Рішення
від 24.11.2020 по справі 397/1081/20
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

Справа № 397/1081/20

н/п : 2/397/397/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

24.11.2020 смт. Олександрівка

Олександрівський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - судді Івченка П.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Таранухи А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Олександрівка цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на спадкове майно,

У С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 - адвокат Кривенко М.П., звернувся до суду з позовом в якому просить суд визнати за ОСОБА_2 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) № НОМЕР_1 , площею 3,01 га, що становить для члена колективного сільськогосподарського підприємства Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, яке належало батькові спадкодавця ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якого була його донька ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину, але не оформила спадкових справ.

В обґрунтування позову зазначив, що позивач є донькою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після смерті якої відкрилася спадщина до якої входить вищевказана земельна ділянка. Вона являється спадкоємцем за заповітом, у відповідності до Цивільного кодексу (далі ЦК) Української РСР, тому вважається такою, що спадщину прийняла, у відповідності до ЦК Української РСР.

Звернувшись до приватного нотаріуса щодо отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, отримала відмову у вчиненні нотаріальних дій по причині відсутності у неї оригіналу правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Ухвалою судді від 17.09.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у цивільній справі та призначено до підготовчого засідання в порядку загального позовного провадження, та роз`яснено відповідачу право подати відзив на позовну заяву (а.с. 41-42).

Ухвалою судді від 07.10.2020 закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду (а.с. 57-58).

Представником відповідача подано відзив на позовну заяву в якому представник відповідача визнала позов ОСОБА_2 (а.с. 54).

Позивач та його представник у судове засідання не з?явилися, представником надано заяву про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримали у повному обсязі та просили їх задовольнити (а.с. 68).

Представник відповідача у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги визнала повністю (а.с. 79).

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийняті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали позовної заяви, враховуючи клопотання представника відповідача про те, що не заперечує проти задоволення вимог позивача, таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає за можливе винести рішення про задоволення позовних вимог.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ОСОБА_4 , донькою якого була ОСОБА_5 (а.с.19-20)

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 від 03.12.1953, ОСОБА_5 , уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_6 (а.с. 18).

Згідно свідоцтва про смерть серія серія НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 , донькою якої є ОСОБА_7 (а.с. 12,17).

Згідно свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_4 від 01.05.1982, ОСОБА_7 , уклала шлюб та змінила прізвище на ОСОБА_8 (а.с. 13).

Відповідно до довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області № 233 від 19.08.2020, ОСОБА_4 був зареєстрований в с. Соснівка, Олександрівського району Кіровоградської області з 18.04.1955 по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 , разом з ним проживала ОСОБА_3 . Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області від імені ОСОБА_4 посвідчено заповіт, який не змінено та нескасовано (а.с. 24).

Відповідно до дублікату копії заповіту від 09.09.1985, який посвідчений секретарем Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області і зареєстрований в реєстрі за № 40, ОСОБА_4 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме йому на день смерті і на що він за законом матиме право, заповів у власність ОСОБА_3 (а.с. 23).

Відповідно до копії заповіту від 13.04.2006, який посвідчений секретарем Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, ОСОБА_3 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла у власність ОСОБА_9 (а.с. 14-15).

Згідно довідки, виданої Соснівською сільською радою Олександрівського району Кіровоградської області від 19.08.2020 № 232 по схемі КСП Україна на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області за померлим власником ОСОБА_4 числиться земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № НОМЕР_5 площею 3,01 га ріллі (а.с. 25).

Витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи) підтверджується відсутність інформації про наявність спадкових справ після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 21,49).

Витягом зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) підтверджується що від імені ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , посвідчено заповіт (а.с. 22,50).

Витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи) підтверджується після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , заведено спадкову справу №225/2010 (а.с. 51).

Витягом зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) підтверджується що від імені ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , посвідчено заповіт (а.с. 52-53).

Відповідно до трудової книжки ОСОБА_4 , довідки голови правління колгоспу, останній був членом колгоспу Україна та працював на посадах різноробочого (а.с. 31-33 ,36).

Державний акт на право колективної власності на землю серії КР № 0016 по КСП Україна Соснівської сільської Ради народних депутатів зареєстровано 19.02.1996 (а.с. 27-28).

Згідно списку громадян-членів КСП Україна , ОСОБА_4 був членом вказаного підприємства та його прізвище викреслено у зв`язку зі смертю (а.с. 29-30).

Згідно подання адміністрації і комітету профспілки колгоспу Аврора від жовтня 1967 року № 181, ОСОБА_4 представлено до призначення пенсії по інвалідності (а.с. 34-35).

Листом приватного нотаріуса Олександрівського районного нотаріального округу Кіровоградської області Котляренком Ю.І. відмовлено ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку (а.с. 26).

Таким чином, за ОСОБА_4 на момент смерті числилася земельна частка (пай) № НОМЕР_1 по КСП Україна , членом якого він був, яка знаходиться на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області , сертифікат на дану земельну ділянку не виготовлявся та не посвідчувався.

Згідно Указу Президента України від 08.08.1995 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Зі змісту наведеного вбачається, що особа набуває права на земельну частку (пай) у разі, якщо на момент одержання колективним сільськогосподарським підприємством акту на право колективної власності на землю вона працювала в цьому підприємстві, була його членом та включена до списку, що додається до державного акту на право колективної власності на землю.

Тобто, таке право виникає у члена КСП з моменту одержання цим підприємством (товариством, кооперативом) державного акту на право колективної власності на землю.

Таким чином, право на одержання земельної частки (паю) у членів КСП виникає не з часу внесення членів КСП до списків, доданих до державного акту на право колективної власності на землю, перевірки, уточнення і затвердження цих списків, а з моменту передачі державного акту про право колективної власності на землю конкретному КСП, членом якого він є.

Отже, право на земельну частку (пай) особа набуває за наявності трьох умов:

- перебування в членах колективного сільськогосподарського підприємства;

- отримання цим підприємством державного акту на право колективної власності на землю;

- включення особи до списку, доданого до цього акту.

У Законі України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) зазначено, що право на земельну частку (пай) мають колишні члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, в тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законом порядку. Кількість осіб, які мають право на земельну частку (пай), визначається списком, що додається до Держаного акту на право колективної власності на землю, який у разі потреби уточнюється і підписується головами відповідної ради і підприємства.

Відповідно до рекомендацій, викладених у п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член КСП, включений до списку, що додається до Держаного акту на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акту і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у томі числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 на момент одержання КСП Україна акту на право колективної власності на землю був його членом та включений до списку.

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК України , якщо спадщини відкрилась не раніше ІНФОРМАЦІЯ_5 . У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР 1963 .

Відповідно до ч. 1 ст. 524 ЦК Української РСР , спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно зі ст. 525 ЦК Української РСР, часом відкриття спадщини визначається день смерті спадкодавця.

Частиною першою статті 548 ЦК Української РСР встановлено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 549 ЦК Української РСР).

На підставі вищевикладеного, суд дійшов до висновків, що позивач є спадкоємцем за законом на спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері ОСОБА_3 , яка в свою чергу була спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_4 , який був членом КСП Україна та включений до списку, тобто мав право на земельну частку (пай), проте не оформив його.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Оформити право через нотаріальну контору позивач не має можливості, так як відсутній правовстановлюючий документ, який підтверджує право померлого на спадкове майно, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 206, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах позивача ОСОБА_2 до Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , право на земельну частку (пай) № НОМЕР_1 , площею 3,01 га, що встановлена для члена КСП Україна , яка розташована на території Соснівської сільської ради Олександрівського району Кіровоградської області, яке належало батькові спадкодавця ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , спадкоємцем якого була його донька ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину та неоформила своїх спадкових прав.

На рішення суду протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 03.10.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Олександрівський районний суд Кіровоградської області).

Позивач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_6 .

Представник позивача: ОСОБА_1 , місце знаходження: АДРЕСА_2 , ордер серія ВА № 1006954 від 11.09.2020, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серія КР № 000259 від 04.01.2019 .

Відповідач: Соснівська сільська рада Олександрівського району Кіровоградської області, 27322, Кіровоградська область, Олександрівський район, с. Соснівка, вул. Миру, 8а, код ЄДРПОУ 04364163.

Суддя: /підпис/ П.О.Івченко

Згідно з оригіналом.

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Рішення станом на ___


20___ року набрало законної сили.

Оригінал судового рішення знаходиться у матеріалах справи №397/1081/20.

Суддя Олександрівського районного суду

Кіровоградської області


П.О.Івченко

Копію засвідчено ___


20___ року.

Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93136738
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —397/1081/20

Рішення від 24.11.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Івченко П. О.

Ухвала від 07.10.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Івченко П. О.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Олександрівський районний суд Кіровоградської області

Івченко П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні