Рішення
від 25.11.2020 по справі 134/1290/20
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 134/1290/20

2/134/251/2020

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

25 листопада 2020 року

Крижопільський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді - Швець Л.В.,

при секретарі судового засідання Коваль Т.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Крижопіль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Андріяшівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області про визнання права на земельний пай, -

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області, третя особа Андріяшівська сільська рада в якому просить визнати за нею право на земельний пай. В подальшому позивач заявила клопотання про заміну неналежного відповідача належним на Андріяшівську сільську раду.

Свої вимоги мотивує тим, що 02.07.1990 року була прийнята на роботу дояркою в колгосп ім. Шевченка с. Андріяшівки Крижопільського району Вінницької області. В листопаді 1992 року колгосп ім. Шевченка с. Андріяшівки реорганізовано у Андріяшівське КСП Золотий колос , в подальшому дане КСП реорганізовано в СТОВ Андріяшівка . 24.11.1992 року позивача було переведено на роботу в КСП Золотий колос с. Андріяшівки. На час виходу Указу Президента України № 720 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям була членом КСП Золотий колос с. Андріяшівки і отже мала право на отримання земельного паю. Андріяшівська сільська рада 18.03.2019 року повідомила, що не має відомостей про прийняття позивача в члени КСП згідно протоколу загальних зборів членів сільгосппідприємства. Листом Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 12.03.2020 року № Г-244/0-475/6-20 повідомило позивача про відновлення громадянина у списках пайовиків здійснюється в судовому порядку. Тому для захисту свого права на отримання земельного паю позивач змушена звернутися до суду із позовом.

Ухвалою суду від 25 серпня 2020 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду за правилами загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Ухвалою суду від 13.10.2020 року замінено первісного відповідача - Головне управління Держгеокадастр у Вінницькій області на належного - Андріяшівську сільську раду Крижопільського району Вінницької області, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Позивач в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про слухання справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовільнити.

Відповідач Андіяшівська сільської ради Крижопільського району Вінницької області в судові засідання не з`явилася, повідомлена про час та місце судового засідання належним чином, про що свідчать поштові повідомлення. Будучи в якості третьої особи надіслала до суду лист, про те, що головним критерієм для отримання права власності на земельну частку (пай) був факт членства в с/г підприємстві, засвідчений протоколом загальних зборів членів КСП (даний факт членства в КСП не підтверджено наданими документами). Наявність громадянки ОСОБА_1 в списках на розпаювання земель с/г підприємства підтвердити не можуть так як не володіють даною інформацією. Поновлення останньої в списках пайовиків виходить за рамки компетенції сільської ради.

Згідно із ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, безпосередньо дослідивши та оцінивши докази у справі, встановив наступні фактичні обставини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 прийнята на роботу в колгосп ім. Шевченка с. Андріяшівка дояркою, підстава протокол №9 від 02.07.1990 року, що підтвержується копією трудової книжки серія НОМЕР_1 ; архівною довідкою № 130/01-15 від 05.03.2019 року Крижопільського районного трудового архіву про те, що в документах колгоспу ім. Шевченка с. Андріяшівка Крижопільського району, у книгах обліку трудового стажу членів колгоспу значиться ОСОБА_1 , та її стаж складає з 1990 року по грудень 1995 року включно; архівним витягом № 01-22/183 від 16.09.2020 року наданим архівним відділом Крижопільської державної адміністрації Вінницької області з проколу №2 засідання правління колгоспу ім. Шевченка с. Андіяшівки Крижопільського району Вінницької області від 05.11.1990 року. Відповідно до листа архівного відділу Крижопільської державної адміністрації Вінницької області від 16.09.2020 року № 01-22/183 - у протоколах засідань загальних зборів та засідань правління колективного підприємства Золотий колос с. Андріяшівка за 1995 рік відомостей про звільнення ОСОБА_1 відсутні, що свідчить про те що вона не була виключена із членів даного підприємства.

Відповідно до листа № 101/01-14 від 05.03.2019 року Крижопільського районного трудового архіву, колгосп ім. Шевченка с. Андріяшівка реорганізовано у Андріяшівське колективне сільськогосподарське підприємство Золотий колос (протокол № 4 від 22.11.1992 року), у лютому 2000 року на засіданні загальних зборів уповноважених Андріяшівське колективне сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Андріяшівка (протокол №4 від 14.02.2000 року); рішенням Господарського суду Вінницької області № 5/112-07 від 24.04.2007 року СТОВ Андріяшівка визнано банкрутом та ліквідовано, документи передано на зберігання в архів.

Відповідно до копії протоколу № 4 загальних зборів колективного сільськогосподарського підприємства Золотий колос (наданого архівним відділом Крижопільської державної адміністрації Вінницької області) при реорганізації колгоспу ім. Шевченка вирішено за згодою колгоспників зберігти їх членство в колективному сільськогосподарському підприємстві. Членство ОСОБА_1 збережено, про що свідчить запис №2 в трудовій книжці серії НОМЕР_1 , про переведення її на роботу в КСП Золотий колос в зв`язку з реорганізацією колгоспу ім. Шевченка с. Андріяшівка в КСП Золотий колос , підстава - протокол №4 від 24.11.1992 року.

Відповідно до листа № Г-298/0-0,191-932/155-20 від 22.09.2020 року відділу у Крижопільському районі міжрайонного управління у Крижопільському та Піщанському районах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області державний акт на право колективної власності на землю видано КСП Золотий колос села Андріяшівка від 18 грудня 1995 року, серія 1-ВН № 000116. Списки до державного акту на право колективної власності на землю у відділі відсутні. Запис про ОСОБА_1 у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) відсутній. Середня частка (пай) по колишньому КСП Золотий колос с. Андрішівка Андріяшівської сільської ради становить 2,84 умовних кадастрових гектара.

При проведенні розпаювання земель колективного підприємства позивач помилково не була включена до списку осіб, які мають право на земельну частку (пай). На час видачі 18.12.1995 р. державного акту на право колективної власності на землю вона була членом КСП Золотий колос с. Андріяшівка і мала право на земельну частку (пай).

Згідно п. 2 Указу Президента України від 08.08.1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Відповідно до п. п. 23, 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ від 16.04.2004 року потрібно мати на увазі, що згідно зі ст. 25 ЗК України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, а також пенсіонерам з числа працівників з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості). Член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до п. 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. N720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Отже, право на земельну частку (пай) виникає в осіб, які на час видачі колективному сільськогосподарському підприємству державного акта на право колективної власності на землю були чи залишалися членами цього підприємства.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05 червня 2003 року право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку.

Також ч. 3 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) передбачено, що право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до п. 3 Порядку організації робіт та методики розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року № 122, у разі виявлення після розробки проекту факту невключення одного чи кількох громадян, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку, спадкоємців права наземельнучастку(пай),посвідченого сертифікатом, інших громадян та юридичних осіб України, які відповідно до законодавства набули право на земельну частку (пай), до списку власників земельних часток (паїв), на підставі якого був складений проект, сільська, селищна, міська рада чи райдержадміністрація може прийняти рішення (розпорядження про: коригування проекту землевпорядною організацією з метою забезпечення громадян необхідною кількістю земельних ділянок (на підставі відповідного договору); надання зазначеним громадянам земельних ділянок із земель запасу чи резервного фонду у розмірі відповідної земельної частки (паю).

Відповідно до п.п. 23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ потрібно мати на увазі, що згідно зі ст. 25 ЗК України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості). Член КСП, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

З огляду на викладене, суд вважає, що на час видачі Державного акту на землю позивачу сертифікат на право на земельну частку (пай) на її ім`я безпідставно не видавався.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що права позивача порушені і підлягають захисту, а тому позов належить задовольнити та за позивачем слід визнати право на земельну частку (пай).

Керуючись ст.ст.10,11,60,212-215,226 ЦПК України, ст. ч. 2ст. 152 Земельного кодексу України, ст.1,2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) ,Указом Президента України від 08.08.1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , п. п. 23, 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ від 16.04.2004 року, суд, -

УХВАЛИВ :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , право на земельну частку (пай) у розмірі земельної частки (паю) по Колективному сільськогосподарському підприємству Золотий колос села Андріяшівка Крижопільського району Вінницької області із земель, що належали на праві колективної власності колишньому КСП Золотий колос села Андріяшівка на території Андріяшівської сільської ради Крижопільського району Вінницької області.

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ІПН НОМЕР_2 , адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Андріяшівська сільська рада Крижопільського району Вінницької області, код 04328752, адреса: вул. Небесної сотні, 6, с. Висока Гребля, Крижопільський район Вінницька область.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено26.11.2020
Номер документу93082644
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —134/1290/20

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 16.09.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 25.08.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні