Рішення
від 27.11.2020 по справі 463/11272/19
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/11272/19

Провадження № 2-о/463/26/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2020 року Личаківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді: Стрепка Н.Л.,

з участю секретаря судових засідань: Онишкевича О.І.,

представника заявника: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Четверта Львівська державна нотаріальна контора, Порічанська сільська рада Яворівського району Львівської області, ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю, -

встановив:

заявник звернувся до суду з заявою про встановлення юридичного факту проживання ОСОБА_2 як спадкоємця 4-ої черги спадкування, однією сім`єю, без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 , в тому числі на час відкриття спадщини, тобто смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заяву мотивує тим, що він не постійно проживав з 2005 року за адресою АДРЕСА_1 в помешканні ОСОБА_5 , так як працював у м. Львові. В зв`язку з погіршенням з січня 2011 року стану здоров`я мачухи його дружини ОСОБА_4 (сердечна хвороба, гіпертонія та атеросклероз), він та його дружина ОСОБА_6 переїхали до неї на постійне проживання в її помешкання, та проживали з нею однією сім`єю для щоденного догляду, так як їй було тяжко пересуватись, тому вели спільне господарство, мали взаємні права та обов`язки і спільний сімейний бюджет, спільно вирішували всі побутові проблеми, оплачували комунальні платежі та придбавали продукти і ліки. 11 червня 2013 року мачуха його дружини ( ОСОБА_6 ) ОСОБА_4 , оформила на нього заповіт, який зареєстровано в реєстрі під № 3-2062 та який було посвідчено державним нотаріусом Четвертої Львівської державної нотаріальної Мельник Г.Я., відповідно до якого, належну їй на праві приватної власності квартиру АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 заповіла йому. Однак вирішив не зловживати її довірою та 26 лютого 2016 року уклав договір купівлі-продажу, який зареєстровано в реєстрі під №3-739 та який було посвідчено державним нотаріусом Четвертої Львівської державної нотаріальної Мельник Г.Я., відповідно до якого придбав, належну ОСОБА_4 на праві приватної власності квартиру АДРЕСА_2 .

Приблизно з січня 2011 року до дати смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 понад п`ять років він постійно проживав (без реєстрації) із мачухою його дружини ОСОБА_4 однією сім`єю без реєстрації шлюбу. Коли ОСОБА_4 померла дійснив її поховання за власні кошти.

Після смерті ОСОБА_4 стало відомо, що вона після смерті в 2009 році батька дружини заявника ОСОБА_7 - ОСОБА_8 , успадкувала земельну частку (пай) розміром 1,75 га в ПОП Колос у с.Поріччя Яворівського району Львівської області, та який належав йому на підставі рішення Яворівської районної адміністрації від 3 червня 1997 року № 288. 22 жовтня 2019 року звернувся в Четверту Львівську державну нотаріальну контору із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частику (пай), яка належала ОСОБА_8 , котрий помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та спадкоємцем якого була ОСОБА_4 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадщину після смерті якого вона прийняла, але не оформила своїх спадкових прав. Однак, постановою нотаріуса від 22 жовтня 2019 року йому відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки в судовому порядку необхідно встановити юридичний факт його проживання, як спадкоємця 4-ї черги спадкування, однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 , в тому числі на час відкриття спадщини, тобто смерті останньої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 28 грудня 2019 року прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, призначено таку до судового розгляду. Крім того, вказаною ухвалою витребувано з Четвертої Львівської державної нотаріальної контори належним чином завірені копії матеріалів спадкової справи ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

24 січня 2020 року на адресу суду з Четвертої Львівської державної нотаріальної надійшла належним чином завірена копія спадкової справи № 578/2019 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4

31 січня 2020 року протокольною ухвалою суду залучено в якості заінтересованої особи Порічанську сільську раду Яворівського району Львівської області.

Ухвалою суду 18 лютого 2020 року було закрито підготовче провадження у справі та призначено таку до розгляду в судове засідання.

20 серпня 2020 року протокольною ухвалою суду залучено у якості заінтересованої особи ОСОБА_3 .

В судовому засіданні представник заявника адвокат Мельник В.Я., який діяв на підставі ордера ЛВ № 150044 від 31 січня 2020 року подану заяву підтримав з мотивів викладених в ній, просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, від сільського голови 18 лютого 2020 року на адресу суду надійшов лист від 11 лютого 2020 року № 55 відповідно до якого розгляд справи просив проводити у відсутності представника сільської ради, вказав, що жодних заперечень по заяві ОСОБА_2 не має.

Від завідувача Четвертої Львівської державної нотаріальної контори Ярошенко Ж.С. надійшло клопотання відповідно до якого розгляд справи просила проводити у відсутності представника нотаріальної контори, рішення ухвалити не розсуд суду.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в жодне з судових засідань не з`явився, хоча повідомлявся про час і місце їх проведення, про причини неявки не повідомив, будь-яких клопотань чи письмових пояснень по суті справи не подав.

За таких обставин суд вважає за можливе провести судовий розгляд у відсутності заінтересованих осіб відносно чого представник заявника не заперечив.

Заслухавши пояснення учасників процесу, перевіривши матеріали справи, дослідивши та перевіривши зібрані у справі докази, суд приходить до переконання, що заява підлягає до задоволення, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

ОСОБА_4 11 червня 2013 року склала на ОСОБА_2 заповіт на належну їй квартиру АДРЕСА_2 , що стверджується копією заповіту посвідченого державним нотаріусом Четвертої Львівської державної нотаріальної Мельник Г.Я. та зареєстрованого в реєстрі за номером 3-2062.

26 лютого 2016 року ОСОБА_4 продала вказану квартиру ОСОБА_2 , що стверджується копією договору купівлі-продажу квартири від 26 лютого 2016 року посвідченого державним нотаріусом Четвертої Львівської державної нотаріальної Мельник Г.Я. та зареєстрованого в реєстрі за номером 3-739.

ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 11 березня 2016 року.

З копій довідок ЛКП Господар № 7756, 7757 від 2 жовтня 2019 року вбачається, що ОСОБА_4 по день смерті була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 .

З акту ЛКП Господар від 18 листопада 2019 року вбачається, що ОСОБА_2 проживає за адресою АДРЕСА_1 без реєстрації з листопада 2005 року, з ОСОБА_4 по вказаній адресі проживав з січня 2011 року.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні 20 серпня 2020 року пояснив, що ОСОБА_2 проживав з ОСОБА_4 разом в одній квартирі, доглядав її.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні 20 серпня 2020 року пояснила, що разом з чоловіком проживали в квартирі ОСОБА_4 , оскільки остання потребувала догляду через незадовільний стан здоров`я. Оскільки ОСОБА_2 мав більше вільного часу, то він опікувався ОСОБА_4 , доглядав її, возив до лікарів.

Пунктом 6 Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 1999 року №5-рп/99 установлено, що до членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Враховуючи наведене вище, суд вважає доведеним факт постійного проживання ОСОБА_2 однією сім`єю, без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 , за адресою АДРЕСА_1 , в тому числі на час відкриття спадщини, тобто смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . До такого висновку суд прийшов на підставі доказів наданих заявником, які досліджені в судовому засіданні та описані судом, а також показів свідків, яким суд надає віри, оскільки вони є послідовними, логічними, не містять суперечностей та підтверджуються дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами .

Встановлення факту постійного проживання однією сім`єю необхідно для оформлення спадщини.

При цьому, відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України судові витрати відшкодуванню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Четверта Львівська державна нотаріальна контора, Порічанська сільська рада Яворівського району Львівської області, ОСОБА_3 про встановлення факту проживання однією сім`єю - задовольнити .

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 однією сім`єю, без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 , за адресою АДРЕСА_1 , в тому числі на час відкриття спадщини, тобто смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Судові витрати відшкодуванню заявнику не підлягають.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду через Личаківський районний суд м. Львова шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Заявник: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Заінтересовані особи: Четверта Львівська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: 79005, м. Львів, вул. Зелена, 2, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 02899401 ;

Порічанська сільська рада Яворівсьокго району Львівської області, місцезнаходження: 81076, Львівська область, Яворівський район, с. Поріччя, вул. Шевченка, 1а, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 05290770;

ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_4 .

Суддя: Стрепко Н.Л.

Дата ухвалення рішення27.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93139374
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю

Судовий реєстр по справі —463/11272/19

Рішення від 27.11.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Стрепко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні