Рішення
від 25.11.2020 по справі 552/5263/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Справа № 552/5263/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2020 Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого - судді Самсонової О.А.,

присяжних - Пашко В.С., Скрипак Н.В.,

секретар судового засідання - Горошко О.О.,

учасники справи:

заявники - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

заінтересовані особи :

Котелевська районна державна адміністрація (в особі Служби у справах дітей),

Виконавчий комітет Київської районної у м.Полтаві ради (як орган опіки та піклування),

Комунальний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей ,

Котелевський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми),

розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулись до суду з заявою про усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У своїй заяві просили суд постановити рішення про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , внести зміни до актового запису про народження № 65 від 20 травня 2015 року, зробленого відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Котелевського районного управління юстиції у Полтавській області, а саме: змінити прізвище дитини з ОСОБА_3 на ОСОБА_5 ; в графі Батько замість ОСОБА_6 записати ОСОБА_2 ; в графі Мати замість ОСОБА_7 записати ОСОБА_1 .

Також просили анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , видати свідоцтво про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1, доручити Котелевському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) анулювати свідоцтво про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , видане 20 травня 2020 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Котелевського районного управління юстиції у Полтавській області, актовий за пис № 65, та видати свідоцтво про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 20 листопада 2020 року відмовлено в задоволенні заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про забезпечення їх участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Інші заяви та клопотання від учасників справи суду не надходили.

В судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заяву підтримали, просили її задовольнити. Уточнили, що по батькові дитини вони також просять змінити з ОСОБА_3 на ОСОБА_5 . Без змін просять залишити дату та місце народження дитини.

Заінтересовані особи - Котелевська районна державна адміністрація в особі служби у справах дітей, Котелевський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), виконавчий комітет Київської районної у м.Полтаві ради звернулись до суду з клопотаннями про розгляд справи за відсутності їхніх представників.

Враховуючи наявність достатніх матеріалів про права та правовідносини учасників справи, суд ухвалив розглянути справу за відсутності представників заінтересованих осіб, що в засідання не з`явились.

Суд, заслухавши заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , дослідивши докази у справі, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 у м.Полтаві. Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 20 травня 2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Котелевського районного управління юстиції у Полтавській області, батьками дитини є ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , актовий запис №65 від 20 травня 2015 року (а.с.37).

Рішенням Котелевського районного суду Полтавської області від 03 липня 2020 року, яке набрало законної сили 07 серпня 2020 року, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 позбавлені батьківських прав по відношенню до малолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.39-40).

Згідно розпорядження голови Котелевської районної державної адміністрації Полтавської області від 01 вересня 2020 року №134 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, уповноваженим особам надано доручення проводити роботу щодо влаштування дитини до сімейних форм виховання та здійснювати постійний контроль за умовами проживання і виховання (а.с.41).

Заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_1 перебувають в зареєстрованому шлюбі з 27 липня 2015 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 , виданим повторно 27 липня 2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Котелевського районного управління юстиції у Полтавській області (а.с.22).

Згідно ст. 207 СК України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_1 відповідають вимогам, встановленим ст. 211 СК України, є повнолітніми, дієздатними особами, старші за дитину більше ніж на п`ятнадцять років.

Обставини, які перешкоджають заявникам бути усиновлювачами, які передбачені ст.212 СК України відсутні.

Так, вони є дієздатними особами.

ОСОБА_2 та ОСОБА_1 батьківських прав не позбавлялись, усиновлення з їх вини не скасовувалось, не перебувають на обліку чи лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансерах.

ОСОБА_2 не перебуває на обліку у психіатра та нарколога, є здоровим, що підтверджується даними висновку про стан здоров`я особи, виданого 20 серпня 2020 року поліклінікою Комунального некомерційного підприємства Котелевська центральна районна лікарня Котелевської районної ради (а.с.23).

ОСОБА_1 не перебуває на обліку у психіатра та нарколога, є здоровою, що підтверджується даними висновку про стан здоров`я особи., виданого 20 серпня 2020 року поліклінікою Комунального некомерційного підприємства Котелевська центральна районна лікарня Котелевської районної ради (а.с.24).

Як підтверджується даними вказаних висновків про стан здоров`я заявників від 20 серпня 2020 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є здоровими.

Заявники мають постійну роботу, отримують постійний заробіток, та можуть утримувати дитину.

На підставі договору дарування частики житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель та споруд, посвідченого 28 вересня 2018 року приватним нотаріусом Котелевського районного нотаріального округу Полтавської області Лапочкою Р.О., а також рішення Котелевського районного суду Полтавської області від 31 жовтня 2008 року у цивільній справі №2-261/08 ОСОБА_1 є власником 5/10 частин житлового будинку з відповідною часткою надвірних будівель та споруд, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.28-29, 30-33).

Таким чином заявники житлом забезпечені та можуть забезпечити належні умови проживання для дитини.

Відповідно до акту обстеження умов проживання, затвердженого начальником служби у справах дітей Котелевської районної державної адміністрації полтавської області від 28 вересня 2020 року, працівниками служби у справах дітей обстежено умоіви проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановлено, що житло розташоване на 1 поверсі 1-поверхового будинку, складається з трьох кімнат, прихожої, кухні, санвузла. Загальна площа близько 90 кв.м., житлова близько 65 кв.м. Будинок газифікований, електрифікований, підведене водопостачання (гаряча, холодна вода). Кімнати умебльовані, чисті, охайні, наявна побутова техніка.

Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: окрема кімната із облаштованим спальним місцем, місцем для зберігання одягу, місцем для навчання, ігор (а.с.13).

Як вбачається з даних довідки Серії ІІА №1755979, виданої Департаментом інформаційних технологій МВС України, громадянин ОСОБА_2 на території України станом на 10 серпня 2020 року не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с.25).

Згідно довідки Серії ІІА №1755980, виданої Департаментом інформаційних технологій МВС України, громадянка ОСОБА_1 на території України станом на 10 серпня 2020 року не знятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває (а.с.26).

Згідно висновку служби у справах дітей Котелевської райдержадміністрації від 30 вересня 2020 року №38/02-02 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 можуть бути усиновлювачами однієї або двох дітей - сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 2 місяців до 10 років будь-якої статі (а.с.10-12).

Згідно висновку виконавчого комітету Київської районної у м.Полтаві ради як органу опіки та піклування від 29 жовтня 2020 року №04.1-24/2/247, орган опіки та піклування вважає доцільним усиновлення і таким, що відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_3 , усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , кандидатами в усиновлювачі, громадянами України - ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.7-9).

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Обставини, що перешкоджали б усиновленню дитини заявниками, відсутні.

Відповідно до ч. 2 ст. 224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

На підставі викладеного, враховуючи обставини, передбачені ст. 224 СК України, суд приходить до висновку, що усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в повній мірі відповідає найвищим інтересам дитини.

Відповідно до ч.1 ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

Зміна прізвища та по батькові дитини, внесення змін до актового запису є доцільними для забезпечення таємниці усиновлення.

Тому суд приходить до висновку про наявність підстав для зміни прізвища та по батькові дитини.

Відповідно до ч.1 ст.233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

На підставі викладеного заяву необхідно задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.313-314 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 задовольнити.

Оголосити ОСОБА_2 та ОСОБА_1 усиновлювачами малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якій змінити по батькові - на ОСОБА_5 , прізвище - на ОСОБА_5 .

Місце народження - м.Полтава та дату народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 залишити без змін.

Котелевському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), внести зміни до актового запису про народження №65 від 20 травня 2015 року відповідно до цього рішення суду, та записати батьком дитини ОСОБА_2 , матір`ю - ОСОБА_1 , змінити по батькові дитини на ОСОБА_5 , прізвище - на ОСОБА_5 . Місце народження м.Полтава та дату народження дитини - ІНФОРМАЦІЯ_1 - залишити без змін. Видати нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , що було видане 20 травня 2015 року Відділом реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Котелевського районного управління юстиції у Полтавській області анулювати.

Копію рішення надіслати Котелевському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми).

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Київський районний суд м. Полтави шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний термін з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник - ОСОБА_2 , проживаючий: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ,

заявник - ОСОБА_1 , проживаюча: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ,

заінтересована особа - Котелевська районна державна адміністрація (в особі Служби у справах дітей), місцезнаходження: Полтавська обл., Котелевський район, смт. Котельва, вул. Полтавський Шлях, буд. 221, код ЄДРПОУ 33934106,

заінтересована особа - Виконавчий комітет Київської районної у м.Полтаві ради, Місцезнаходження: м.Полтава, вул. Маршала Бірюзова, 1/2, код 05384703,

заінтересована особа - Комунальний заклад Центр соціально-психологічної реабілітації дітей ,місцезнаходження: м. Полтава, вул. Халтуріна, буд. 5, код ЄДРПОУ 38439618,

заінтересована особа - Котелевський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), місцезнаходження: Полтавська обл., Котелевський район, смт. Котельва, вул. Полтавський Шлях, буд. 224, код ЄДРПОУ 22547992.

Повне судове рішення виготовлено 25 листопада 2020 року.

Головуючий О.А.Самсонова

присяжні В.С. Пашко

Н.В. Скрипак

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено26.11.2020
Номер документу93087898
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/5263/20

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні