Ухвала
від 18.11.2020 по справі 331/4146/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН № 331/4146/20

Провадження №2-з/331/25/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 листопада 2020 року м. Запоріжжя

Суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя Світлицька В.М., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову по справі за позовом ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Алекскредит (місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Якова Самарського, буд. 12-А), треті особи приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Колейчик Володимир Вікторович (місцезнаходження: Київська обл., м. Бровари, вул. Грушевського, буд. 15, оф. 6), приватний виконавець Дорошкевич Віра Леонідівна (місцезнаходження: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, буд. 4-А, оф. 71-А) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ТОВ Алекскредит , треті особи приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Колейчик В.В., приватний виконавець Дорошкевич В.Л. про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

17.11.2020 року ОСОБА_1 подала заяву про забезпечення позову, шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису № 4625 від 30.03.2020 р., вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колейчиком В.В., про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ Алекскредит заборгованості за кредитним договором в сумі 17 698,50 грн.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що 01.04.2020 р. згідно постанови приватного виконавця виконавчого округу міста Києва відкрито виконавче провадження № 61679850 з виконання виконавчого напису 4625, виданого 30.03.2020 р. В рамках вищевказаного виконавчого провадження при примусовому виконанні виконавчого напису на підставі постанови від 27.04.2020 року про звернення стягнення на заробітну плату, стипендію та інші доходи боржника, здійснюється відрахування з її заробітної плати у розмірі 1800,00 грн. На матеріальному утриманні та забезпеченні ОСОБА_1 знаходиться мати пенсіонерка та неповнолітній син. Крім заробітної плати, інших доходів та статків немає. З метою запобігання порушення своїх прав та забезпечення можливості виконання в майбутньому рішення суду, на теперішній час існує загроза втрати грошових коштів та утруднення їх повернення в разі задоволення позову.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 18.11.2020 року було відкрито провадження за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Алекскредит , треті особи приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Колейчик В.В., приватний виконавець Дорошкевич В.Л. про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Оскільки провадження у справі відкрито 18.11.2020 року, заява про забезпечення позову розглядається в цей же день, без повідомлення учасників справи.

Суд, вивчивши матеріали справи та заяву про забезпечення позову, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи, має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може суттєво ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

Тобто, однією із причин, в зв`язку з якими потрібно забезпечити позов, може бути припущення особи щодо обставин, що несуть загрозу невиконання або утруднення виконання можливого рішення.

При цьому закон не вимагає надання будь-яких доказів існування можливості утруднення чи неможливості виконання рішення суду, а лише вимагає подання відповідної заяви про це у вигляді, передбаченому ч. 1ст. 149 ЦПК України.

З точки зору закону, значення цих заходів полягає в тому, що ними захищаються законні інтереси (права) позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли неприйняття заходів може призвести до невиконання судового рішення.

Частиною 1 ст. 150 ЦПК України визначено перелік видів забезпечення позову, зокрема, позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Встановлено, що предметом спору є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого напису № 4625 від 30.03.2020 р., вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колейчиком В.В.

Відповідно до п. 4 постанови Пленуму ВСУ №9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При цьому під забезпеченням позову слід розуміти сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду у разі задоволення позовних вимог.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного в постанові № 6-605 цс16 від 25.05.2016 року, винесеної за результатами перегляду рішення Апеляційного суду м. Києва, та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Метою забезпечення позову, згідно з вказаною постановою, є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Враховуючи те, що позивачем оскаржується виконавчий документ, на підставі якого відбувається стягнення заборгованості, та з метою захисту порушених прав та інтересів позивача, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення за виконавчим написом, вчиненим 30.03.2020 р. приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колейчиком В.В. , зареєстрованим за № 4625 про стягнення заборгованості з ОСОБА_2 у розмірі 17 698,50 грн.

Станом на час розгляду судом заяви про забезпечення позову у суду відсутні підстави вважати, що існують обставини, з якими законодавець встановив обов`язок суду на застосування зустрічного забезпечення, згідно з ч. 3 ст. 154 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 149-153, 157 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову по справі за позовом ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Алекскредит (місцезнаходження: м. Дніпро, вул. Якова Самарського, буд. 12-А), треті особи приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Колейчик Володимир Вікторович (місцезнаходження: Київська обл., м. Бровари, вул. Грушевського, буд. 15, оф. 6), приватний виконавець Дорошкевич Віра Леонідівна (місцезнаходження: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, буд. 4-А, оф. 71-А) про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню - задовольнити.

Забезпечити позов шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису № 4625 від 30.03.2020 р., вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Колейчиком Володимиром Вікторовичем, про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Алекскредит заборгованості за кредитним договором в сумі 17 698,50 грн.

Копію ухвали надіслати до приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Дорошкевич В.Л. для виконання та особам, які беруть участь у справі - для відома.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень, оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвала суду може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: В.М. Світлицька

Дата ухвалення рішення18.11.2020
Оприлюднено25.11.2020
Номер документу93051291
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —331/4146/20

Рішення від 15.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Світлицька В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні