Ухвала
від 24.11.2020 по справі 907/651/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а ,

e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://zk.arbitr.gov.ua

УХвала

попереднього засідання

"24" листопада 2020 р. Справа № 907/651/20

За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" (90000 смт. Міжгір`я Закарпатської області, вул. Головацького, 20, код ЄДРПОУ 40556828)

про визнання банкрутом

Суддя: Ремецькі О.Ф.

секретар судового засідання Мешко Р.В.

Представники учасників:

від заявника - Левицький Андрій Олександрочи., представник за довіреністю від 28.09.2020 року №28/09Д

арбітражний керуючий: Мельник Юрій Анатолійович

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" (ідентифікаційний номер: 40556828) звернулося до Господарського суду Закарпатської області із заявою про порушення провадження у справі про власне банкрутство.

Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 23.09.2020 прийнято до розгляду заяву боржника та встановлено визначеним автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражним керуючим Гладій Олександра Васильовича, Мельник Юрія Анатолійовича, Шевченко Валерія Михайловича строк до для подачі до суду заяв про їх участь у даній справі про банкрутство у порядку ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства - до 11.10.2020. Повідомлено, що про дату підготовчого засідання повідомити заявника, арбітражних керуючих та визначених ст. 117 Кодексу України з процедур банкрутства осіб додатково ухвалою суду.

23.09.2020 до суду надійшла заява арбітражного керуючого Мельник Ю.А. про участь у справі про банкрутство.

28.09.2020 до суду надійшла заява арбітражного керуючого Сиволобов М.М. про участь у справі про банкрутство.

21.10.19р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 21.10.2019р. №2597-VIII.

Відповідно до п.2 Прикінцевих та перехідних положень, з дня введення в дію цього Кодексу визнати такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України " Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441). Закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 28, ст. 940; 2015 р., № 43, ст. 386) втрачає чинність через один рік з дня введення в дію цього.

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, встановлено, що дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Враховуючи викладене вище суд зазначає, що прийняття заяви товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" про власне банкрутство та визначення кандидатури арбітражного керуючого у справі здійснено у відповідності до норм Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 12.10.2020 відкрито провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" (90000 смт. Міжгір`я Закарпатської області, вул. Головацького, 20, код ЄДРПОУ 40556828). Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ". Здійснено оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" (90000 смт. Міжгір`я Закарпатської області, вул. Головацького, 20, код ЄДРПОУ 40556828) за номером 65354 від 13.10.2020р. Призначено розпорядником майна товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" арбітражного керуючого Мельник Юрія Анатолійовича (свідоцтво від 07.02.2013 № 148, вул. Смаль-Стоцького, 1 оф. 306, м. Львів, 79018). Визначено дату проведення попереднього судового засідання на 24.11.2020.

10.11.2020 року до Господарського суду Закарпатської області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю Альянс Єволюшн про визнання кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" з грошовими вимогами на суму 4 315 428,45 грн.

23.11.2020 розпорядником майна подано суду рішення про результати вимог ТОВ ОПТІНВЕСТ .

23.11.2020 до Господарського суду Закарпатської області надійшло повідомлення ТОВ ОПТІНВЕСТ за результатами розгляду вимог кредитора.

24.11.2020 до суду надійшло клопотання розпорядника майна Мельник Ю.А. про про сплату основної грошової винагороди арбітражного керуючого.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 20.11.2020 призначено до розгляду у попередньому засіданні 24.11.2020 заяву ТОВ Альянс Єволюшн .

У судове засідання, призначене на 24.14.2020, з`явився представник боржника. Розпорядником майна навів пояснення та просить задовольнити подане ним клопотання про сплату основної грошової винагороди арбітражного керуючого, разом з тим, підтримує заяву ТзОВ Альянс Єволюшн про визнання кредитором в повному обсязі.

Відповідно до ч. 2 ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються: розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів; розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів; дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів; дата підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство або ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 44 цього Кодексу.

Розпорядник майна за результатами попереднього засідання вносить до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов`язань у шосту чергу.

Погашення неустойки (штрафу, пені) у справі про банкрутство можливе лише в ліквідаційній процедурі.

Ухвала попереднього засідання є підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному конкурсному кредитору під час прийняття рішення на зборах (комітеті) кредиторів. Для визначення кількості голосів для участі у представницьких органах кредиторів зі складу вимог конкурсних кредиторів виключається неустойка (штраф, пеня).

У ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у наступному порядку:

1) у першу чергу задовольняються:

вимоги щодо виплати заборгованості із заробітної плати перед працюючими та звільненими працівниками банкрута, грошові компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, інші кошти, належні працівникам у зв`язку з оплачуваною відсутністю на роботі (оплата часу простою не з вини працівника, гарантії на час виконання державних або громадських обов`язків, гарантії і компенсації при службових відрядженнях, гарантії для працівників, що направляються для підвищення кваліфікації, гарантії для донорів, гарантії для працівників, що направляються на обстеження до медичного закладу, соціальні виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів підприємства тощо), а також вихідна допомога, належна працівникам у зв`язку з припиненням трудових відносин та нараховані на ці суми страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, у тому числі відшкодування кредиту, отриманого на ці цілі;

вимоги щодо виплати заборгованості із компенсації збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України;

вимоги кредиторів за договорами страхування;

витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді;

витрати кредиторів на проведення аудиту, якщо аудит проводився за рішенням господарського суду за рахунок їхніх коштів;

2) у другу чергу задовольняються:

вимоги із зобов`язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров`ю громадян, шляхом капіталізації у ліквідаційній процедурі відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування України за громадян, які застраховані в цьому фонді, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, зобов`язань із сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інше соціальне страхування, крім вимог, задоволених позачергово, з повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування України, а також вимоги громадян - довірителів (вкладників) довірчих товариств або інших суб`єктів підприємницької діяльності, які залучали майно (кошти) довірителів (вкладників);

3) у третю чергу задовольняються:

вимоги щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів);

вимоги центрального органу виконавчої влади, що здійснює управління державним резервом;

4) у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою;

5) у п`яту чергу задовольняються вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективу до статутного капіталу підприємства;

6) у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

У судовому засіданні, що відбулось 24.11.2020. судом розглянуто реєстр вимог кредиторів.

За наслідками розгляду реєстру вимог кредиторів, визнанню кредитором Товариства з обмеженою відповідальністю "ОПТІНВЕСТ" підлягає:

Товариство з обмеженою відповідальністю Альянс Еволюшн

Заява ТОВ Альянс Еволюшн із вимогами до боржника на суму 4 315 428,45 грн. надійшла до суду 10.11.2020, була відправлена 05.11.2020, про що свідчить відмітка Укрпошти на конверті, тобто у строк, встановлений ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства.

Судом встановлено, що 21.09.2018 р. між Кредитором та Боржником укладено договір про надання поворотної фінансової допомоги № АЕ17-302 на загальну суму 27 000 000,00 грн. (надалі - договір).

Кредитор згідно зазначеного договору та платіжних доручень №13407 від 22.09.2017року на суму 85 868,00 грн., №13258 від 22.09.2017року на суму 18 203 847,25 грн. платіжне доручення №13473 від 26.09.2017 року на суму 512 000,00 грн.,№13606 від 27. 09.2017 року на суму 2 763,88 грн., №13555 від 27.09.2017 року на суму 405 000,00 грн., №13616 від 27.09.2017 року на суму 14 400,00 грн., №13557 від 27.09.2017 року на суму 1 766,00 грн., №13621 від 28.09.2017 року на суму 1 934,90 грн., №13679 від 29. 09. 2017року на суму 616 000,00 грн., №13792 від 29.09.2017року на суму 27 398,00 грн., №13881 від 02.10. 2017 року на суму 764 200,00 грн., №14018 від 03.10.2017 року на суму 544 000,00 грн. та № 23712 від 07.05.2020 на суму 5 569,89 грн. перерахував поворотну безпроцентну фінансову допомогу на загальну суму 21 184 747,92 (двадцять один мільйон сто вісімдесят чотири тисячі сімсот сорок сім гривень 92 коп.)

Згідно п. 4.1. згаданого договору Боржник зобов`язався повернути отримані кошти Кредитору в строк до 31.12.2018 р.

Заперечень Кредитору щодо суми та строку отриманої позики зі сторони Боржника не заявлялись.

30.11.2019 року, ТОВ АЛЬЯНС ЕВОЛЮШН та ТОВ ОПТІНВЕСТ дійшли згоди про зарахування зустрічних однорідних вимог:

- угода про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 11 913 820,00 грн.

- угода про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 4 504 535,22 грн.

- угода про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 397 447, 50 грн.

- угода про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 13 816,63 грн.

на загальну суму 16 829 619, 00 (шістнадцять мільйонів вісімсот двадцять дев`ять тисяч шістсот дев`ятнадцять) гривень.

ТОВ ОПТІНВЕСТ за платіжним дорученням № 1605 від 21.07.2020 року частково повернув Підприємству суму фінансової допомоги у розмірі 39 700,00 грн.

Боржник у встановлений договором строк (31.12.2018 р.), а також на день порушення провадження у справі про банкрутство, не виконав взяті зобов`язання перед Кредитором по поверненню отриманої позики та не повернув в повному обсязі отримані кошти, сума заборгованості по поверненню основного зобов`язання Боржника перед Кредитором складає 4 315 428 грн. 45 коп., що підтверджується також Актом звірки від 28.10.2020 р.

Ліквідатор у своїх поясненнях вказує на те, що 19.11.2020 від боржника ТОВ "ОПТІНВЕСТ" отримано повідомлення за результатами розгляду кредиторських вимог від 18.11.2020 вих№18/11/20-1, відповідно до якого свою заборгованість перед товариством з обмеженою відповідальністю Альянс Еволюшн у розмірі 4 315 428,45 грн. визнається у повному обсязі, а також сплачений кредитором судовий збір у розмірі 4 204,00 грн. Разом з тим, на думку розпорядника майна, дані кредиторські вимоги підлягають задоволенню згідно ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме просить суд віднести суму судового збору у розмірі 4 204,00 грн. до першої черги та суму основного боргу у розмірі 4 315 428,45 грн. - до четвертої черги.

Таким чином, заявлена грошова вимога у сумі 4 315 428,45 грн. ТзОВ Альянс Еволюшн , вимоги якого не забезпечені заставою майна боржника, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Поряд з вищеописаною заборгованістю, до реєстру вимог кредиторів також підлягає включенню судовий збір, сплачений за подання заяви про визнання кредитором по відношенню до боржника у розмірі 4 204,00 грн. - перша черга.

Отже, загальна сума вимог ТзОВ Альянс Еволюшн , яка підлягає включенню до реєстру вимог кредиторів боржника становить 4 319 632,45 грн.

Відповідно до абз. 1 ч. 8 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їхніми заявами, а за відсутності таких заяв - згідно з даними обліку боржника, а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з відповідним державним реєстром.

Доказів наявності у боржника майна, що перебуває у заставі (іпотеці), суду не подано.

Відповідно до абзацу 2 ч. 8 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, згідно із заявами таких кредиторів та/або даними обліку боржника.

Заяви з вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян до суду не надходили.

У зв`язку з вищенаведеним, складений розпорядником майна реєстр вимог кредиторів підлягає затвердженню судом.

Станом на 24.11.2020 заяв від кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника не надійшло.

Дослідивши матеріали справи, поданий розпорядником майна на затвердження реєстр вимог кредиторів, додатково перевіривши правові підстави заявлення кредиторами грошових вимог до боржника, господарський суд вважає за доцільне затвердити реєстр вимог кредиторів та закінчити попереднє засідання.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст. ст. 45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Визнати кредитором у справі № 907/651/20 по відношенню до боржника:

- Товариство з обмеженою відповідальністю Альянс Еволюшн на суму 4 319 632,45 грн., з яких: 4.204,00 грн. - вимоги першої черги; 4 315 428,45 грн. - вимоги четвертої черги задоволення вимог кредиторів.

2. Зобов`язати розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю ОПТІНВЕСТ у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду уточнений реєстр вимог кредиторів, оформлений відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

3. Зобов`язати розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю ОПТІНВЕСТ проаналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках; надати письмові докази про розмір активу та пасиву Товариства з обмеженою відповідальністю ОПТІНВЕСТ , наявну дебіторську заборгованість.

4. Зобов`язати розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів у відповідності до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, вирішити питання відносно подальшого розгляду справи та відповідні протоколи надати суду.

5. Встановити дату проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів: не пізніше 10.12.2020.

6. Зобов`язати розпорядника майна надати суду звіт про свою діяльність в процедурі розпорядження майном з врахуванням вимог ст.ст. 44-49 Кодексу України з процедур банкрутства.

7. Визначити дату проведення підсумкового судового засідання у справі № 907/651/20 на

22 грудня 2020 р. на 10:30 год. Засідання відбудеться у приміщені господарського суду Закарпатської області в залі судових засідань № 5.

8. Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного для їх подання, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

9. Ухвалу направити учасникам провадження у справі та розпоряднику майна.

Ухвала набирає законної сили в порядку ч.ч. 4, 5 ст.9 Кодексу України з процедур банкрутства та може бути оскаржена. Оскарження ухвали не зупиняє провадження у справі про банкрутство.

Повний текст ухвали складено 27.11.2020

Суддя О.Ф. Ремецькі

Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93148324
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —907/651/20

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 17.03.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Постанова від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 22.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 08.12.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні