Рішення
від 16.11.2020 по справі 645/6169/20
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/6169/20

Провадження № 2-о/645/180/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 листопада 2020 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Ульяніч І.В.,

присяжних - Першиної Т.М., Багрич К.С.,

за участю секретаря судового засідання - Савченко В.Ю.,

заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради - Майба Д.Л.,

розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 3 , Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному на Немишлянському районах у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про усиновлення,

в с т а н о в и в:

Громадяни України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з заявою, якою просять усиновити малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внести до актового запису № 1002, складеного 29 травня 2020 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наступні зміни: в графі прізвище замість ОСОБА_3 записати ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я дитини ОСОБА_3 змінити на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", по батькові дитини ОСОБА_3 змінити на ІНФОРМАЦІЯ_10 , дату народження ІНФОРМАЦІЯ_3 змінити на ІНФОРМАЦІЯ_3 та місце народження дитини Україна, Харківська область, місто Харків залишити без змін, в графі Батьки записати: Батько - прізвище ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я - ОСОБА_11 , по батькові - ОСОБА_12 , громадянство - Громадянин України , Мати - прізвище ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я ОСОБА_15 , по батькові - ОСОБА_16 , громадянство - Громадянка України .

В обґрунтування своїх вимог заявники посилалися на те, що з 31 серпня 2013 року перебувають у зареєстрованому шлюбі. Проте, від подружнього життя дітей не мають, у зв`язку з чим, вирішили усиновити дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який виховується у КНП ХОР Обласний будинок дитини № 3 . Також зазначили, що мають всі необхідні умови для виховання, розвитку та навчання дитини, що підтверджується відповідними документами.

Ухвалою судді Фрунзенського районного суду м. Харкова від 26 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі, яку постановлено розглядати в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявники підтримали доводи заяви, наполягали на її задоволенні та пояснили, що з дитиною - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено добрий психологічний контакт. Також вказали, що зі станом здоров`я та походженням усиновлюваної дитини ознайомлені, права та обов`язки щодо усиновленої дитини зрозумілі.

В судовому засіданні представник Служби у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Майба Д.Л., яка діяла на підставі довіреності, просила заяву задовольнити, посилаючись на те, що усиновлення дитини заявниками відповідає інтересам малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судове засідання представник Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та представник Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 3 не з`явились, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності та не заперечують щодо усиновлення заявниками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до висновку про задоволення заяви з огляду на наступне.

Так, відповідно до ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновителями у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно ст. 223 СК України, особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Матеріали справи свідчать, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_3 , батьками якого в свідоцтві про народження, виданому 29 травня 2020 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) зазначено ОСОБА_18 та ОСОБА_19 .(а.с. 51).

За приписами ч.ч. 1, 5 ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом.

В матеріалах справи наявна заява ОСОБА_19 , посвідчена 30 вересня 2020 року приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Браженко І.І., згідно якої остання відмовилася від утримання та виховання своєї дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та надала згоду на її усиновлення іншими особами.(а.с. 62).

Відповідно до Акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку мати відмовилась забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 27 квітня 2020 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 о 17 годині 00 хвилин в КНП Міський клінічний пологовий будинок № 6 ХМР народився ОСОБА_3 , мати якого ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , відмовилась забрати дитину з пологового будинку через тяжке фінансове становище та надала відповідну заяву (а.с. 58-59).

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від 29.05.2020 року № 00026499295, дані про батька дитини зазначені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (а.с. 57).

За ч. 1 ст. 135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

У відповідності до ч. 1 ст. 218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Разом з цим, частиною третьою вищевказаної статті визначено, що усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Враховуючи, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з віком не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення провадиться без згоди дитини.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням виконавчого комітету Харківської міської ради від 13 травня 2020 року № 270 надано дозвіл службам у справах дітей Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради на реєстрацію народження малолітнього - ОСОБА_3 , з присвоєнням прізвища у відділах державної реєстрації актів цивільного стану Харківського міського управління юстиції.

Вищевказаним рішенням Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради вирішено вжити заходів щодо влаштування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до закладів для дітей.

З повідомлення Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради від 01 жовтня 2020 року № 02-22/1781/20 вбачається, що малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку з усиновлення з 01.10.2020 року, анкета дитини № 361 (а.с. 56).

Згідно повідомлення Департаменту служб у справах дітей по Індустріальному району Харківської міської ради № б/н, малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на обліку Служби як дитина, що опинилася у складних життєвих обставинах.

Положеннями ч. 1 ст. 210 СК України визначено, якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз`єднані при їх усиновленні.

Служба у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської повідомляє, що малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не має рідних братів, сестер та інших родичів, що підтверджується повідомленням від 01 жовтня 2020 року № б/н (а.с. 54).

Згідно повідомлення Служби у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської, малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 власного житла не має.

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має діагноз: Вроджений гідронефроз. Дефект міжпередсердної перегородки. (Функціонуюче овальне вікно). Інші уточнені ураження головного мозку. (Затримка темпів психомоторного розвитку внаслідок перинатального ураження ЦНС). Інші уточнені психічні розлади внаслідок ушкодження та дисфункції головного мозку або соматичної хвороби. Інші розлади психологічного розвитку. Шифр (за МКХ-10) G93.8, Q62.0, F08.6, F 88, Q21.1 (а.с. 50).

З акту КНП ХОР Обласний будинок дитини № 3 від 13 жовтня 2020 року вбачається, що з 16 червня 2020 року і до теперішнього часу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знаходиться на вихованні в будинку дитини. За весь цей період батьки без поважних причин не цікавилися долею дитини, не виявляли батьківської турботи та піклування, не виховували та не утримували її. Інші родичі та громадяни України також не цікавилися малолітнім. Громадяни України не намагалися усиновити чи взяти під опіку дитину. (а.с. 47).

Згідно висновку Виконавчого комітету Харківської міської ради від 20 жовтня 2020 року № 08-15/2729/2-20, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають на обліку в Службі у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради як кандидати в усиновлювачі за № 76 від 27 лютого 2020 року. (а.с. 43-44).

Згідно Акту про знайомство осіб з дитиною, громадяни України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 08 жовтня 2020 року особисто познайомилися з дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .(а.с. 45).

Адміністрація КНП ХОР Обласний будинок дитини № 3 повідомляє, що між громадянами України ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та вихованцем будинку дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено добрий психологічний контакт.

За змістом ч. 1 ст. 222 СК України, на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я, потрібна письмова згода цього закладу.

Адміністрацією КНП ХОР Обласний будинок дитини № 3 надано згоду на усиновлення вихованця ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянами України кандидатами в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 48).

Згідно довідок Харківського обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 20.02.2020 року, заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пройшли курс підготовки в усиновлювачі з 03 по 06 лютого 2020 року загальним обсягом 32 години та рекомендовані для включення до єдиного банку даних потенційних усиновлювачів.

Статтею 211 СК України визначено, що усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Під час судового розгляду справи встановлено, що з 31 серпня 2013 року подружжя ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі (свідоцтво про одруження, видане 31 серпня 2013 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Харкову реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції).

Від подружнього життя заявники дітей не мають.

Згідно свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 19.12.2016 року, реєстраційний номер 7-16-312741, ОСОБА_1 , разом із іншими співвласниками, на праві приватної спільної сумісної власності належить квартира АДРЕСА_1 (а.с. 29).

Згідно довідки про зареєстрованих у житловому приміщення осіб від 02.10.2020 року ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 14.04.1999 року реєстраційний номер 7-99-188140, ОСОБА_2 (дошлюбне ОСОБА_20 ) на праві спільної сумісної власності, разом з іншими співвласниками, належить квартира АДРЕСА_3 (а.с. 17).

Згідно довідки про зареєстрованих у житловому приміщення осіб від 02.10.2020 року ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

Актом обстеження умов проживання заявників за адресою: АДРЕСА_4 , встановлено, що в квартирі є можливість облаштування дитячого куточка з ліжком, шафою та іншими меблями. Сім`я психологічно готова до виховання дитини. Розуміють всю відповідальність, ознайомлені з усіма аспектами усиновлення (а.с. 40).

Згідно висновків про стан здоров`я особи від 20 січня 2020 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 здорові, відповідно до довідок КНП ХОР Обласний наркологічний диспансер від 23.12.2019 року № 1658, № 1657 заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на диспансерному (профілактичному) обліку не перебувають; з медичних довідок КНП Міський психоневрологічний диспансер № 3 від 23.12.2019 року вбачається, що заявники протипоказань до усиновлення дитини не мають.

За обліками МВС України громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на території України станом на 23 грудня 2019 року не знятої чи не погашеної судимості не мають, що підтверджується відповідними довідками.

Згідно аналізу крові на наявність антитіл до ВІЛ № 002726, № 002725 від 03 січня 2020 року, антитіл до ВІЛ не виявлено.

Як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_1 працює на посаді експедитора в ТОВ ТВК Лайф-Груп з 18.04.2018р. та його дохід згідно довідки про доходи від 10.01.2020 року за період з січня 2019 року по грудень 2019 року складає 50884,88 грн.

ОСОБА_2 займає посаду бухгалтера в ТОВ Інтрейд Мікс з 03.01.2017 року її дохід згідно довідки про доходи від 22.01.2020 року за період з липня 2019 року по грудень 2019 року складає 27467,03 грн.

В судовому засіданні встановлено, що заявники ознайомлені з порядком та умовами усиновлення, правами і обов`язками кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правовими наслідками усиновлення, порядком здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновленої дитини, що підтверджується наявним в матеріалах справи актом.

Згідно висновку Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області від 20 жовтня 2020 року № 08-15/2729/2-20, за підписом заступника міського голови з питань охорони здоров`я та соціального захисту населення Горбунової-Рубан С.О., матеріальні та житлово-побутові умови дозволяють ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виховувати дитину. За даними медичних висновків про стан здоров`я, заявники мають задовільний стан здоров`я. Згідно з довідками Департаменту інформатизації МВС України на території України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до кримінальної відповідальності не притягуються, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають. Заявники зі станом здоров`я малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також зі своїми правами та обов`язками щодо усиновленої дитини ознайомлені. Заявники перебувають на обліку в Службі у справах дітей по Індустріальному району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради як кандидати в усиновлювачі за № 76 від 27 лютого 2020 року. Надані документи свідчать про те, що вони можуть бути усиновителями та мають для цього всі необхідні умови, тому вважають, що усиновлення заявниками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , доцільне та відповідає інтересам дитини.

За змістом ч. 1 ст. 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини.

Враховуючи, що заявники виявили бажання бути записаними у Книзі реєстрації народжень матір`ю та батьком дитини, заява в частині таких змін підлягає задоволенню.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 231 СК України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

З огляду на те, що усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є одночасно жінка та чоловік і вони записуються батьками дитини, прізвище та по батькові дитини підлягають зміні.

Статтею 233 СК України визначено, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини державний орган реєстрації цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Дослідивши у відповідності до положень ст. 224 СК України обставини по справі, враховуючи мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за станом здоров`я, матеріальним становищем, умовами проживання і ставленням до виховання дитини здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови життя малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 81, 259, 263-265, 313, 314 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 3 , Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному на Немишлянському районах у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про усиновлення - задовольнити.

Усиновити малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця міста Харкова, громадянина України, громадянами України - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Внести до актового запису № 1002, складеного 29 травня 2020 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наступні зміни: в графі прізвище замість ОСОБА_3 записати ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я дитини ОСОБА_3 змінити на " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", по батькові дитини ОСОБА_3 змінити на ІНФОРМАЦІЯ_10 , дату народження ІНФОРМАЦІЯ_3 змінити на ІНФОРМАЦІЯ_3 та місце народження дитини Україна, Харківська область, місто Харків залишити без змін, в графі Батьки записати: Батько - прізвище ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я - ОСОБА_11 , по батькові - ОСОБА_12 , громадянство - Громадянин України , Мати - прізвище ІНФОРМАЦІЯ_10 , ім`я ОСОБА_15 , по батькові - ОСОБА_16 , громадянство - Громадянка України .

У зв`язку з внесенням змін до актового запису, анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та видати свідоцтво про народження ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення або з дня складення повного судового рішення у разі оголошення лише вступної та резолютивної частин судового рішення, а також у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Фрунзенський районний суд м. Харкова.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявники: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

Заінтересовані особи: Служба у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, місцезнаходження: місто Харків, проспект Петра Григоренка, будинок 17, код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 26450870.

Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 3 , місцезнаходження: м. Харків, вул. Амосова, буд. 44, код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 30288968.

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному на Немишлянському районах у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), місцезнаходження: м. Харків, вул. Валентинівська, буд. 31.

Повне судове рішення складено 20 листопада 2020 року.

Суддя - І.В. Ульяніч

Присяжні - К.С. Багрич

Т.М. Першина

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено25.11.2020
Номер документу93062085
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —645/6169/20

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Рішення від 16.11.2020

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні