Рішення
від 26.11.2020 по справі 539/3573/20
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/3573/20

Провадження № 2/539/1214/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2020 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Алтухової О.С.,

за участю секретаря - Гусак А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Лубенського міськрайонного суду у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Засульської сільської ради Лубенського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Міжгосподарське підприємство по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд , треті особи КП Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації , Воротеляк Олександр - державний реєстратор виконавчого комітету Засульської сільської ради Полтавської області, ОСОБА_3 , про визнання права власності та скасування державної реєстрації, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до виконавчого комітету Засульської сільської ради Лубенського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Міжгосподарське підприємство по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд , треті особи КП Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації , Воротеляк Олександр - державний реєстратор виконавчого комітету Засульської сільської ради Полтавської області, ОСОБА_3 , про визнання права власності та скасування державної реєстрації в якій просив: скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 реєстраційний номер: 834944 тип об`єкта: нежиле приміщення, 9/20 частина будівлі контори, адреса об`єкта: АДРЕСА_1 номер запису: 219 в книзі: 2: форма власності: приватна: частка: 9/20: підстава виникнення права власності договору купівлі-продажу/ВАЕ 547538 / 08.04.2003 / Приватний нотаріус Афанасієвська І.В. Лубенський районний нотаріальний округ, Зареєстровано в реєстрі за №769.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної спільної часткової власності на 9/20 (дев`ять двадцятих) частин будівлі контори літер A, А -1 , що складається із кімнати 1-15 площею 33,3 кв м , залу 1-17 площею 166,9 кв м, тамбуру 1-18 площею 4,0 кв м, загальною площею 204,2 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , згідно договору купівлі-продажу частини нежитлового приміщення від 08.04.2003 року, посвідчений приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Афанасієвською І.В., зареєстрований в реєстрі за №769.

Позовні вимоги мотивував тим, що 08.04.2003 року він згідно договору купівлі-продажу частини нежитлового приміщення придбав у МГП по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд 9/20 частин будівлі контори А,А-1 або 1/25 частин комплексу, що складається із кімнати 1-15 площею 33,3 кв м, залу 1-17 площею 166,9 кв м, тамбуру 1-18 площею 4,0 кв м - загальною площею 204,2 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час підготовки документів для продажу належного йому вищезазначеного майна, він виявив розбіжності між відомостями зазначеними в Реєстрі прав власності на нерухоме майно та договором купівлі-продажу частини нежитлового приміщення від 08.04.2003 року. Розбіжності виникли внаслідок допущених помилок Комунальним підприємством Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації при реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме: у формі власності ним було зазначено приватну, коли має бути-приватна, спільна часткова власність, так як придбане ним майно не є цілою будівлею, а лише його частиною, а власником іншої частини приміщень є інша особа, а їх частки не виведені в одну цілу кожна окремо. Крім того, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 440744 від 24.04.2003 року містить виправлення, що суперечить вимогам ст. 22 ЗУ Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Розмір придбаної ним частини нерухомого майна на праві приватної спільної часткової власності підтверджується договором купівлі-продажу частини нежитлового приміщення від 08.04.2003 р, довідкою виданою 17.04.2020 року КП Лубенське МБТІ , а також технічним паспортом від 24.10.2019р., відповідно до яких йому належать 9/20 частин будівлі контори літ А1,А1 , що становить 204,2 кв м та 2/25 частини, що становить 36,2 кв м ( згідно договору купівлі - продажу від 08.08.2003 року), а ОСОБА_3 належать 47/100 частин, що становить 208,1 кв м, що разом із його часткою складають одну цілу будівлі, загальна площа будівлі контори складає 448,5 кв.м., якою вони володіють на праві приватної спільної часткової власності, оскільки їх частки не виведені в одну цілу кожна окремо, то відповідно форма власності не може бути приватною, так як його зареєструвало КП Лубенське МБТІ .

На його письмові звернення про усунення невідповідності між відомостями внесеними до Реєстру речових прав на нерухоме майно та укладеним ним договором купівлі-продажу частини нежитлового приміщення від 08.04.2003 року КП Лубенське МБТІ , Засульська сільська рада, державний реєстратор Воротеляк О. та TOB МП АПБ Лубенський райагробуд надали йому відмову щодо виправлення помилок.

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилися, звернулися до суду з заявою про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Представники відповідачів у судове засідання не з`явилися, згідно наданих листів просили справу розглядати у їх відсутність. При вирішенні справи покладаються на розсуд суду. Відзиву, заперечень на позовну заяву не надали.

Треті особи КП Лубенське МБТІ та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, згідно наданих листів просили справу слухати у їх відсутність. Не заперечують щодо задоволення позову.

Третя особа Воротеляк О. у судове засідання не з`явився.

За частиною 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 41 Конституції України закріплено, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого порушеного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права. Способом захисту права та інтересу є, зокрема, визнання права.

У відповідності до вимог ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України), кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Статтею 321 Цивільного кодексу України визначено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 392 Цивільного кодексу України визначено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Суд, всебічно дослідивши матеріали справи, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом встановлено, що відповідно до договору купівлі-продажу від 08.04.2003 року позивач ОСОБА_1 придбав нерухоме майно, а саме: 9/20 (дев`ять двадцятих) частин нежитлового приміщення - будівлі контори загальною площею 448,5 кв.м., що знаходиться в АДРЕСА_1 , розташоване на земельній ділянці наданої Лубенському райагробуду Засульською сільською радою Лубенського району Полтавської області 18.04.2001 р. у постійне користування, загальною площею 3,047 га., на підставі Державного акта на право постійного користування землею серії 1-ПЛ № 000121, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею № 17.

Договір посвідчений приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Афанасієвською І.В., зареєстрований в реєстрі за №769, зареєстрований Комунальним підприємством Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 15.09.2003 р., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 834944, що підтверджується Витягом від 24.04.2003.(а.с.12).

Відповідно до договору купівлі-продажу від 08.08.2003 року позивач ОСОБА_1 придбав нерухоме майно, а саме: 2/25 частин нежитлового приміщення - будівлі контори літер. А1 і А1 площею 36,2 кв.м., або 3/500 (три п`ятисотих) частин комплексу, що знаходиться в АДРЕСА_1 , розташоване на земельній ділянці загальною площею 3, 047 га., яка надана продавцю у постійне користування згідно Державного акту на право постійного користування землею серії 1-ПЛ № 000121, виданого Засульською сільською радою Лубенського району Полтавської області 16 квітня 2001 р., зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 17. (а.13).

Договір посвідчений приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Афанасієвською І.В., зареєстрований в реєстрі за 1666, зареєстрований Комунальним підприємством Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 15.09.2003 р., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1956904, що підтверджується Витягом від 15.09.2003.(а.с.14).

Відповідно до договору купівлі-продажу від 09.09.2005 року третя особа ОСОБА_3 придбала нерухоме майно, а саме: 47/100 (сорок сім сотих) частин будівлі контори літер А1 і А 1 загальною площею 208,1 кв.м., що становить 9/100 (дев`ять сотих) частин комплексу виробничих приміщень, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . (а.с.15).

Договір посвідчений приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Афанасієвською І.В., зареєстрований в реєстрі за №2059, зареєстрований Комунальним підприємством Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 15.09.2005 р., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 11758969, що підтверджується Витягом від 15.09.2005.(а.с.16).

Відповідно до копії технічного паспорту від 24.10.2019 р., що знаходиться в матеріалах справи, ОСОБА_1 належать 2/25 частин, що становить 36,2 кв.м. та 9/20 частини, що становить 204,2 кв.м. будівлі контори літ А1,А1 , а ОСОБА_3 належить 47/100 частин будівлі контори літ А1,А 1 , що становить 208,1 кв.м., а, що разом складають одну цілу будівлі, загальна площа будівлі контори складає 448,5 кв.м., якою вони володіють на праві приватної спільної часткової власності.

На письмову заяву ОСОБА_6 КП Лубенське МБТІ листом № 139-1 від 31.03.2020 відмовило у виправленні неточностей щодо реєстрації нерухомого майна, оскільки з 31 грудня 2012 року бюро технічної інвентаризації було відключено від Реєстру речових прав на нерухоме майно. (а.с.22).

Як убачається з довідки КП Лубенське МБТІ від 17.04.2020, станом на 29.12.2020 нежитлова будівля контори літ. А,А-1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в КП Лубенське МБТІ зареєстровано в книзі № 3(2) реєстровий № 431(219) за:

- ОСОБА_3 на підставі договору купівлі-продажу посвідченого Афанасієвською І.В. приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу 09.09.2005, та зареєстрованого в реєстрі за № 2059 - 47/100 ч. Будівлі контори літ А,А-1 ;

- ОСОБА_1 на підставі договору купівлі продажу, посвідченого Афанасієвською І.В. приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу 08.04.2003, зареєстрованого в реєстрі за № 769 - 9/20 ч. Будівлі контори літ А,А-1 ;

- ОСОБА_1 на підставі договору купівлі продажу, посвідченого Афанасієвською І.В. приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу 08.04.2003, зареєстрованого в реєстрі за № 1666 - 2/25 ч. Будівлі контори літ А,А-1 ;

В довідці також зазначено, що вище зазначені особи є власниками нежитлової будівлі контори літ А, А-1, яка належить їм на праві спільної часткової власності за адресою АДРЕСА_1 . (а.с.23).

З Інформації від 05.05.2020, наданої виконавчим комітетом Засульської сільської ради убачається, що виконавчий комітет виправити допущені помилки КП Лубенське МБТІ та внести зміни до Реєстру прав власності на нерухоме майно не має законних підстав та технічної можливості, оскільки він не є невід`ємною архівною складовою частиною Державного реєстру прав. (а.с.25).

Листом від № 132 від 25 вересня 2020 ТОВ МП АПБ Лубенський райагробуд підтвердив, що ОСОБА_1 відповідно до договору купівлі-пролажу нежитлового приміщення від 08 квітня 2003 року придбав у МП по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд 9/20 частин будівлі контори літер А, А1 загальною площею 448,5 кв.м., що складається із кімнати 1-15 площею 33,3 кв м, залу 1-17 площею 166,9 кв м, тамбуру 1-18 площею 4,0 кв м - загальною площею 204,2 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Претензій та заперечень щодо проданого нерухомого майна не мають. (а.с.27).

Рішенням державного реєстратора № 53837272 від 01 вересня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у державній реєстрації прав та їх обтяжень, що державної реєстрації права власності, форми власності: приватна на будівлю, що розташована в АДРЕСА_1 . (а.с.28).

З викладеного вбачається, що внести зміни до записів Реєстру прав власності на нерухоме майно неможливо, так як реєстр є архівною складовою Державного реєстру прав нерухомого майна, а тому потрібно скасувати державну реєстрацію прав.

Відповідно пункту 94 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року№1127, під час проведення державної реєстрації праву Державному реєстрі прав державний реєстратор використовує дані з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, Державного реєстру іпотек та Державного реєстру обтяжень рухомого майна для цілей справляння адміністративного збору та/або перенесення відомостей із зазначених реєстрів до Державного реєстру прав.

Відповідно ст. 26 ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", у разі скасування на підставі суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 ч. 6 ст. 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

У разі скасування судом документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав до 1 січня 2013 року, або скасування записів про державну реєстрацію прав, інформація про які відсутня в Державному реєстрі прав, запис про державну реєстрацію прав вноситься до Державного реєстру прав та скасовується.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 є доведеними, обгрунтованими, та такими що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 1,2,4,10,12,89,141,258,259,263-265,268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Засульської сільської ради Лубенського району Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю Міжгосподарське підприємство по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд , треті особи КП Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації , Воротеляк Олександр - державний реєстратор виконавчого комітету Засульської сільської ради Полтавської області, ОСОБА_3 про визнання права власності та скасування державної реєстрації - задовольнити.

Скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 (паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Лубенським МРВ УМВС України в Полтавській області 06.11.1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) реєстраційний номер: 834944 тип об`єкта: нежиле приміщення, 9/20 частина будівлі контори, адреса об`єкта: АДРЕСА_1 номер запису: 219 в книзі: 2: форма власності: приватна: частка: 9/20: підстава виникнення права власності договору купівлі-продажу/ВАЕ 547538 / 08.04.2003/ Приватний нотаріус Афанасієвська І.В. Лубенський районний нотаріальний округ., Зареєстровано в реєстрі за №769.

Визнати за ОСОБА_1 (паспорт серія НОМЕР_1 , виданий Лубенським МРВ УМВС України в Полтавській області 06.11.1996 року, реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ) право приватної спільної часткової власності на 9/20 (дев`ять двадцятих) частин будівлі контори літер A,А-1 , що складається із кімнати 1-15 площею 33,3 кв м, залу 1-17 площею 166,9 кв м, тамбуру 1-18 площею 4,0 кв м - загальною площею 204,2 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на підставі договору купівлі-продажу частини нежитлового приміщення від 08.04.2003 року, посвідчений приватним нотаріусом Лубенського районного нотаріального округу Афанасієвською І.В., зареєстрований в реєстрі за №769.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення, безпосередньо до Полтавського апеляційного суду або через Лубенський міськрайонний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , місце проживання/реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

- відповідач територіальна громада в особі Засульської сільської ради Лубенського району Полтавської області, адреса місця знаходження: Полтавська область, Лубенський район, с.Засулля, вул.Молодіжна, 78, ідентифікаційний код 04381335.

- відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю Міжгосподарське підприємство по агропромисловому будівництву Лубенський райагробуд , місце знаходження: Полтавська область Лубенський район, с.Засулля, вул. Харківська, 49, КОД ЄДРПОУ 03585828.

- третя особа Воротеляк Олександр , державний реєстратор виконавчого комітету Засульської сільської ради, Лубенського району, Полтавської області, місце знаходження: Полтавська область, Лубенський район, с.Засулля, вул. Молодіжна, 78, Код ЄДРПОУ 04381335.

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 . Повне судове рішення складено та підписано 26 листопада 2020 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду О.С. Алтухова

СудЛубенський міськрайонний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено27.11.2020
Номер документу93115598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —539/3573/20

Рішення від 26.11.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні