Ухвала
від 30.11.2020 по справі 225/6109/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/225/1032/2020

Єдиний унікальний номер судової справи225/6109/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" листопада 2020 р. м. Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області у складі:

головуючого-судді Скиба М.М.,

за участю

секретаря судового засідання Пузиревської Ю.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Новгородської селищної ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаною позовною заявою.

Провадження у справі відкрито 27.10.2020 р.

Підготовче провадження у справі закрито 17.11.2020 р.

В обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько - ОСОБА_2 . Після його смерті залишилася спадщина у вигляді житлового будинку АДРЕСА_1 . Вона є єдиним спадкоємцем померлого, інших спадкоємців за заповітом чи за законом немає. У встановлений законом шестимісячний строк вона не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки у зв`язку з проведенням активної фази антитерористичної операції на території Донецької області та розташування міста Торецьк на лінії розмежування, вона не мала змоги виїхати з місця свого постійного проживання.

У зв`язку з чим, позивач змушена звернутися до суду з вказаним позовом, в якому вона просить визначити їй додатковий строк у два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після померлого батька.

В судове засідання позивач не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала, просила задовольнити.

Представник відповідача - Новгородської селищної ради до суду не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав заяву з проханням розглянути справу за його відсутності , проти заявлених вимог не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідив матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Часом відкриття спадщини згідно з ч. 2 ст. 1220 ЦК України є день смерті особи або день, з якого вона оголошена померлою.

Відповідно до ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені в заповіті, а у разі відсутності заповіту - особи, визначені в статтях 1261-1265 цього Кодексу .

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Матеріалами справи, а саме - копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 підтверджено, що ОСОБА_3 (після укладання шлюбу 25.11.1995 р. змінила прізвище на ОСОБА_4 ) є дочкою ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер у смт. Новгородське м. Торецьк Донецької області, що підтверджено копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 12.01.2017 року Торецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій област, актовий запис №32 (а.с. 9)

Відповідно до копії реєстраційного посвідчення та копії договору дарування від 22.06.1994 року, посвідченого державним нотаріусом Дзержинської державної нотаріальної контори, № в реєстрі - 3345, будинок АДРЕСА_1 належить ОСОБА_2 . (а.с. 11)

З листа - роз`яснення приватного нотаріуса Торецького міського нотаріального округу Рижкова О.О. вбачається, що ОСОБА_1 не подала заяву про прийняття спадщини у встановлений законодавством шестимісячний строк після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим рекомендовано ОСОБА_1 звернутися до суду з заявою про подовження строку для прийняття спадщини після померлої. (а.с. 14).

Згідно ст. 1272 Цивільного кодексу України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 та ч.2 ст. 49 Закону України "Про нотаріат» від 02.09.1993 року, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України та якщо не подано відомості (інформацію) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Статтею 1270 ЦК України встановлений строк для прийняття спадщини у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що отримання свідоцтва про право на спадщину є неможливим, оскільки спадкоємиця не подала заяву про прийняття спадщини у встановлений законом шестимісячний строк після померлого батька.

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 61884820 від 30.09.2020 інформація у Спадковому реєстрі щодо ОСОБА_2 , дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 відсутня. (а.с. 13 )

Отже, судом встановлено, що з заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини ніхто не звертався.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 Постанови № 7 Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Постановою Верховного суду від 26.06.2019 по справі №565/1145/17 розширено перелік поважних причин пропуску прийняття спадщини, а саме: поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Обставини, на які посилається позивач як на підставу поважності пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 , а саме те, що у зв`язку з проведення активної фази антитерористичної операції на території Донецької області та розташування міста Торецьк на лінії розмежування, вона не мала змоги приїхати з місця свого постійного проживання - АДРЕСА_2 , що стало перешкодою в оформленні документів та її вчасного звернення до нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини, заслуговують на увагу та на думку суду є поважними причинами. Доказів, які спростовують твердження позивача щодо поважності причин пропуску строку подання заяви про прийняття спадщини суду не надано.

Суд визнає зазначені обставини - об`єктивними та істотними труднощами для позивача, а тому є достатні підстави для визначення їй додаткового строку в два місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно з ч.1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем не ставиться питання про стягнення з відповідача на її користь судового збору, сплаченого при зверненні до суду, тому суд не вирішує питання щодо розподілу судових витрат.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9 , 12 , 19 , 81 , 82 , 263-265 ЦПК України , ст.ст. 1220, 1270, 1272 ЦК України,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до Новгородської селищної ради (м. Торецьк, смт. Новгородське, вул. Зарічна, 7а, код ЄДРПОУ 04342565)про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю в два місяця з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Донецького апеляційного суду через Дзержинський міський суд Донецької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Суддя: М.М. Скиба

Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93172960
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —225/6109/20

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

Ухвала від 27.10.2020

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Скиба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні