Ухвала
від 26.11.2020 по справі 331/4484/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження №1-кс/331/2066/2020

ЄУН 331/4484/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 1 Запорізької області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020081020000159 від 09.10.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Запорізької місцевої прокуратури № 1 Запорізької області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020081020000159 від 09.10.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Дане клопотання обґрунтоване тим, досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «ПМК-21» (код за ЄДРПОУ 35980070) в період 2020 року діючи умисно, за попередньою змовою з посадовими особами Василівської міської ради Запорізької області (код ЄДРПОУ 24912088) та групою невстановлених осіб здійснили привласнення, розтрату бюджетних грошових коштів у сумі 1008077 грн.

Так підчас виконанняумов договору №128/20 від 18.03.2020р., укладеного за результатами проведених тендерних торгів посадові особи ТОВ «ПМК-21» здійснювали реконструкцію споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області на суму 7043781,80 грн.

З метою привласнення бюджетних грошових коштів посадові особи ТОВ «ПМК-21» уклали договір на виконання субпідрядних робіт з підприємством, яке має ознаки «сумнівності», а саме: ТОВ «Будстрой Індастрі» (код за ЄДРПОУ 42087639) за нібито виконання робіт з реконструкції споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області у період з 01.07.2020р. по 31.08.2020р.

В подальшому посадовими особами ТОВ «ПМК-21» було здійснено перерахування грошових коштів отриманих від Василівської міської ради Запорізької області, відповідно до договору №128/20 від 18.03.2020р., з розрахункового рахунку ТОВ «ПМК-21» на розрахунковий рахунок ТОВ «Будстрой Індастрі» за нібито виконання робіт з реконструкції споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області на суму 1008077 грн., які в подальшому були зняті з розрахункового рахунку ТОВ «Будстрой Індастрі» невстановленими слідством особами та передані посадовим особам ТОВ «ПМК-21» у вигляді готівки.

В ході досудового розслідування проведено аналіз податкової звітності ТОВ «Будстрой Індастрі», а саме: єдиного реєстру податкових накладних, так за результатом проведеного аналізу встановлено відсутність декларування ТОВ «Будстрой Індастрі» субпідрядних робіт з реконструкції споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області, в свою чергу встановлено, що ТОВ «Будстрой Індастрі» відображало придбання сантехнічних виробів, дверних полотен, цегли та профнастилу.

Додатково проведено аналіз відомостей про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам ТОВ «Будстрой Індастрі», за результатами проведеного аналізу встановлено осіб які нібито отримували дохід від підприємства та мали виконувати роботи з споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області. В ході досудового розслідування вказані особи надали пояснення що ніколи не були працевлаштованими на вказаному підприємстві та не виконували робіт з реконструкції споруд для збирання, очищення та використання вод поверхневого стоку по вул. Каховській у м. Василівка, Запорізької області для ТОВ «Будстрой Індастрі». Деякі з таких осіб значаться померлими та перебувають заарештованими за скоєння кримінального правопорушення.

Відповідно до інформації отриманої з наявних баз даних Державної фіскальної служби України встановлено, що ТОВ «ПМК-21» (код за ЄДРПОУ 35980070, зареєстроване за адресою: м. Запоріжжя, пр.-т. Соборний, б. 17), основний вид діяльності: надання послуг з будівництва житлових та нежитлових споруд, будівельно-монтажні роботи, монтаж водопровідних мереж.

Директором та засновником підприємства являється гр. ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ), який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , штат співробітників налічує 12 осіб. Головним бухгалтером підприємства є гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

В ході оперативного супроводження кримінального провадження встановлено, гр. ОСОБА_5 виконує вказівки гр. ОСОБА_4 з приводу ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємства ТОВ «ПМК-21» здійснює підготовку та складання, облік первинних бухгалтерських документів та документів податкового обліку ТОВ «ПМК-21».

Проведеними заходами встановлено, що гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ) зареєстрована та фактично мешкає адресою: АДРЕСА_2 . Вказана житлова квартира належить гр. ОСОБА_5 на праві власності, що підтверджується витягом довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 12.10.2020р. за адресою АДРЕСА_2 належить на праві власності приватної спільної власності частина ОСОБА_5 з 07.12.2004 року.

Для повноти та всебічності розслідування кримінального провадження, а також з метою використання при проведенні податкової документальної перевірки, судової економічної, почеркознавчої експертизи та інших судових експертиз необхідно вилучити: оригінали первинних бухгалтерських документів по взаємовідносинах ТОВ «ПМК-21» з Василівською міською радою Запорізької області та ТОВ «Будстрой Індастрі» та документів які відображають зазначені операцій у бухгалтерському та податковому обліках,

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що за адресою реєстрації та фактичного мешкання бухгалтера ТОВ «ПМК-21» - гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), а саме: АДРЕСА_2 знаходяться первинні бухгалтерські документи ТОВ «ПМК-21», комп`ютерна техніка, флеш накопичувачі інформації, в яких містяться відомості щодо діяльності вказаного підприємства, грошові кошти отримані в наслідок проведення без облікових фінансово-господарських операцій, а також інші печатки, штампи, предмети, документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню та є джерелом доказів, а також кошти і цінності, які можуть бути звернені в рахунок погашення завданих державі збитків, в зв`язку з чим з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 .

Досліджуючи вказане клопотання, слідчий суддя бере до уваги наступне.

Згідно з ч. 1 ст.92КПКУкраїни обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

СВ Олександрівського ВП ДВП ГУНП в області під процесуальним керівництвом Запорізької місцевої прокуратури №1 Запорізької області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.10.2020р. за № 42020081020000159 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України.

Органом досудового розслідування під процесуальним керівництвом прокурора здійснено комплекс оперативних та слідчих дій, які підтверджують обставини, викладені у клопотанні.

Так, відповідно до ст.13КПКУкраїни недопускається проникненнядо житлачи доіншого володінняособи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст.223КПКУкраїни слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Частиною 1 ст.234КПКУкраїни передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий суддявраховує,щовідповіднодо положеньчастинип`ятоїст.234КПКУкраїнипри вирішенніпитанняпронадання дозволунапроведенняобшуку слідчийсуддя повиненврахувати наявністьдостатніхпідставвважати що:буловчинено кримінальнеправопорушення; відшукуваніречі ідокументи маютьзначення длядосудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі,документиабоособи знаходятьсяузазначеномув клопотанніжитлічиіншому володінніособи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

З огляду на додані до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, про те, що у клопотанні доведено, що можливо вчинене кримінальне правопорушення, що підтверджується долученим до клопотання результатами проведення перевірки та допитами свідків.

Враховуючи, що прокурором надано достатньо доказів, за адресою реєстрації та фактичного мешкання бухгалтера ТОВ «ПМК-21» - гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), а саме: АДРЕСА_2 можуть знаходитися первинні бухгалтерські документи ТОВ «ПМК-21», документи, які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню та є джерелом доказів, з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов висновку, що дане клопотання прокурора є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

У свою чергу, без втручання у право на житло та іншу власність осіб отримати докази не має можливості, у зв`язку із чим, таке втручання у права особи буде пропорційним меті слідчої дії та результату, який вона дозволить досягнути.

Керуючись вимогами ст.ст. 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури № 1 Запорізької області ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020081020000159 від 09.10.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , яка є адресою реєстрації та фактичного мешкання бухгалтера товариства з обмеженою відповідальністю «ПМК-21» - гр. ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ) та належить їй на праві спільної часткової власності, з метою відшукування та вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів товариства з обмеженою відповідальністю «ПМК-21» (код за ЄДРПОУ 35980070) по взаємовідносинах з Василівською міською радою Запорізької області (код за ЄДРПОУ 24912088) та товариства з обмеженою відповідальністю «БУДСТРОЙ ІНДАСТРІ» (код за ЄДРПОУ 42087639) (угод, додаткових угод, податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, розрахункових документів, актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг), актів виконаних робіт, довіреностей, платіжних доручень, банківських документів, та інших первинних документів фінансово-господарської діяльності), а також документів щодо реалізації (використання у власній господарській діяльності, зберігання на складі, тощо) товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), придбаних у вищевказаних підприємств та відображення зазначених операцій у бухгалтерському та податковому обліках, а саме: угод, додаткових угод, податкових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, кошторисів, форм КБ, розрахункових документів, актів прийому-передачі товарів (робіт, послуг), актів виконаних робіт, довіреностей, платіжних доручень, банківських документів у тому числі у вигляді електронних документів.

Строк дії ухвали визначити до 26 грудня 2020 року, після чого вона втрачає законну силу.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93175182
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020081020000159 від 09.10.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —331/4484/20

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні