Ухвала
від 25.11.2020 по справі 907/876/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД Закарпатської області

88000, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а

e-mail: inbox@zk . arbitr . gov . ua

веб-адреса: http://zk . arbitr . gov . ua

УХвала

"25" листопада 2020 р. м. Ужгород Справа № 907/876/15

За заявою Державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Закарпатській області, м. Ужгород

до товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія Закапатдорбуд", м. Ужгород

про визнання банкрутом

Суддя: Ремецькі О.Ф.

секретар судового засідання Мешко Р.В.

За участю представників:

від ініціюючого кредитора - Буря Олександр Олександрович, довіреність № 25/07-16-10-08-05 від 22.10.2019 року

від кредитора (АТ КБ "Приватбанк") - Дурдинець Руслана Юріївна, довіреність № 4730 - К - О від 18.09.2019 року

ліквідатор - Ракущинець Андрій Андрашович, арбітражний керуючий

ВСТАНОВИВ:

18.01.2016 року Господарським судом Закарпатської області прийнято постанову про припинення процедури розпорядження майном товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Закарпатдорбуд", припинення повноваження розпорядника майна боржника, визнання товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Закарпатдорбуд", м. Ужгород (88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, код ЄДРПОУ 34197450) банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Закарпатдорбуд", м. Ужгород (88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, код ЄДРПОУ 34197450) арбітражного керуючого Ракущинець Андрія Андрашовича (свідоцтво №66 від 15.02.2013р.). У відповідності до вимог закону судом здійснено офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Закарпатдорбуд", м. Ужгород (88017, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Загорська, 51, код ЄДРПОУ 34197450) банкрутом.

Повідомлення про визнання товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія "Закарпатдорбуд" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 15.03.2016 за № 29214.

12.07.2019 від ліквідатора ТОВ "Закарпатдорбуд" арбітражного керуючого Ракущинець А.А. до суду надійшов ліквідаційний звіт №02-01/876/16 від 02.05.2019 (надійшла до суду 12.07.2019) з клопотанням про його затвердження та ліквідацію боржника.

21.10.19р. набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства від 21.10.2019р. №2597-VIII.

Відповідно до п.2 Прикінцевих та перехідних положень, з дня введення в дію цього Кодексу визнати такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України " Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441). Закон України "Про мораторій на стягнення майна громадян, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 28, ст. 940; 2015 р., № 43, ст. 386) втрачає чинність через один рік з дня введення в дію цього.

Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, встановлено, що дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Також ліквідатором подано суду для затвердження звіт про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення витрат ліквідатором у справі про банкрутство боржника, яким просить суд затвердити його за період з 18.06.2016 по 01.05.2019 у розмірі 130 087,74 грн..

Ліквідатор своє клопотання у засіданні суду підтримує у повному обсязі. Просить суд затвердити звіт про оплату грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора.

Представники кредиторів у судовому засіданні з приводу поданого клопотання ліквідатора не заперечили.

Як вбачається з матеріалів справи, 25.11.2020 від ліквідатора банкрута надійшов звіт.

Кодексом України з процедур банкрутства питання оплати послуг арбітражного керуючого вирішено таким же чином, як було унормовано і ст. 115 Закону про банкрутство.

За приписами ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12-ть місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Кодексом, крім витрат на страхування його професійної відповідальності за заподіяння шкоди, а також витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Порядок формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у процедурі банкрутства фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у процедурі банкрутства юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, реструктуризації заборгованості, погашення боргів подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, загальна сума грошової винагороди, що має бути сплачена ліквідатору товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія Закапатдорбуд", м. Ужгород за період з 18.01.2016 року по 01.05.2019 року, включно, становить 130 087,74 грн.

Відповідно до приписів статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Європейський Суд з прав людини (рішення від 28.03.2006 за заявою № 31443/96 у справі Броньовський проти Польщі ) зазначив, що принцип верховенства права зобов`язує державу поважати і застосовувати запроваджені нею закони, створюючи правові й практичні умови для втілення їх в життя.

При цьому, відмова від оплати послуг ліквідатора, відсутність майна у боржника або ж відсутність інших джерел для покриття витрат на виплату винагороди арбітражному керуючому можна розцінювати як примушування до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті ст. 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема, Конвенції 1926 року про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов`язкову працю 1930 року ратифіковану Україною 10.08.1956 року, Конвенції Міжнародної організації праці №105 про скасування примусової праці 1957 року ратифіковану Україною 05.10.2000 року), резолюції Економічної і Соціальної Ради ООН (ЕКОСОС) 1996 року тощо) та суперечить ст. 43 Конституції України.

Частиною 3 статті 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 ГПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що поданий звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у процедурі розпорядження майном у справі № 907/876/15 підлягає затвердженню.

Керуючись ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Закарпатської області, -

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт арбітражного керуючого Ракущинець А.А. про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період виконання повноважень ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельна компанія Закапатдорбуд" за період з 18.01.2016 р. по 01.05.2020 р. у розмірі 130 087,74 грн. нарахованої основної грошової винагороди.

2. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом України з процедур банкрутства та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.Ф. Ремецькі

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93154241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/876/15

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 27.10.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 11.03.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

Ухвала від 06.06.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Ремецькі О.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні