Рішення
від 27.11.2020 по справі 530/1104/20
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Справа № 530/1104/20

Номер провадження 2/530/513/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.11.2020 м. Зіньків

Зіньківський районний суд Полтавської області в складі головуючого - судді Ситник О.В., за участю секретаря Стрілець Л.Г. розглянувши в судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження, в місті Зіньків Полтавської області, цивільну справу запозовом ОСОБА_1 поданий її представником ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на повнолітню дочку, яка продовжує навчання і у зв`язку з цим потребує матеріальної допомоги,-

ВСТАНОВИВ :

31.08.2020 року до Зіньківського районного суду Полтавської області надійшла позовна заява від ОСОБА_1 , мотивована тим, що позивач перебувала у зареєстрованому шлюбі з відповідачем ОСОБА_3 , 12.05.2005 шлюб було розірвано, від шлюбу мають дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , після розірвання шлюбу дочка залишилася проживати з позивачкою, з 01.09.2017 року ОСОБА_4 навчається у Коледжі управління, економіки і права Полтавської державної аграрної академії на 3 курсі денного відділення. Навчається на бюджетній основі і отримує стипендію. Строк навчання закінчується 30.06.2021 року, повноліття досягла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач стверджує, що дохід її і її доньки не значний, не вистачає для забезпечення належного розвитку та забезпечення гідного рівня життя дочці. Відповідач є працездатною особою, офіційно не працює, має у власності дві земельні ділянки (паї) які перебувають в оренді і отримує орендну плату. Всі витрати на утримання дочки несе позивач ОСОБА_1 , відповідач же ніякої участі в утриманні дочки у зв`язку з продовженням її навчання не приймає. Тому ОСОБА_1 звернулася з позовом до суду і просила суд ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача ОСОБА_3 на утримання повнолітньої доньки яка продовжує навчання аліменти в розмірі 2000 гривень щомісячно починаючи з дня подання позовної заяви до суду 31.08.2020 і до закінчення ОСОБА_4 навчання 30.06.2021 року.

Ухвалою суду від 14.08.2020 року відкрито спрощене провадження по справі., розгляд справи був призначений на 12 жовтня 2020 року, судове засідання 12.10.2020 не відбулося у зв`язку з перебування головуючого судді на лікарняному, розгляд справи був відкладений на 03 листопада 2020 р. В судове засідання 03.11.2020 року учасники справи не з`явились, від представника позивача адвоката Постернака М.І. надійшла заява про розгляд справи у його та позивача відсутність, позов підтримав, відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, належним чином не повідомлений, розгляд справи був відкладений на 27 листопада 2020 р.

В судове засідання 27.11.2020 року учасники справи не з`явились, від представника позивача адвоката Постернака М.І. надійшла заява про розгляд справи у його та позивача відсутність, позов підтримав, відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений, пояснень, клопотань та заперечень не надіслав.

У зв`язку з викладеним, суд вирішив за можливе розглянути справу в судовому засіданні 27.11.2020 року у відсутність учасників справи, на підставі наявних у справі доказів, з урахуванням норм ст.247 ЦПК України та Рішення Конституційного Суду України №16-рп/2011 від 08.12.2011 року (справа про фіксування судового процесу технічними засобами) .

Суд, прийнявши до уваги заяву позивача, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи проходить до висновку, що позов ОСОБА_1 підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною 3 ст.12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що в свідоцтві про народження ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком зазначений відповідач ОСОБА_3 (а.с.6). ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , навчається у Коледжі управління, економіки і права Полтавської державної аграрної академії на 3 курсі денного відділення, код ЄДРПОУ 33457962 з 01.09.2017 року по 30.06.2021 року (а.с.11). Відповідач ОСОБА_3 клопотань, пояснень та заперечень проти стягнення аліментів по позовних вимогах не надав, а тому має можливість їх сплачувати .

Частиною 1 ст. 182 СК України, в редакції закону чинній з 8 липня 2017 року передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів ; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. В частині 2 цієї статті вказано, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 Сімейного Кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ст. 198 СК України батьки зобов`язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Згідно ст. 199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Стаття 200 СК України визначає, що розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 СК України, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Пунктом 20 Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів надано наступні роз`яснення: обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та Протоколи до неї є складовою національного законодавства України. Рішення Європейського суду є офіційною формою роз`яснення основних (невідчужуваних) прав кожної людини, закріплених і гарантованих Конвенцією, яка є частиною національного законодавства, та у зв`язку з цим джерелом законодавчого правового регулювання і правозастосування в Україні.

Відповідно до ст.5 Рівноправність подружжя Протоколу №7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (Конвенцію ратифіковано Законом України №475/97-ВРвід 17.07.1997 року) кожен з подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов`язками цивільного характеру, що виникають зі вступу у шлюб, перебування в шлюбі та у випадку його розірвання. Ця стаття не перешкоджає державам вживати таких заходів, що є необхідними в інтересах дітей.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 є працездатною особою за віком, має повнолітню дочку ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Коледжі управління, економіки і права Полтавської державної аграрної академії на 3 курсі денного відділення, код ЄДРПОУ 33457962 з 01.09.2017 року по 30.06.2021 року (а.с.11).

При таких обставинах справи, коли відповідач має можливість надавати матеріальну допомогу ОСОБА_4 яка продовжує навчання, а остання потребує такої матеріальної допомоги, у суду є підстави для задоволення позовних вимог про стягнення аліментів на дитину, що продовжує навчання.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Згідно п.3 ч.1 ст.5 ЗУ "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.

Враховуючи те, що позивач звільнений від сплати судового збору, приймаючи до уваги те, що позов ОСОБА_1 було задоволено, відповідно до положень ст.141 ЦПК України, суд вважає за можливе стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в сумі 840 грн.80 коп.

Керуючись ст.ст. 199-200 Сімейного кодексу України, ст.ст.12,13, 81, 141, 200, 209-246, 247, 258-259, 263-268 , 430 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1.Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця села Романи Зіньківського району, зареєстрованого на проживання у АДРЕСА_1 , індивідуальний ідентифікаційний номер суду не відомий, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки і зареєстрованої на проживання у АДРЕСА_1 , - аліменти на утримання повнолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка продовжує навчання і у зв`язку з цим потребує матеріальної допомоги - в розмірі 2000( дві тисячі ) гривень щомісячно, починаючи з 31.08.2020 року до закінчення нею навчання 30.06.2021 року.

2.Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця села Романи Зіньківського району, зареєстрованого на проживання у АДРЕСА_1 , індивідуальний ідентифікаційний номер суду не відомий - 840 (вісімсот сорок) гривень 80 копійок, судового збору на користь: Отримувач: ГУК у м. Києві/м. Київ/ 22030106, Код отримувача (ЄДРПОУ) 37993783, Казначейство України (ЕАП), Номер рахунку: UA 908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за на слідками апеляційного перегляду.

Суддя -

Дата ухвалення рішення27.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93161567
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на повнолітню дочку, яка продовжує навчання і у зв`язку з цим потребує матеріальної допомоги

Судовий реєстр по справі —530/1104/20

Рішення від 27.11.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні