Ухвала
від 20.11.2020 по справі 752/5942/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кп/760/1457/20

Справа 752/5942/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2020 року Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

та обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданнів м. Києві кримінальне провадження, яке внесене 07.03.2017 до ЄРДР за № 12017100000000123, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України, -

встановив:

як встановлено в судовому засіданні, 03.01.2017, відповідно до наказу № 1-О, на роботу до ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було прийнято ОСОБА_5 на посаду інженера з охорони праці в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ».

04.01.2017, відповідно до наказу № 1-В, згідно з Законом України «Про охорону праці» та для дотримання правил і норм безпеки по охороні праці, техніки безпеки, промислової санітарії і вибухопожежної безпеки, відповідальність за протипожежний стан на робочих місцях ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було покладено на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

01.10.2015 між ТОВ «АВТОЮНІОН» (код ЄДРПОУ 37559216) в особі директора ОСОБА_6 та ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351), в особі директора ОСОБА_7 , укладено «Договір суборенди №011015/01» з приводу оренди нежитлового приміщення за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, для здійснення господарської діяльності.

Відтак, на початку січня 2017 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 , як особою, що є відповідальною за правила безпеки в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розміщено по вулиці Володимиро-Либідській , буд. 25, що в Голосіївському районі міста Києва, автомобільний газозаправний пункт, на якому здійснювалася роздрібна торгівля скрапленим газом (господарська діяльність).

Вказані роботи у відповідності з переліком, затвердженим Наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, є роботами з підвищеною небезпекою.

Відповідно до наданої відповіді з Головного управління Держпраці у Київській області, дозволи на АГЗП із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеною небезпеки за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, Головним управлінням Держпраці у Київській області не видавалися. Інформація, щодо погоджень на початок діяльності АЗГП з реалізації скрапленого газу на території міста Києва у вищезазначеного суб`єкта господарювання, в Головному управлінні Держпраці у Київській області відсутня.

Крім того, відповідно до наданої відповіді з Головного управління ДСНС України у м. Києві, суб`єкт господарювання за документами дозвільного та погоджувального характеру на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності, а саме автомобільні газові заправки із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, до Головного управління ДСНС України у м. Києві не зверталися.

Під час перевірки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за вищевказаною адресою встановлено, що вказаний АГЗП працює в порушення вимог законодавства про охорону праці, про об`єкти підвищеної небезпеки, про пожежну безпеку.

Вказані порушення були виявлені в ході огляду АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києва та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області.

Так, відповідно до огляду від 14.02.2017, проведеного за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києві та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області на об`єкті підвищеної небезпеки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, виявлено численні порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в організації та здійсненні експлуатації об`єкта підвищеної небезпеки.

Зокрема, 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, спеціалістом ГУ ДСНС у місті Києві було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, норм Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України № 763 від 26.10.2016, а саме:

-Не надані план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій на АГЗП;

-На АГЗП не проведено розрахунки потреб та не забезпечено працюючий персонал засобами індивідуального захисту;

-На АГЗП не складено та не погоджено номенклатуру норм положення матеріального резерву;

-Не надано комплект експлуатаційно-технічної документації на блискавкозахист АГЗП;

-На АГЗП відсутня система раннього виявлення загрози, виявлення надзвичайний ситуацій та оповіщення людей;

-На АГЗП електрощити не обладнані автоматичними системами пожежогасіння;

-Не надано документацію, щодо межі вогнестійкості опори резервуару для скрапленого газу;

-АГЗП не обладнано системою автоматичної пожежної сигналізації з виводом сигналу від контрольно-приймального приладу на пульт централізованого пожежного спостереження;

-Не надано дозвіл на експлуатацію об`єкту підвищеної небезпеки;

-Не надано декларацію відповідності суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипоженого стану;

-Відстань від АГЗП до окремо розташованих будівель та початку дорожнього покриття (проїжджої частини) не відповідає вимогам чинного законодавства.

Також 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Володимиро-Либідська, буд. 25, спеціалістом ГУ Держпраці у Київській області було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, Державних будівельних норм газопостачання В.2.5-20-2001 (наказ Кабінету Міністрів України №285 ВІД 15.05.2015), а саме:

-На АГЗП манометри не пройшли державну перевірку;

-На АГЗП не опломбовані запобіжні клапани ємностей для зберігання скрапленого газу, що свідчить про не проведення їх перевірки;

-На АГЗП ємності для зберігання скрапленого газу не мають маркувань про проведення їх опосвідчення;

-Заправні рукави колонок на АГЗП не мають маркувань про проведення їх випробування;

-АГЗП експлуатується без автоматики безпеки

Попри наявні грубі порушення, встановлені чинним законодавством, станом на 14.02.2017 АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташований по вул. Володимиро-Либідській, буд. 25, що в Голосіївському районі міста Києва, продовжує здійснювати господарську діяльність по реалізації скрапленого газу населенню.

Сукупність вищезазначених порушень вимог нормативно-правових актів створило реальну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків для осіб, які працюють в безпосередній близькості до АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», а також на самій АГЗП, розташованій по вул. Володимиро-Либідській, буд. 25, що в Голосіївському районі міста Києва.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 12.06.2009 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини проти безпеки виробництва», «загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків» необхідно розуміти такі зміни у стані виробничих об`єктів, унаслідок яких виникає реальна небезпека життю людей, або реальна небезпека заподіяння (настання) шкоди благам.

Усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, а також те, що вказані роботи є роботами з підвищеною небезпекою, ОСОБА_5 , будучи особою, яка зобов`язана дотримуватися правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, діючи із злочинною необережністю, проявляючи бездіяльність та не виконуючи дії, спрямовані на дотримання вимог нормативних актів, що містять правила виконання відповідних робіт, не виконав дії, які міг і повинен був виконати.

Вищевикладене спричинило такі зміни в стані виробничих об`єктів, внаслідок чого виникла висока ймовірність початку дії шкідливих, потенційно небезпечних факторів, таких як витік газу, загорання газоповітряної суміші, вибух, руйнування споруд, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Крім того встановлено, що 03.01.2017, відповідно до наказу № 1-О, на роботу до ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було прийнято ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на посаду інженера з охорони праці в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ»

04.01.2017, відповідно до наказу № 1-В, згідно з Законом України «Про охорону праці» та для дотримання правил і норм безпеки по охороні праці, техніки безпеки, промислової санітарії і вибухопожежної безпеки, відповідальність за протипожежний стан на робочих місцях ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було покладено на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

21.03.2016 між фізичною особою підприємцем ОСОБА_8 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) та ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351), в особі директора ОСОБА_9 , укладено «Договір №01/03/2016» з приводу оренди тимчасової споруди за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, для здійснення господарської діяльності.

Відтак, на початку січня 2017 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 , як особою, що є відповідальною за правила безпеки в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розміщено по вул. Стеценка, 5 лінія, що в Подільському районі міста Києва, автомобільний газозаправний пункт, на якому здійснювалася роздрібна торгівля скрапленим газом (господарська діяльність).

Вказані роботи у відповідності з переліком, затвердженим Наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, є роботами з підвищеною небезпекою.

Відповідно до наданої відповіді з Головного управління Держпраці у Київській області, дозволи на АГЗП із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеною небезпеки за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, Головним управлінням Держпраці у Київській області не видавалися. Інформація, щодо погоджень на початок діяльності АЗГП з реалізації скрапленого газу на території міста Києва у вищезазначеного суб`єкта господарювання, в Головному управлінні Держпраці у Київській області відсутня.

Крім того, відповідно до наданої відповіді з Головного управління ДСНС України у м. Києві, суб`єкт господарювання за документами дозвільного та погоджувального характеру на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності, а саме автомобільні газові заправки із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, до Головного управління ДСНС України у м. Києві не зверталися.

Під час перевірки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за вищевказаною адресою встановлено, що вказаний АГЗП працює в порушення вимог законодавства про охорону праці, про об`єкти підвищеної небезпеки, про пожежну безпеку.

Вказані порушення були виявлені в ході огляду АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києва та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області.

Так, відповідно до огляду від 14.02.2017, проведеного за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києві та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області на об`єкті підвищеної небезпеки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, виявлено численні порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в організації та здійсненні експлуатації об`єкта підвищеної небезпеки.

Зокрема, 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, спеціалістом ГУ ДСНС у місті Києві було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, норм Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України № 763 від 26.10.2016, а саме:

-Не надані план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій на АГЗП;

-На АГЗП не проведено розрахунки потреб та не забезпечено працюючий персонал засобами індивідуального захисту;

-На АГЗП не складено та не погоджено номенклатуру норм положення матеріального резерву;

-Не надано комплект експлуатаційно-технічної документації на блискавкозахист АГЗП;

-На АГЗП відсутня система раннього виявлення загрози, виявлення надзвичайний ситуацій та оповіщення людей;

-На АГЗП електрощити не обладнані автоматичними системами пожежогасіння;

-Не надано документацію, щодо межі вогнестійкості опори резервуару для скрапленого газу;

-АГЗП не обладнано системою автоматичної пожежної сигналізації з виводом сигналу від контрольно-приймального приладу на пульт централізованого пожежного спостереження;

-Не надано дозвіл на експлуатацію об`єкту підвищеної небезпеки;

-Не надано декларацію відповідності суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипоженого стану;

-Відстань від АГЗП до початку дорожнього покриття (проїжджої частини) не відповідає вимогам чинного законодавства.

Також 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Стеценка, 5 лінія, спеціалістом ГУ Держпраці у Київській області було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, Державних будівельних норм газопостачання В.2.5-20-2001 (наказ Кабінету Міністрів України №285 ВІД 15.05.2015), а саме:

-На АГЗП манометри не пройшли державну перевірку;

-На АГЗП не опломбовані запобіжні клапани ємностей для зберігання скрапленого газу, що свідчить про не проведення їх перевірки;

-На АГЗП ємності для зберігання скрапленого газу не мають маркувань про проведення їх опосвідчення;

-Заправні рукави колонок на АГЗП не мають маркувань про проведення їх випробування;

-На АГЗП електрообладнання виконано не у вибухозахищений спосіб;

-Ємності для зберігання скрапленого газу на АГЗП в порушення вимог законодавства розташовані на відстані менше 1,5 метра від опори повітряної лінії електропередачі.

Попри наявні грубі порушення, встановлені чинним законодавством, станом на 14.02.2017 АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташований по вул. Стеценка, 5 лінія, що в Подільському районі міста Києва, продовжує здійснювати господарську діяльність по реалізації скрапленого газу населенню.

Сукупність вищезазначених порушень вимог нормативно-правових актів створило реальну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків для осіб, які працюють в безпосередній близькості до АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», а також на самій АГЗП, розташованій по вул. вул. Стеценка, 5 лінія , що в Подільському районі міста Києва.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 12.06.2009 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини проти безпеки виробництва», «загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків» необхідно розуміти такі зміни у стані виробничих об`єктів, унаслідок яких виникає реальна небезпека життю людей, або реальна небезпека заподіяння (настання) шкоди благам.

Усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, а також те, що вказані роботи є роботами з підвищеною небезпекою, ОСОБА_5 , будучи особою, яка зобов`язана дотримуватися правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, діючи із злочинною необережністю, проявляючи бездіяльність та не виконуючи дії, спрямовані на дотримання вимог нормативних актів, що містять правила виконання відповідних робіт, не виконав дії, які міг і повинен був виконати.

Вищевикладене спричинило такі зміни в стані виробничих об`єктів, внаслідок чого виникла висока ймовірність початку дії шкідливих, потенційно небезпечних факторів, таких як витік газу, загорання газоповітряної суміші, вибух, руйнування споруд, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Крім того встановлено, що 03.01.2017, відповідно до наказу № 1-О, на роботу до ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було прийнято ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на посаду інженера з охорони праці в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ»

04.01.2017, відповідно до наказу № 1-В, згідно з Законом України «Про охорону праці» та для дотримання правил і норм безпеки по охороні праці, техніки безпеки, промислової санітарії і вибухопожежної безпеки, відповідальність за протипожежний стан на робочих місцях ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351) було покладено на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

01.10.2015 між ТОВ «АВТОЮНІОН» (код ЄДРПОУ 37559216) в особі директора ОСОБА_6 та ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» (код ЄДРПОУ 38808351), в особі директора ОСОБА_7 , укладено «Договір суборенди №011015/02» з приводу оренди нежитлового приміщення за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, для здійснення господарської діяльності.

Відтак, на початку січня 2017 року (більш точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_5 , як особою, що є відповідальною за правила безпеки в ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розміщено по вул. Кайсарова, буд. 9, що в Солом`янському районі міста Києва, автомобільний газозаправний пункт, на якому здійснювалася роздрібна торгівля скрапленим газом (господарська діяльність).

Вказані роботи у відповідності з переліком, затвердженим Наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 № 15, є роботами з підвищеною небезпекою.

Відповідно до наданої відповіді з Головного управління Держпраці у Київській області, дозволи на АГЗП із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» на виконання робіт та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеною небезпеки за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, Головним управлінням Держпраці у Київській області не видавалися. Інформація, щодо погоджень на початок діяльності АЗГП з реалізації скрапленого газу на території міста Києва у вищезазначеного суб`єкта господарювання, в Головному управлінні Держпраці у Київській області відсутня.

Крім того, відповідно до наданої відповіді з Головного управління ДСНС України у м. Києві, суб`єкт господарювання за документами дозвільного та погоджувального характеру на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності, а саме автомобільні газові заправки із назвою «Green Gas» ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, до Головного управління ДСНС України у м. Києві не зверталися.

Під час перевірки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за вищевказаною адресою встановлено, що вказаний АГЗП працює в порушення вимог законодавства про охорону праці, про об`єкти підвищеної небезпеки, про пожежну безпеку.

Вказані порушення були виявлені в ході огляду АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ» за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києва та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області.

Так, відповідно до огляду від 14.02.2017, проведеного за участю спеціаліста Головного управління ДСНС України у місті Києві та спеціаліста Головного управління Держпраці у Київській області на об`єкті підвищеної небезпеки АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, виявлено численні порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в організації та здійсненні експлуатації об`єкта підвищеної небезпеки.

Зокрема, 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, спеціалістом ГУ ДСНС у місті Києві було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, норм Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України № 763 від 26.10.2016, а саме:

-Не надані план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій та аварій на АГЗП;

-На АГЗП не проведено розрахунки потреб та не забезпечено працюючий персонал засобами індивідуального захисту;

-На АГЗП не складено та не погоджено номенклатуру норм положення матеріального резерву;

-Не надано комплект експлуатаційно-технічної документації на блискавкозахист АГЗП;

-На АГЗП відсутня система раннього виявлення загрози, виявлення надзвичайний ситуацій та оповіщення людей;

-На АГЗП електрощити не обладнані автоматичними системами пожежогасіння;

-Не надано документацію, щодо межі вогнестійкості опори резервуару для скрапленого газу;

-АГЗП не обладнано системою автоматичної пожежної сигналізації з виводом сигналу від контрольно-приймального приладу на пульт централізованого пожежного спостереження;

-Не надано дозвіл на експлуатацію об`єкту підвищеної небезпеки;

-Не надано декларацію відповідності суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипоженого стану;

-Відстань від АГЗП до окремо розташованої будівлі не відповідає вимогам чинного законодавства.

Також 14.02.2017 під час огляду АГЗП за адресою: м. Київ, вул. Кайсарова, буд. 9, спеціалістом ГУ Держпраці у Київській області було виявлено ряд порушень правил безпеки при експлуатації АГЗП, Державних будівельних норм газопостачання В.2.5-20-2001 (наказ Кабінету Міністрів України №285 ВІД 15.05.2015), а саме:

-На АГЗП манометри не пройшли державну перевірку;

-На АГЗП не опломбовані запобіжні клапани ємностей для зберігання скрапленого газу, що свідчить про не проведення їх перевірки;

-На АГЗП ємності для зберігання скрапленого газу не мають маркувань про проведення їх опосвідчення;

-Заправні рукави колонок на АГЗП не мають маркувань про проведення їх випробування;

-На АГЗП електрообладнання виконано не у вибухозахищений спосіб;

Попри наявні грубі порушення, встановлені чинним законодавством, станом на 14.02.2017 АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», розташований по вул. Кайсарова, буд. 9, що в Солом`янському районі міста Києва, продовжує здійснювати господарську діяльність по реалізації скрапленого газу населенню.

Сукупність вищезазначених порушень вимог нормативно-правових актів створило реальну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків для осіб, які працюють в безпосередній близькості до АГЗП ТОВ «ЕЛАС БІЗНЕС КОНСАЛТИНГ», а також на самій АГЗП, розташованій по вул. Кайсарова, буд. 9, що в Солом`янському районі міста Києва.

Відповідно до п. 21 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 12.06.2009 «Про практику застосування судами України законодавства у справах про злочини проти безпеки виробництва», «загроза загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків» необхідно розуміти такі зміни у стані виробничих об`єктів, унаслідок яких виникає реальна небезпека життю людей, або реальна небезпека заподіяння (настання) шкоди благам.

Усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх діянь, а також те, що вказані роботи є роботами з підвищеною небезпекою, ОСОБА_5 , будучи особою, яка зобов`язана дотримуватися правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, діючи із злочинною необережністю, проявляючи бездіяльність та не виконуючи дії, спрямовані на дотримання вимог нормативних актів, що містять правила виконання відповідних робіт, не виконав дії, які міг і повинен був виконати.

Вищевикладене спричинило такі зміни в стані виробничих об`єктів, внаслідок чого виникла висока ймовірність початку дії шкідливих, потенційно небезпечних факторів, таких як витік газу, загорання газоповітряної суміші, вибух, руйнування споруд, що створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Отже, ОСОБА_5 своїми умисними діями, які виразились у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, вчинив кримінальне правопорушення, яке суд кваліфікує за ч.1 ст.272 КК України.

В судовому засіданні ОСОБА_5 повністю визнав свою винуватість, надав показання по суті пред`явленого йому обвинувачення, підтвердив фактичні обставини, як вони викладені в обвинувальному акті та просив звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України.

Захисник адвокат ОСОБА_4 підтримав думку ОСОБА_5 .

Прокурор не заперечив проти задоволення такого клопотання.

Суд, заслухавши думку сторін, з`ясувавши позицію обвинуваченого та впевнившись у його добровільності та усвідомленні наслідків закриття кримінального провадження з нереабілітуючих підстав, приходить до наступних висновків.

Відповідно дост.49КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло: два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі; та три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Вчинений ОСОБА_5 злочин, передбачений ч.1 ст.272 КК України, відноситься до кримінальних проступків, минуло три роки з дня його вчинення до набрання вироком законної сили, ОСОБА_5 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження відносно нього закриттю.

Керуючись п.2 ч.1 ст.49 КК України, ст. п.1 ч.2 ст.284 КПК України, суд,-

у х в а л и в:

кримінальне провадження, внесене 07.03.2017 до ЄРДР за № 12017100000000123 закрити.

ОСОБА_5 звільнитивід кримінальноївідповідальності передбаченоїч. 1 ст. 272 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва.

Суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93068100
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки виробництва Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою

Судовий реєстр по справі —752/5942/17

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Криворот О. О.

Ухвала від 13.05.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рудніченко Оксана Миколаївн

Постанова від 06.05.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

Ухвала від 23.03.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Бондаренко Г. В.

Постанова від 27.11.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

Постанова від 19.04.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

Постанова від 31.03.2017

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні