Ухвала
від 25.11.2020 по справі 673/654/20
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/654/20

Провадження № 2/673/335/20

У Х В А Л А

25 листопада 2020 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області в складі

головуючої - судді Ягодіної Т.В.,

з участю секретаря судового засідання - Ясінської М.О.,

представника позивача - Бойка В.В.,

відповідача - ОСОБА_1 ,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, державного реєстратора Деражнянської районної державної адміністрації Хмельницької області Шевчука В`ячеслава Юрійовича про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, визнання незаконною та скасування запису про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку, -

встановив:

В провадженні Деражнянського районного суду перебуває означена цивільна справа.

Ухвалою суду від 28 вересня 2020 року у справі було призначено судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено судовому експерту Хмельницького відділення Київського наукового дослідного інституту судових експертиз.

05 листопада 2020 року на адресу суду надійшло клопотання завідувача Хмельницького відділення КНДІСЕ А. Поплавського , в якому він просить продовжити строк для проведення експертизи, призначеної судом, вказуючи на неможливість її проведення у визначений законодавством строк у зв`язку із завантаженістю експертів з виконання земельно-технічних експертиз. Крім того, до суду надійшло клопотання експерта Т.Ляшкової про надання додаткових матеріалів, в якому вона просить надати в розпорядження експерта поземельні книги на земельні ділянки з кадастровими номерами 6821589800:02:002:0001 та 6821589800:02:002:0010, а також іншу проектну, технічну та виконавчу документацію, яка може мати значення для проведення досліджень по призначеній експертизі.

В судовому засіданні представник позивача наполягав на проведенні судової земельно-технічної експертизи, у зв`язку з чим щодо задоволення означених клопотань не заперечив.

Відповідач ОСОБА_1 у судовому засіданні щодо задоволення клопотань не заперечив.

Представник відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області у підготовче засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце його проведення був повідомлений належним чином.

Відповідач - державний реєстратор Шевчук В.Ю. в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про доцільність задоволення вказаних клопотань, а також про необхідність зупинення провадження у справі.

Відповідно до положень ст. 72 ЦПК України та п. 2.1. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року N 53/5, експерт має право відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно пункту 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 року № 53/5 у разі значного завантаження експерта та наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних, зазначені терміни можуть бути збільшені з урахуванням необхідного часу на їх виконання.

Так, відповідно до п.2 ч.6 ст. 72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно із ч.1, ч.3 ст. 107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

У відповідності до ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Як вбачається зі змісту поданих клопотань, проведення експертизи у визначений законодавством строк є неможливим у зв`язку із завантаженістю експертів з виконання земельно-технічних експертиз Хмельницького відділення КНДІСЕ. Крім того, для проведення призначеної судом земельно-технічної експертизи у експерта Т.Ляшкової виникла необхідність у дослідженні землевпорядної документації щодо земельних ділянок, які є об`єктами експертного дослідження, зокрема, поземельних книг на такі земельні ділянки, а також іншої проектної, технічної та виконавчої документації.

Вказана землевпорядна документація зберігається у Головному управлінні Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Із урахуванням наведеного, з метою забезпечення проведення земельно-технічної експертизи, призначеної згідно з ухвалою суду від 28.09.2020 року, суд вважає за необхідне погодити проведення такої експертизи у строк понад дев`яносто днів.

При цьому, витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області документи, наведені у клопотанні експерта Т.Ляшкової.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 252, п.9 ч.1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, провадження у справі на час проведення експертизи зупиняється.

З огляду на наведене, враховуючи те, що ухвала суду від 28.09.2020 року про призначення експертизи наразі не виконана, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі на час проведення такої експертизи.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 84, 107,252, 253, 258-261 ЦПК України, суд -

постановив:

Клопотання завідувача Хмельницького відділення КНДІСЕ А. Поплавського та експерта ОСОБА_3 задоволити.

Погодити проведення судової земельно-технічної експертизи, призначеної згідно з ухвалою Деражнянського районного суду Хмельницької області від 28.09.2020 року у строк понад дев`яносто днів.

Витребувати у Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області поземельні книги на земельні ділянки з кадастровими номерами 6821589800:02:002:0001 та 6821589800:02:002:0010, а також іншу проектну, технічну та виконавчу документацію щодо означених земельних ділянок.

Встановити строк для подання витребовуваних доказів до 07.12.2020 року.

Відповідно до частин 6-9 будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали направити для виконання до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (вул. Інститутська, 4/1, м. Хмельницький, 29000).

Провадження у справі на час проведення судової земельно-технічної експертизи, призначеної ухвалою суду від 28.09.2020 року, зупинити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області.

Суддя: Т. В. Ягодіна

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено27.11.2020
Номер документу93129973
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —673/654/20

Рішення від 30.09.2021

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Рішення від 30.09.2021

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 12.08.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні