Рішення
від 17.11.2020 по справі 234/11863/20
КРАМАТОРСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 234/11863/20

Провадження № 2/234/3327/20

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 листопада 2020 року м. Краматорськ

Краматорський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді - Кравченко О.Ю.

секретар судового засідання Малушка С.В.

за участю позивача ОСОБА_1 , представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3

представника третьої особи - Таболіна О.С.

справа №234/11863/20

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , який діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 до Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище , третя особа Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації про призначення та виплату соціальної стипендії дитині, яка зареєстрована як внутрішньо-переміщена особа, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

25 серпня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_4 з позовом до Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище про призначення та виплату соціальної стипендії дитині. яка зареєстрована як внутрішньо переміщена особа.

В обґрунтування позову ОСОБА_1 зазначив, що він та його неповнолітня донька ОСОБА_4 є внутрішньо переміщеними особами та членами багатодітної сім`ї. У лютому 2020 року ОСОБА_4 була зарахована до Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище за переведенням з Маріупольського професійного машинобудівного ліцею. З березня 2020 року відповідачем призначена ОСОБА_4 академічна стипендія.

25.02.2020 року ОСОБА_4 звернулась з заявою до відповідача про призначення їй соціальної стипендії, як дитині, зареєстрованій як внутрішньо-переміщена особа. Відповідач не задовільнив заяву, посилаючись на те, що вона має обрати одну з двох стипендій: або академічну або соціальну.

На його звернення з проханням повторно розглянути заяву доньки про призначення соціальної стипендії, він отримав відмову відповідача з посиланням на те, що Порядком призначення і виплати стипендій, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 №882 не передбачена виплата соціальної стипендії одночасно з виплатою академічної стипендії.

У зв`язку із закінченням 2 семестру 2019-2020 року навчального року, 30.06.2020 року ОСОБА_4 звернулась до відповідача з повторною заявою про призначення їй соціальної стипендії , на що відповідач повідомив, що звернувся до Міністерства освіти і науки України за роз`ясненнями.

На звернення позивача до Міністерства освіти і науки України він отримав відповідь, яка не містила відповідей за питання щодо обмежень та заборон одночасного призначення соціальної і академічної стипендії учням професійно-технічних навчальних закладів, але зазначено, посилаючись на пункти 20 та 22 Порядку №882, що особи, яким встановлена соціальна стипендія за умови призначеної їм академічної стипендії, здійснюють вільний виріб виду стипендії у письмовому зверненні.

Позивач не погоджується з позиціями відповідача та Міністерства освіти і науки України, оскільки положення пунктів 20 та 22 Порядку №882 містяться у розділі Соціальні стипендії у вищих навчальних закладах (наукових установах) , а відповідач згідно з п.1.1 власного Статуту, затвердженим наказом МОНУ від 28.04.2014 №522 є державним професійно-технічним навчальним закладом.

Отже, підстави для призначення ОСОБА_4 академічної та соціальної стипендій передбачені відповідно у підпунктах 5 та 7 пункту 24 та у пунктах 25,2 6 Порядку №882. Будь-яких чинних обмежень або заборон щодо призначення соціальної стипендії учням денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів як дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, яким призначена академічна стипендія, нормативно-правовими актами не встановлено.

Розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів, які мають право на призначення соціальних стипендій на підставі нормативно-правових актів, якими встановлені державні пільги і гарантії для окремих категорій, встановлений пунктом 3 Розмірів стипендій учнів професійно-технічних начальних закладів, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ державної та комунальної форми власності, а також переможців, призерів та учасників інтелектуальних змагань, затверджених постановою КМУ від 28.12.2016 №1047 та становить 450 гривень на місяць. Відповідач не призначив та не виплатив соціальну стипендію ОСОБА_4 з березня по серпень 2020 року у загальній сумі 2700 грн.

Позивач просить суд визнати протиправними дії Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище щодо непризначення та невиплати ОСОБА_4 соціальної стипендії одночасно з академічною стипендією. Зобов`язати Державний навчальний заклад Краматорське вище професійне металургійне училище призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_4 соціальну стипендію з березня по серпень 2020 року у загальній сумі 2700 грн. та стягнути з відповідача на його користь судові витрати.

Ухвалою суду від 31.08.2020 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання, установлено строк для подання до суду заяв по суті справи і доказів.

Ухвалою суду від 13.10.2020 року до участі у справі в якості третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.

Ухвалою суду від 29.10.2020 року підготовче провадження закрито, справу призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Відповідач - Державний навчальний заклад Краматорське вище професійне металургійне училище не скористався своїм правом на подання письмового відзиву на позовну заяву.

Представник Департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації надав суду письмові пояснення, відповідно до яких зазначив про відсутність підстав для задоволення позовних вимог, посилаючись на те, що призначення та виплата стипендій учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти здійснюється відповідно до порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2004 року №882 (зі змінами). Зазначений Порядок передбачає призначення і виплату: академічної стипендії - за результатами навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти; соціальної стипендії - на підставі законів, що встановлюють державні пільги і гарантії щодо призначення соціальних стипендій для окремих категорій громадян. При цьому, цей порядок не передбачає одночасну виплату академічної та соціальної стипендії для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти. Опосередковано про відсутність підставі для одночасної виплати академічної та соціальної стипендій учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти свідчить те, що при перелічені в Порядку цих стипендій застосовується сполучник або, а не сполучники та/або разом. Крім цього, пунктом 6 постанови КМУ від 12.07.2004 року №882 Міністерству освіти і науки України доручено давати роз`яснення щодо застосування цієї постанови. З матеріалів позовної заяви ОСОБА_1 вбачається, що Міністерство освіти і науки України також наголошує на тому, що вищезазначений Порядок не передбачає одночасну виплату академічної та соціальної стипендій для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

У судовому засіданні позивач та його представник підтримали позовні вимоги з підстав, викладених у позовній заяві та просили їх задовольнити. Позивач додатково пояснив, що його донька на попередньому місці навчання отримувала одночасно як академічну так і соціальну стипендію.

Представник відповідача ОСОБА_3 у судовому засіданні проти задоволення позову заперечувала, посилаючись на те, що не передбачено призначення та виплату одночасно академічної та соціальної стипендії. Вони неодноразово консультувались з Міністерством освіти і науки України, які також надали роз`яснення щодо неможливості виплати одночасно двох видів стипендії.

Представник третьої особи - ОСОБА_5 у судовому засіданні надав пояснення, аналогічні викладеним у письмових поясненнях.

Вислухав пояснення сторін, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як передбачено ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК).

Стаття 12 ЦПК України передбачає, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Суд на підставі ст. ст. 12, 13, 81 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до положень ст. ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу. Суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Докази надаються сторонами та іншими особами, що беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 є батьком неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження дитини (а.с.6).

Позивач ОСОБА_1 та його донька, ОСОБА_4 , є внутрішньо-переміщеними особами, що підтверджується довідками від 29.08.2018 року №0000605696 та від 29.08.2018 року №0000605723 (а.с. 10, 14).

ОСОБА_4 навчається у державному навчальному закладі Краматорське вище професійне металургійне училище на ІІ курсі за професією перукар, термін навчання з 13.02.2020 по 30.01.2022 року, що підтверджується довідкою Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище (а.с.15).

Відповідно до п.1.1 Статуту Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище , затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 06.06.2017 №792, відповідач - ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище є підпорядкованим Міністерству освіти і науки України державним професійно-технічним навчальним закладом третього атестаційного рівня, що забезпечує реалізацію права громадян на здобуття професійно-технічної та повної загальної середньої освіти.

27.02.2020 року ОСОБА_4 звернулась до директора ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище із заявою, в якій просила призначити їй соціальну стипендію, як дитині, зареєстрованій як внутрішньо переміщена особа (а.с.16).

Як вбачається з копії протоколу стипендіальної комісії ДНЗ КВПМУ від 27.02.2020 року №3 зазначене звернення ОСОБА_4 було розглянуто на засіданні стипендіальної комісії ДНЗ КВПМУ 27.02.2020 року, за результатами розгляду заяви комісією було прийнято рішення відмовити ОСОБА_4 у виплаті соціальної стипендії, а виплачувати призначену академічну стипендію у розмірі 490 грн. (а.с.87-88).

Листом ДНЗ КВПМУ від 04.03.2020 року за вих.№219 ОСОБА_4 було повідомлено про те, що вона має у своїй заяві зазначити, яку саме стипендію обирає - соціальну чи академічну (а.с.17).

16.03.2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до директорм ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище Максимова О.І. із заявою, в якій просив повторно розглянути заяву його доньки ОСОБА_4 про призначення їй соціальної стипендії з одночасною виплатою академічної стипендії (А.с.18).

Листом від 10.06.2020 року №385 за підписом директора ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище Максимова О.І. позивачу ОСОБА_1 була надана відповідь щодо неможливості виплати соціальної стипендії разом з академічною стипендією (а.с.19).

30.06.2020 року ОСОБА_4 звернулась до директора ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище ОСОБА_6 із заявою про призначення їй соціальної стипендії, як дитині, зареєстрованій як внутрішньо переміщена особа (А.с.20).

Листом від 14.07.2020 №468 адміністрацією ДНЗ Краматорське вище професійне металургійне училище повідомлено ОСОБА_7 про те, що роз`яснення про виплати двох стипендій на місяць здобувачу освіти, як дитині внутрішньо переміщеній особі направлений лист до Міністерства освіти і науки України (а.с.21).

Міністерством освіти і науки України у відповідь на звернення ОСОБА_1 надано роз`яснення з посиланням на те, що Порядком призначення та виплати стипендій, затверджених постановою КМУ від 12.07.2004 №882 (в редакції постанови КМУ від 28.12.2016 №1050) не передбачено виплату соціальної стипендії тим учням закладів професійної (професійно-технічної) освіти, яким призначена академічна стипендія (а.с.22-25).

Відповідно до ст.37 Закону України Про професійну (професійно-технічну) освіту здобувачі освіти закладу професійної (професійно-технічної) освіти, крім прав, передбачених Законом України "Про освіту", мають право на матеріальне забезпечення в період навчання на умовах і в порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Статтею 44-1 Закону України Про професійну (професійно-технічну) освіту передбачено, що держава забезпечує дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти у державних та комунальних закладах освіти.

Державна цільова підтримка для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти надається у вигляді: повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів освітніх субвенцій державного та місцевих бюджетів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії; безоплатного забезпечення підручниками; безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти; безоплатного проживання в гуртожитку; інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти зазначеним категоріям громадян визначаються Кабінетом Міністрів України.

Постановою КМУ від 23.11.2016 року №975 (в редакції Постанови КМУ від 17.07.2019 року №686) затверджено Порядок та умови надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти (далі - Порядок №975).

Відповідно до п.1 Порядку №975 ці порядок та умови визначають механізм надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються у державних або комунальних закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у тому числі дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи (п.п.5 п.1 Порядку).

Пунктом 4 Порядку №975 передбачено надання державної цільової підтримки у тому числі у вигляді соціальної стипендії для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою навчання.

Відповідно до пункту 8 Порядку №975 для отримання державної цільової підтримки особи, зазначені у пункті 1 цих Порядку та умов, подають особисто на ім`я керівника відповідного закладу професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти заяву, складену в довільній формі, із зазначенням конкретних видів державної цільової підтримки, на які особи претендують. До заяви додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, зазначених у пункті 7 цих Порядку та умов.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого Постановою КМУ від 12.07.2004 №882 (в редакції постанови КМУ від 28.12.2016 №1050) (далі - Порядок №882), дія цього Порядку поширюється на осіб, які навчаються у навчальних закладах або наукових установах (далі - навчальні заклади) за державним (регіональним) замовленням за рахунок коштів загального фонду державного (відповідного місцевого) бюджету, а саме: 1) учнів денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів, крім учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів при установах виконання покарань (далі - учні).

Пунктом 4 Порядку №882 передбачено, що учням денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів призначаються такі стипендії: академічні - за результатами навчання у професійно-технічних і вищих навчальних закладах (наукових установах), соціальні - на підставі законів, що встановлюють державні пільги і гарантії щодо призначення соціальних стипендій для окремих категорій громадян.

Відповідно до п.5 Порядку №882 правила призначення академічних стипендій у відповідному навчальному закладі розробляються відповідно до цього Порядку, затверджуються його вченою (педагогічною) радою за погодженням з органом студентського самоврядування та первинною профспілковою організацією осіб, які навчаються, а також оприлюднюються не пізніше ніж за тиждень до початку навчального семестру.

Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги учням, студентам, курсантам невійськових вищих навчальних закладів, клінічним ординаторам та аспірантам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності наказом керівника навчального закладу утворюються стипендіальні комісії.

У своїй роботі стипендіальна комісія керується законами та іншими нормативно-правовими актами, що визначають права і обов`язки осіб, які навчаються, цим Порядком, статутом (положенням) навчального закладу.

За поданням стипендіальної комісії керівник навчального закладу затверджує реєстр осіб, яким призначаються стипендії, в разі, коли рішення стипендіальної комісії не суперечить вимогам законодавства та правилам призначення стипендій відповідного навчального закладу.

Відповідно до п.6 Порядку №882 стипендії виплачуються один раз на місяць. Особам, зазначеним у підпунктах 1-3 пункту 1 цього Порядку, а також студентам Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного стипендія призначається з першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю, крім випадків, зазначених у цьому Порядку.

Порядок призначення та виплати академічних та соціальних стипендій у професійно-технічних навчальних закладах врегульовано пунктами 24-32 Порядку №882.

Відповідно до п.24 Порядку №882 професійно-технічні навчальні заклади у межах коштів, передбачених для виплати стипендії, вирішують питання про першочергове призначення академічних та соціальних стипендій учням:

1) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, особам з їх числа, а також учням, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;

2) з числа осіб, які згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мають пільги під час призначення стипендії;

3) з малозабезпечених сімей (за умови отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством);

4) які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I-III групи;

5) які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності не нижчий ніж 7 за дванадцятибальною або не нижчий ніж 4 за п`ятибальною шкалою оцінювання;

6) які відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» мають право на призначення соціальних стипендій;

7) яким Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» гарантується призначення соціальної стипендії.

Відповідно до п.25 Порядку №882 академічні стипендії призначаються з першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю.

Особи, зазначені у підпунктах 1-4, 6 і 7 пункту 24 цього Порядку, які вперше претендують або поновлюють право на призначення соціальної стипендії, подають стипендіальній комісії документи, що підтверджують їх право на отримання пільг та гарантій на стипендіальне забезпечення згідно з нормативно-правовими актами.

Стипендіальна комісія протягом трьох робочих днів приймає рішення щодо призначення соціальної стипендії.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 навчається у державному навчальному закладі Краматорське вище професійне металургійне училище, тобто є учнем денної форми навчання професійно-технічного навчального закладу, зареєстрована як внутрішньо-переміщена особа, тому має право на призначення їй соціальної стипендії відповідно до ст.44-1 Закону України Про професійну (професійно-технічну) освіту та п.п.7 п.24 Порядку №882 незалежно від призначення академічної стипендії.

Доводи представника відповідача та третьої особи щодо неможливості призначення ОСОБА_4 , одночасно академічної та соціальної стипендії суд вважає необґрунтованими з наступних підстав.

Так, пунктом 20 Порядку №882 передбачено, що соціальна стипендія у розмірі та порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, в обов`язковому порядку виплачується студентам і курсантам невійськових вищих навчальних закладів, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості*, незадовільних результатів навчання, включені до рейтингу відповідно до цього Порядку та належать до однієї з таких категорій:

1) діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;

2) особи, які згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мають пільги під час призначення стипендії;

3) особи, які відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» мають право на призначення соціальних стипендій;

4) особи, яким Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» гарантується призначення соціальної стипендії.

Відповідно до пункту 22 Порядку №882 у разі коли особи, зазначені у підпунктах 2-4 пункту 20 цього Порядку, мають право на призначення соціальної та академічної стипендій, за їх вільним вибором, зазначеним у письмовому зверненні до стипендіальної комісії, призначається тільки один вид стипендії, яку особа отримуватиме протягом наступного навчального семестру. Якщо студент, курсант невійськового вищого навчального закладу обрав отримання академічної стипендії, він втрачає право на отримання соціальної стипендії на наступний навчальний семестр, про що навчальний заклад невідкладно інформує орган соціального захисту населення за місцем розташування навчального закладу. Особи, зазначені у підпункті 1 пункту 20 цього Порядку, мають право на отримання соціальної стипендії незалежно від отримання академічної стипендії.

Таким чином, положення пунктів 20-22 Порядку №882 поширюється лише на студентів і курсантів невійськових вищих навчальних закладів, і не поширюються на учнів професійно-технічних навчальних закладів.

Будь-яких обмежень або заборон щодо призначення соціальної стипендії учням денної форми навчання професійно-технічних навчальних закладів, як дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, яким призначена академічна стипендія, вищезазначеними нормативно правовими актами не передбачено.

Враховуючи наведене, суд вважає, що відповідач безпідставно відмовив ОСОБА_4 у призначенні та виплаті соціальної стипендії.

Відповідно до п.3 Розмірів стипендій учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти, наукових установ державної та комунальної форми власності, а також переможців, призерів та учасників інтелектуальних змагань, затверджених Постановою КМУ від 28.12.2016 №1047 (в редакції постанови КМУ від 08.11.2017 №918), розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних навчальних закладів, які мають право на призначення соціальних стипендій на підставі нормативно-правових актів, якими встановлені державні пільги і гарантії для окремих категорій (крім тих, що зазначені у пункті 2 цих розмірів) складає 450 грн.

Оскільки ОСОБА_4 звернулась до адміністрації навчального закладу про призначення їй соціальної стипендії 27.02.2020 року, то стипендія мала бути призначена з 01.03.2020 року.

Таким чином, з березня по серпень 2020 року ОСОБА_4 мала отримати соціальну стипендію у загальному розмірі 2700 грн. (450х6=2700), тому суд вважає необхідним зобов`язати відповідача призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_4 соціальну стипендію за період з березня по серпень 2020 року у загальній сумі 2700 грн.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у сумі 840,80 грн., сплачений останнім при зверненні до суду.

Керуючись ст.ст. 10, 12,78-81, 141, 258-259, 263-265, 266, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , який діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 до Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище , третя особа Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації про призначення та виплату соціальної стипендії дитині, яка зареєстрована як внутрішньо-переміщена особа - задовольнити.

Визнати протиправними дії Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище щодо непризначення та невиплати ОСОБА_4 соціальної стипендії одночасно з академічною стипендією.

Зобов`язати Державний навчальний заклад Краматорське вище професійне металургійне училище призначити, нарахувати та виплатити ОСОБА_4 соціальну стипендію з березня по серпень 2020 року у загальній сумі 2700 грн.

Стягнути з Державного навчального закладу Краматорське вище професійне металургійне училище на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 840,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Краматорський міський суд Донецької області (п.15.5 Перехідних положень ЦПК України) протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_1 .

Відповідач: Краматорське вище професійне металургійне училище, ЄДРПОУ 37850444, юридична адреса: 84306, Донецька область, м.Краматорськ, вул.Дніпровська, буд.7-А

Третя особа: Департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації, ЄДРПОУ 33913374, юридична адреса: Донецька область, м.Краматорськ. вул.Василя Стуса, 47.

Повний текст рішення суду виготовлений 27.11.2020 року.

Суддя Краматорського міського суду О. Ю. Кравченко

Дата ухвалення рішення17.11.2020
Оприлюднено27.11.2020
Номер документу93133090
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення та виплату соціальної стипендії дитині, яка зареєстрована як внутрішньо-переміщена особа

Судовий реєстр по справі —234/11863/20

Рішення від 17.11.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Рішення від 17.11.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Кравченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні