Ухвала
від 26.11.2020 по справі 903/388/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

26 листопада 2020 року Справа № 903/388/19 за заявою Головного управління ДФС у Волинській області, м. Луцьк

до Приватного підприємства "Борисфен-Полігранд-Т", м.Луцьк

про банкрутство

Встановив: Ухвалою суду від 28.05.2019 заяву ГУ ДФС у Волинській області про порушення справи про банкрутство ПП "Борисфен-Полігранд-Т" прийнято до розгляду, розгляд справи призначено в підготовчому судовому засіданні 10.06.2019; зобов`язано арбітражного керуючого Бігуна Р.Д. протягом трьох днів з дня отримання ухвали про прийняття даної заяви, надати Господарському суду Волинської області заяву про його участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної з категорій осіб, зазначених у частині 2 статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" на паперовому носії та електронній формі на адресу електронної пошти суду.

Ухвалою суду від 10.06.2019 відкрито провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Борисфен-Полігранд-Т", визнано безспірні грошові вимоги Головного управління ДФС у Волинській області в сумі 1 350 000 грн. 00 коп., введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п`ятнадцять календарних днів по 03.10.2019, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Бігуна Романа Дмитровича, грошову винагороду розпоряднику майна визначено в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна за рахунок коштів кредиторів шляхом авансування.

Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ПП "Борисфен-Полігранд-Т" оприлюднене на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 11.06.2019.

Ухвалою суду від 04.09.2019 затверджено реєстр вимог кредиторів Приватного підприємства "Борисфен-Полігранд-Т", згідно якого вимоги кредитора ГУ ДФС у Волинській області визнано в сумі 23 052 грн. 00 коп. - перша черга, 6 891 299 грн. 00 коп. - третя черга, 5 014 683 грн. 63 коп. - шоста черга. Зобов`язано розпорядника майна Бігуна Романа Дмитровича подати суду реєстр вимог кредиторів відповідно до ухвали суду від 04.09.2019; збори кредиторів та засідання комітету кредиторів провести 23.09.2019. Розгляд справи у підсумковому засіданні призначено 25.09.2019 о 14:00 год.

25.09.2019 судом винесено постанову про визнання ПП "Борисфен-Полігранд-Т" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури до 25.09.2020, призначення ліквідатором арбітражного керуючого Пасічника О.О.

26.09.2019 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України здійснено оприлюднення повідомлення про визнання банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури ПП "Борисфен-Полігранд-Т".

23.11.2020 на адресу суду надійшло клопотання про затвердження розміру грошової винагороди арбітражного керуючого № 24 від 23.11.2020 за виконання повноважень ліквідатора.

Ухвалою суду від 24.11.2020 клопотання ліквідатора призначено до розгляду в судовому засіданні на 26.11.2020.

24.11.2020 від ПП "СБ Плюс" надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника, просить затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідувати ПП "Борисфен-Полігранд-Т".

25.11.2020 від Головного управління ДПС у Волинській області надійшло клопотання № 6092/03-20-05-02-10 від 25.11.2020 про розгляд справи без участі представника, не заперечує, щодо затвердження розміру грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора.

26.11.2020 ліквідатор Пасічник О. О. подав уточнення до клопотання № 25 від 26.11.2020, в якому просить затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, відшкодування витрат за час виконання повноважень ліквідатора про банкрутство ПП БОРИСФЕН-ПОЛІГРАНД-Т у сумі 196 068 грн. 23 коп Стягнути з Головного управління Державної податкової служби у Волинській області (м. Луцьк, Київський майдан, 4, код ЄДРПОУ 43143484) грошову винагороду та відшкодування витрат в сумі 9 471,37 гривень. Стягнути з Приватного підприємства "СБ ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 24579884, вул. Соборна, 66-А, м. Васильків, Київська обл., 08600) грошову винагороду та відшкодування витрат в сумі 595,99 гривень.

За результатами розгляду клопотання арбітражного керуючого Пасічника О. О. судом встановлено:

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право, зокрема, отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до положень ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого визначається в розмірі:

5 відсотків вартості стягнутого на користь боржника майна, яке на день відкриття провадження у справі перебувало у третіх осіб;

3 відсотки суми погашених вимог кредиторів.

Додаткова винагорода не сплачується арбітражному керуючому у разі, якщо вимоги забезпеченого кредитора погашаються у зв`язку з продажем такому кредитору майна, що забезпечує його вимоги.

Право вимоги додаткової грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого з дня фактичного надходження до боржника стягнутого на його користь майна, яке на день відкриття провадження у справі перебувало у третіх осіб, або з дня фактичного надходження коштів на рахунок боржника, які спрямовуються на погашення вимог кредиторів.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності за заподіяння шкоди, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Господарський суд за заявою кредитора має право зменшити розмір грошової винагороди арбітражного керуючого, у разі, якщо середньомісячна заробітна плата керівника боржника є надмірно високою порівняно з мінімальним розміром заробітної плати.

Арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітету кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

На засіданні комітету кредиторів ПП "Борисфен-Полігранд-Т" 23.11.2020 (протокол б/н) схвалено звіт ліквідатора Пасічника О. О. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період з 25.09.2019 по 23.11.2020.

У наданому суду звіті арбітражного керуючого Пасічника О. О. про нарахування і виплату грошової винагороди, арбітражним керуючим за виконання повноважень ліквідатора нарахована основна грошова винагорода в сумі 196 068 грн. 23 коп.

Оплата послуг арбітражного керуючого, пов`язаних з виконанням ним повноважень, є обов`язковою та є платою за працю арбітражного керуючого.

Відповідно до ч. 3, ч. 4, ч. 7 ст. 43 Конституції України використання примусової праці забороняється; кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифікованої Законом № 475/97-ВР від 17.07.1997) ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов`язкову працю.

При цьому, відмова від авансування, відсутність майна у боржника або ж відсутність інших джерел для покриття витрат на виплату винагороди арбітражному керуючому можна розцінювати як примушування до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема, Конвенції 1926 року про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов`язкову працю 1930 року ратифіковану Україною 10.08.1956 року, Конвенції Міжнародної організації праці №105 про скасування примусової праці 1957 року ратифіковану Україною 05.10.2000 року), резолюції Економічної і Соціальної Ради ООН (ЕКОСОС) 1996 року тощо) та суперечить ст. 43 Конституції України.

Арбітражним керуючим Пасічником О. О. нарахована основна грошова винагорода за час здійснення арбітражним керуючим повноважень ліквідатора та відшкодування витрат в сумі 196 068 грн. 23 коп.

Основна грошова винагорода за період з 25.09.2019 по 23.11.2020 склала 191 385 грн. 98 коп. (з розрахунку за період з 25.09.2019 по 20.10.2019 дві мінімальних заробітних плати, а за період з 21.10.2019 по 23.11.2020 - три мінімальні заробітні плати) (вересень 2019 року - 1 669,20 грн., жовтень 2019 року - 9 826,78 грн., листопад 2019 року - 12 519,00 грн., грудень 2019 року - 12 519,00 грн., січень 2020 року - 14 169,00 грн., лютий 2020 року - 14 169,00 грн., березень 2020 року - 14 169,00 грн., квітень 2020 року - 14 169,00 грн., травень 2020 року - 14 169,00 грн., червень 2020 року - 14 169,00 грн., липень 2020 року - 14 169,00 грн., серпень 2020 року - 14 169,00 грн., вересень 2020 року - 15 000,00 грн., жовтень 2020 року - 15 000,00 грн., з 01.11.20 року по 23.11.2020 року - 11 500,00 грн.).

Відшкодування витрат склало 4 682 грн. 25 коп. (нотаріальні послуги за посвідчення карток з банківськими зразками підписів в сумі 350 грн. 00 коп., компенсація вартості проїзду - 3 155 грн. 00 коп. та поштові витрати в сумі 1 177 грн. 25 коп.).

З банківського рахунка банкрута спрямовано кошти на банківський рахунок ліквідатора в сумі 186 000 грн. 87 коп. на оплату основної грошової винагороди.

Таким чином, не відшкодована сума оплати основної грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого становить 10 067 грн. 36 коп.

Суд вважає, що клопотання арбітражного керуючого про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражному керуючому в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання ним обов`язків ліквідатора у справі є законним, обґрунтованим та підлягає затвердженню на суму 196 068 грн. 23 коп.

Також господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання ліквідатора про стягнення з кредиторів Головного управління Державної податкової служби у Волинській області та ПП "СБ Плюс" основної грошової винагороди в сумі 10 067 грн. 36 коп. в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання ним обов`язків ліквідатора за період з 25.09.2019 по 23.11.2020 пропорційно до задоволених кредиторських вимог.

Згідно з частиною першою статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі (абзац 6 частини другої статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно з абзацом 7 частини другої статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства у разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Частиною п`ятою статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Таким чином, Кодексом визначено, що сплата грошової винагороди арбітражного керуючого в справі про банкрутство можлива за рахунок: 1) авансування коштів заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду; 2) коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності; 3) коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі; 4) коштів створеного комітетом кредиторів фонду для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Згідно з абзацом 7 статті 43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Таким чином, надання послуг арбітражного керуючого відбувається виключно на платній основі. Законодавством не передбачено випадків здійснення своїх повноважень арбітражним керуючим безоплатно.

У разі недостатності майна боржника для виплати грошової винагороди арбітражному керуючому, грошова винагорода покладається пропорційно до вимог кредиторів.

Відтак суд вважає, що грошова винагорода арбітражного керуючого в сумі 10 067 грн. 36 коп. підлягає стягненню з Головного управління Державної податкової служби у Волинській області та ПП "СБ Плюс" шляхом постановлення ухвали про стягнення цієї суми на користь арбітражного керуючого Пасічника О. О.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому у першу чергу задовольняються:

вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати працюючим та звільненим працівникам банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, які направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідна допомога, належна працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин, та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі;

вимоги щодо виплати заборгованості із компенсації збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України;

вимоги кредиторів за договорами страхування;

витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді;

витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит проводився за рішенням господарського суду за рахунок їхніх коштів.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 30, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

ухвалив:

1. Клопотання арбітражного керуючого Пасічника О. О. №24 від 23.11.2020 про затвердження розміру грошової винагороди задовольнити.

2. Затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, відшкодування витрат, за час виконання повноважень ліквідатора по справі №903/388/19 про банкрутство ПП "Борисфен-Полігранд-Т".

3. Стягнути з Головного управління ДПС у Волинській області (м. Луцьк, майдан Київський, буд. 4, код ЄДРПОУ 43143484) на користь арбітражного керуючого Пасічника Олександра Олексійовича (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №261 від 09.07.2013, адреса: 43000, Волинська область, м. Луцьк, вул. Карбишева 2, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) грошову винагороду в сумі 9 471 грн. 37 коп. (дев`ять тисяч чотириста сімдесят одна грн. 37 коп.) в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання обов`язків ліквідатора ПП "Борисфен-Полігранд-Т".

3. Стягнути з Приватного підприємства "СБ Плюс" (08600, Київська область, м. Васильків, вул. Соборна 66а, код ЄДРПОУ 24579884) на користь арбітражного керуючого Пасічника Олександра Олексійовича (Свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №261 від 09.07.2013, адреса: 43000, Волинська область, м. Луцьк, вул. Карбишева 2, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) грошову винагороду в сумі 595 грн. 00 коп. (п`ятсот дев`яносто п`ять грн. 00 коп.) в якості оплати праці арбітражного керуючого за виконання обов`язків ліквідатора ПП "Борисфен-Полігранд-Т".

Ухвала господарського суду набирає законної сили з моменту її підписання відповідно до ч.2 ст. 235 ГПК України.

Ухвала суду підписана 27.11.2020.

Ухвала суду може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. ст. 255, 256, п. 17.5 Перехідних положень ГПК України.

Суддя А. М. Кравчук

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93147896
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/388/19

Судовий наказ від 27.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Судовий наказ від 27.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 26.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 02.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні