Ухвала
від 24.11.2020 по справі 569/12715/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/12715/20

1-кс/569/6162/20

УХВАЛА

24 листопада 2020 рокум. Рівне

Слідчий суддяРівненського міськогосуду Рівненськоїобласті ОСОБА_1 ,за участюсекретаря ОСОБА_2 ,розглянувши увідритому судовомузасіданні вм.Рівне клопотаннястаршого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 , яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32020180000000024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

встановив:

Старший слідчийз ОВСпершого відділурозслідування кримінальнихпроваджень слідчогоуправління Головногоуправління ДФСу Рівненськійобласті ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ Фірми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса - АДРЕСА_1 ).

Клопотання мотивоване тим, що як вбачається із матеріалів досудового розслідування службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » при проведенні протягом 2018-2019 років фінансово господарських операцій з придбання цементу та меблевої фурнітури неправомірно сформували податковий кредит з податку на додану вартість від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ППФ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ Торгова група « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_14 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ" ІНФОРМАЦІЯ_15 "(кодЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), а також здійснили придбання дизельного пального у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ), ФОП ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_28 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_29 ), яке в подальшому не використовувалося у господарській діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а було передано для використання у виробничих потребах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_30 ) без документального відображення вказаних операцій. Окрім цього, внаслідок здійснення згаданих вище фінансово-господарських операцій, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на суму сформованого податкового кредиту з ПДВ відобразило реалізацію ТМЦ для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_31 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_26 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_32 ) через підприємства - транзитери: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_27 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_33 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_34 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_29 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_35 ) з штучним завищенням вартості, які в подальшому нібито використовувалися для будівництва та ремонту доріг на території Рівненської та Львівської областей, за рахунок бюджетних коштів.

Вказані дії службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » призвели до заниження суми податкових зобов`язань з податку на додану вартість товариства на суму 3237760,93 грн., що є значним розміром.

Викладені факти підтверджуються висновком аналітичного дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 17.01.2020 №1/17-00-16-16/31245569, проведеного сектором боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ІНФОРМАЦІЯ_30 .

Таким чином,в діянніслужбових осібТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що одним із основних постачальників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », від якого дане товариство відображало у податковому обліку придбання товарів (послуг) є ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,податкова адреса- АДРЕСА_1 ).

З метою дослідження обставин придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » товарів (послуг) у ТОВ Фірми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), проведення фінансово-господарських операцій з вказаною юридичною особою, встановлення обсягу та вартості придбаних товарів (послуг), їх фактичного руху, з`ясування конкретних обов`язків, покладених на службових осіб та працівників постачальника, залучених до вказаних операцій, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів фінансово-господарської діяльності ТОВ Фірми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2018-2019 роки, документів, що підтверджують придбання товарів (послуг), які в подальшому були поставлені ТОВ Фірмою« ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », установчих документів та документів, у яких визначено обов`язки службових осіб та працівників ТОВ Фірми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД. Згадані документи мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та є необхідними для використання при проведенні в подальшому документальної перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Відомості, які містяться у документах можуть бути використані як докази наявності або відсутності факту реального проведення вказаних фінансово-господарських операцій, а не лише їх документального відображення. Іншими способами довести вказані обставини неможливо.

На запит слідчого від 30.09.20 №1300/10/17-97-04-01, направленого у відповідності до вимог ч.2 ст. 93 КПК України, ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД копії вказаних вище документів не надало.

Оскільки документи, доступ до яких необхідно отримати, мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, оскільки дадуть змогу підтвердити або спростувати факти реального проведення фінансово-господарських операцій із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з`ясувати їх обставини, встановити фактичні обсяги придбання останнім товарів (послуг), слідчий просив клопотання задовольнити.

До початку розгляду клопотання слідчим ОСОБА_11 подана заява про розгляд клопотання у його відсутності, у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить задовольнити.

Представник ТОВ Фірми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД в судове засідання не з`явився, про час та день розгляду справи був повідомлений належним чином.

Неявка слідчого та представника особи, у володінні якої знаходиться інформація, у відповідності дост. 163 КПК Українине перешкоджає розгляду вказаного вище клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим управліннямГоловного управлінняДФС уРівненській областіздійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженні№32020180000000024від 09.06.2020за фактомумисного ухиленнявід сплатиподатків узначних розмірахслужбовими особамиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 , податкова адреса - АДРЕСА_2 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 5ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Як встановлено судом, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені за №32020180000000024 за ч. 1 ст. 212 КК України.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що документи вказані у клопотанні, мають важливе значення для досудового розслідування даного кримінального провадження, а також слідчим доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому суд не вбачає підстав для вилучення оригіналів документів, тому клопотання задовольняє частково з правом доступу до оригіналів документів та вилучення їх копій.

Керуючись ст.159,163-166,309 КПК України,

постановив:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 , яке погоджено із прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №32020180000000024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчим слідчого управління Головного управління ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №32020180000000024 від 09.06.2020, ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_11 , ОСОБА_17 тимчасовий доступ до документів фінансово-господарської діяльності ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , податкова адреса - АДРЕСА_1 ), які перебувають або можуть перебувати у володінні даного товариства, та можливість вилучити (здійснити виїмку) їх копії, а саме:

-документів ТОВФірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 »ЛТД щодопроведених фінансово-господарськихоперацій,інших правовідносиніз ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ) за період 2018-2019 років, в тому числі, але не виключно, договорів (угод) з додатками та додатковими угодами, прибуткових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, шляхових листів, актів наданих послуг, актів виконаних робіт, актів приймання-передачі, рахунків, рахунків-фактур, документів складського обліку, банківських та касових документів (платіжних доручень, касових ордерів та квитанцій до них, банківських виписок про списання та надходження коштів по рахунках та ін.), фіскальних та товарних чеків, розписок, довіреностей, звітів, сертифікатів відповідності, листування тощо;

- документів, що підтверджують придбання (виготовлення) товарів (послуг), які в подальшому були поставлені ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ) протягом 2018-2019 років, в тому числі, але не виключно, договорів (угод) з додатками та додатковими угодами, прибуткових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, шляхових листів, актів наданих послуг, актів виконаних робіт, актів приймання-передачі, рахунків, рахунків-фактур, документів складського обліку, банківських та касових документів (платіжних доручень, касових ордерів та квитанцій до них, банківських виписок про списання та надходження коштів по рахунках та ін.), фіскальних та товарних чеків, розписок, довіреностей, звітів, сертифікатів відповідності, листування тощо;

- документів (наказів,рішень,контрактів таін.)про призначення(покладеннявідповідних обов`язків)і звільнення(занаявності)з посадслужбових осібТОВ Фірма« ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТДта іншихпрацівників,причетних допроведення фінансово-господарськихоперацій зТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ), які займали свої посади (виконували обов`язки) протягом 2018 2019 років; статуту, інших документів (контрактів, трудових договорів, посадових інструкцій, положень), у яких визначено обов`язки службових осіб ТОВ Фірма« ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД та працівників даного товариства, які були причетні до проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2018-2019 років;

- документів, відомостей, реєстрів по рахунках бухгалтерського обліку ТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД, у яких відображено інформацію про товарно-матеріальні цінності, послуги, що були поставлені для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_36 ) за період з 01.01.2018 по 31.12.2019, а також інформацію про надходження (виготовлення) товарів (послуг), які в подальшому були поставлені для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (із зазначенням контрагента, дати, номенклатури товарів (послуг), їх кількості, вартості, тощо).

- документів щодоотримання воренду (власність)приміщень,у якихздійснює діяльністьТОВ Фірма « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ЛТД.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали терміном один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено31.05.2024
Номер документу93091896
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/12715/20

Ухвала від 05.08.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 02.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 24.11.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні