Ухвала
від 30.11.2020 по справі 922/3820/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"30" листопада 2020 р.Справа № 922/3820/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Пономаренко Т.О.

розглянувши матеріали

позовної заявиТовариства з обмеженою відповідальністю "Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, б. 126, офіс 429; код ЄДРПОУ: 39425391) до Акціонерного товариства "Харківобленерго" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, б. 149; код ЄДРПОУ: 00131954) про визнання недійсним рішення та договору

ВСТАНОВИВ:

26.11.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю "Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство" звернулось до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Акціонерного товариства "Харківобленерго", в якому просить суд:

- визнати недійсним рішення, прийняте уповноваженою особою Акціонерного товариства Харківобленерго Науменко Д.М., про визначення переможцем процедури закупівлі робіт з Технічне переоснащення (шляхом модернізації) КЛ 6 кВ "ТП-0067 - ТП-0429" (інв.№00626263/01) з метою винесення цієї КЛ із зони будівництва багатоквартирного будинку за адресою вул.Чернишевська, 81-83 в м.Харкові код ДК 021:2015 Єдиний закупівельний словник - 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь, номер у ProZorro UA-2020-07-20-006135-b Товариства з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОБУД-1 , оформлене протоколом від 03.08.2020 №11/03/08ПР-Н;

- визнати недійсним договір підряду (щодо виконання робіт з технічного переоснащення) №Х4878 від 17.08.2020, що укладений за результатами проведення процедури закупівлі робіт з Технічне переоснащення (шляхом модернізації) КЛ 6 кВ "ТП-0067-ТП-0429" (інв.№00626263/01) з метою винесення цієї КЛ із зони будівництва багатоквартирного будинку за адресою вул.Чернишевська, 81-83 в м.Харкові Код ДК 021:2015 Єдиний закупівельний словник - 45230000-8 Будівництво трубопроводів, ліній зв`язку та електропередач, шосе, доріг, аеродромів і залізничних доріг; вирівнювання поверхонь, номер у ProZorro UA-2020-07-20-006135-b, між Акціонерним товариством Харківобленерго та Товариством з обмеженою відповідальністю ЕНЕРГОБУД-1 на загальну суму 229 403,75 грн.;

- судові витрати покласти на відповідача.

Порядок звернення до господарського суду, а також здійснення судового провадження у справі регламентовано відповідним процесуальним законом - Господарським процесуальним кодексом України.

Суд, перевіривши вищевказану позовну заяву встановив, що остання не відповідає вимогам ГПК України з наступних підстав.

Суд доводить до відома позивача, що за приписами частиною 2 статті 16 ГПК України представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Частинами 1, 2 статті 56 ГПК України передбачено, що сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Відповідно до частини 3 статті 56 ГПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

В статті 131-2 Конституції України вказано, що для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Згідно з частиною 5 статті 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому, пунктом 5 частини 4 статті 247 ГПК України визначено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, зокрема у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції.

Отже, зазначена справа не є малозначною.

Самопредставництво юридичної особи - це право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови (уповноваженого члена) колегіального виконавчого органу безпосередньо діяти від імені такої особи без довіреності, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

У порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких підтверджуються відповідно до частини 3 статті 56 ГПК України.

Аналіз наведених вище законодавчих положень дає підстави для висновку, що визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (суб`єкта владних повноважень без права юридичної особи) без додаткового уповноваження (довіреності).

З метою забезпечення державних органів достовірною інформацією створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДРПОУ) (частина перша статті 7 Закону №755-IV).

Обов`язковому відображенню (реєстрації) в ЄДРПОУ, серед інших перелічених у цій статті відомостей, належать: відомості щодо керівників державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (частина третя статті 9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ).

Статус документів та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру, закріплений статтею 10 вказаного Закону, яка, зокрема, визначає, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Як вбачається з витягу з ЄДРПОУ, керівником Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство" (код ЄДРПОУ: 39425391), а також особою, яка може вчиняти дії від імені юридичної особи, підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо є Бєлєньков Олег Григорович .

Суд встановив, що підписантом позовної заяви (вх.№3820/20 від 26.11.2020) є Івлєва Наталя Ммколаївна. До позовної заяви додана довіреність №11 від 19.10.2020.

Відомостей щодо статусу представника як адвоката немає. Судом додатково здійснено перевірку в Єдиному реєстрі адвокатів України, проте адвоката з таким прізвищем та ім`ям не було знайдено.

Отже, позивачем не надано відомостей, щодо посадового становища Івлєвої Н.М . Доказів здійснення Івлєвою Н.М. повноважень з представництва в порядку самопредставництва позивача суду також не надано.

Приписами п.1 ч.5 ст.174 ГПК України визначено, що суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне повернути відповідну позовну заяву позивачу.

Згідно ч.7 ст.174 ГПК України, про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Поряд з цим, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч.8 ст.174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків. При поданні позивачу слід врахувати що представництво у суді здійснюється виключно адвокатом або шляхом самопредставництва.

Також суд роз`яснює позивачу, що позовна заява подана та підписана директором (керівником, згідно статуту товариства) є такою, що подана особою, що здійснює повноваження в порядку самопредставництва.

Крім того, у разі, якщо до моменту повторного звернення з відповідною позовною заявою до суду підстави звернення стануть не актуальними, позивач має право подати клопотання про повернення судового збору згідно ст.7 Закону України "Про судовий збір".

Керуючись ст.ст.12, 16, 54, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Повернути позовну заяву (вх.№3820/20 від 26.11.2020) Товариству з обмеженою відповідальністю "Харківське спеціалізоване монтажно-експлуатаційне підприємство" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, б. 126, офіс 429; код ЄДРПОУ: 39425391) разом з доданими до неї документами.

Ухвала набирає чинності негайно після її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в строки та порядку, передбаченому статтями 254, 255, 256, 257 ГПК України з врахуванням п.17.5 Перехідних положень ГПК України.

Ухвалу складено та підписано 30.11.2020.

Суддя Пономаренко Т.О.

Примітка: Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків (ст.174 ГПК України).

Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено30.11.2020
Номер документу93155370
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення та договору

Судовий реєстр по справі —922/3820/20

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Пономаренко Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні