Ухвала
від 23.11.2020 по справі 637/1128/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.11.2020

№ 637/1128/20

№ 2/637/347/20

У Х В А Л А

Іменем України

23 листопада 2020 року с.м.т. Шевченкове Суддя Шевченківського районного суду Харківської області Островська Н.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , до ОСОБА_2 , мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_3 , мешкає за адресою: АДРЕСА_3 , про стягнення боргу шляхом звернення стягнення на майно спадкоємців боржника ,-

в с т а н о в и в :

У листопаді 2020 року ОСОБА_1 , в інтересах якого діє представник за довіреністю ОСОБА_4 , звернувся до суду з вищезазначеним позовом, в якому просить стягнути зі спадкоємців боржника ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на свою користь грошові кошти у розмірі 155 960,60 грн. шляхом звернення стягнення на майно ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: земельну ділянку площею 6,8081 га, кадастровий номер: 6325785500:05:001:0015, розташованої на території Шевченківської селищної ради Шевченківського району Харківської області; земельну ділянку площею 0,0657 га, кадастровий номер: 6325755100:01:000:0888, розташованої на території за адресою: АДРЕСА_4 ; земельну ділянку площею 0,08 га, кадастровий номер: 6325755100:01:000:0665, розташованої на території за адресою: АДРЕСА_4 ; земельну ділянку площею 3,9208 га, кадастровий номер: 6325755100:12:001:0104, розташованої на території Шевченківської селищної ради Шевченківського району Харківської області; земельну ділянку площею 3,1887 га, кадастровий номер: 6325755100:12:001:0105, розташованої на території Шевченківської селищної ради Шевченківського району Харківської області, та судовий збір у розмірі 1 559,61 грн.. .

Дана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки вона подана без додержання вимог ст.ст. 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України.

У відповідності до положень ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Позовна заява повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зміст позовних вимог; спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору. У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Згідно вимогам ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів, тощо. До позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Так, подана позовна заява не містить: засобів зв`язку позивача та його представника; способу захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або іншого спосіб захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою; відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

В порушення п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України відсутні докази, що підтверджують викладені позивачем у позові обставини.

У поданому позові позивач посилається на рішення Шевченківського районного суду Харківської області від 01.07.2017 року, яким з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_1 стягнуто грошові кошти у розмірі 171 961,00 грн., як грошову компенсацію вартості будівельних матеріалів та затрат на будівництво, зобов`язано повернути будівельні матеріали, стягнуто судові витрати за проведення експертизи у розмірі 5 064,60 грн. та судовий збір у розмірі 2 168,00 грн., проте копію згаданого рішення до позовної заяви не додано.

Крім того, у позовній заяві відповідачами зазначено дітей боржника ОСОБА_5 : ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , в той час як додані до позову додатки не містять відомостей щодо оформлення вищезазначеними особами спадщини після смерті батька ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . До позову долучено повідомлення Шевченківської держнотконтори Харківської області про заведення спадкової справи № 122/2019 на підставі претензії кредитора, з якого не вбачається чи є належними відповідачами ОСОБА_2 і ОСОБА_3 ..

Крім того, до позову додано копію довідки виконкому Шевченківської селищної ради № 6348 від 18.12.2019 року, з якої вбачається, що на момент смерті боржника ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , з ним за адресою: АДРЕСА_5 були зареєстровані: ОСОБА_6 , 1957 р.н.; ОСОБА_2 , 1986 р.н.; ОСОБА_7 , 2007 р.н., тобто особи, які прийняли спадщину після смерті спадкодавця. Однак, із вищезазначених осіб у позові належним відповідачем зазначено лише спадкоємця ОСОБА_2 , доньку спадкодавця. Спадкоємця ОСОБА_6 , дружину спадкодавця, яка також прийняла спадщину, відповідачем не вказано. До позову не додано доказів належності відповідачем по справі ОСОБА_3 , сина спадкодавця.

Таким чином, позивачем визначено належними відповідачами по справі дітей спадкодавця ОСОБА_5 - ОСОБА_2 і ОСОБА_3 , хоча додані до позову копії документів не містять відомостей щодо оформлення ними спадщини після смерті батька у вигляді земельних ділянок, на які просить звернути стягнення позивач, зазначаючи про одержання відповідачами нерухомого майна в натурі. Доказів на підтвердження вищезазначених обставин позивачем не надано.

Вказані недоліки перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви до суду постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185 Цивільного процесуального кодексу України,-

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення боргу шляхом звернення стягнення на майно спадкоємців боржника - залишити без руху.

Надати представникові позивача строк для усунення недоліків тривалістю п`ять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду у вищезазначений строк заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.І.Островська

СудШевченківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено27.11.2020
Номер документу93124548
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —637/1128/20

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Островська Н. І.

Ухвала від 23.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Островська Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні