 80 (вісімдесят) коп. судового збору.

Повний текст судового рішення складено 23 листопада 2020 року.

Згідно підп. 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції через Іваничівський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. О. Федечко

Дата ухвалення рішення13.11.2020
Оприлюднено25.11.2020
Номер документу93042728
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дитини без позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —156/990/20

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Рішення від 13.11.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Рішення від 13.11.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Федечко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні