Ухвала
від 23.11.2020 по справі 202/7062/20
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7062/20

Провадження № 1-кс/202/8191/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42020040000000746 від 21.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що до Дніпропетровської обласної прокуратури надійшла заява Інформаційного Агенства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» журналістським розслідуванням якого встановлено, що діяльність на території м. Дніпра та Дніпропетровської області так званих «Call-центрів», які шляхом операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки та засобів телекомунікації під виглядом співробітників банківських та фінансових установ, брокерів фінансових компаній та працівників підприємств організаторів лотерей здійснюють шахрайське заволодіння грошовими коштами громадян шляхом їх обману.

З метою встановлення осіб, причетних до організації, та осіб, які вчиняють дії, направлені на заволодіння грошовими коштами фізичних осіб зловживаючи їх довірою та використовуючи електронно-обчислювальну техніку, та всіх інших осіб, причетних до скоєння даного кримінального правопорушення, а також встановлення всіх інших обставин, що мають значення для кримінального провадження, слідчим у вказаному кримінальному провадженні до Придніпровського управління Кіберполіції Департаменту Кіберполіції Національної поліції України направлено доручення, в ході виконання якого отримано інформацію, яка підтвердила факти вчинення невстановленими особами спільно шахрайських дій, які використовували при цьому електронно-обчислювальну техніку.

Так, в ході виконання доручення здійснено комплекс оперативних заходів, спрямованих на перевірку адрес, знаходження call-центрів, співробітники яких шахрайським шляхом здійснюють привласнення грошових коштів громадян. Встановлено Call-центр, який здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_1 , у офісних приміщеннях розташованих на 3 поверсі.

В ході перевірки вищезазначеного офісу, встановлено, що на 3-му поверсі окремого п`ятиповерхового офісного приміщення за залізними дверима знаходяться два приміщення (№330-331), в яких знаходиться call-центр.

Для того щоб зайти до приміщення потрібно ідентифікувати свою особистість шляхом телефонного дзвінка адміністратору. На вході в даний офіс знаходиться відеокамера, яка фіксує кожного, хто заходить в дане приміщення. Кількість працівників в даному приміщенні становить 30-35 осіб, з них 1-керівник, 1-адміністратор, 1-охоронець та 20-30 операторів.

Співробітники Call-центру під виглядом працівників різноманітних банків, а також операторів зв`язку розсилають SMS-повідомлення або дзвонять громадянам та, вводячи їх в оману, отримують особисту та банківську інформацію від клієнта: номери банківських карток, CVV-коди, СМС-коди, одноразові паролі тощо.

При цьому розсилання вказаних повідомлень проходить із використанням мережі Інтернет та ІР-телефонії з номерів, які зовні схожі з номерами офіційної служби підтримки клієнтів банків та операторів зв`язку України. З числа працівників є невстановлена особа котра, займається зламом системи онлайн-банкінг та виводу грошових коштів з рахунків потерпілих. Встановлено, що вивід грошових коштів здійснюється за допомогою електронних гаманців «Яндекс гроші» та «QIWI гаманець», після чого гроші, здобуті злочинним шляхом, перераховуються на карткові рахунки відритих на підставних осіб та знімаються в банкоматах, які розташовані на території Дніпропетровської області. В даному call-центрі встановлено графік роботи з 9:30 год. до 18:30 год.

Окрім того, свідок ОСОБА_4 пояснив, що у зв`язку з пошуком додаткового заробітку на початку листопада 2020 року в всесвітній мережі інтернет, а саме в соціальній мережі Instagram, знайшов оголошення, що потрібні оператори до call-центру з високою заробітною платою, без освіти та досвіду роботи. Зателефонував за номером, який був вказаний в оголошенні, слухавку підняв чоловік, ОСОБА_4 з ним поспілкувався про вакансію, після чого останній запросив ОСОБА_4 на співбесіду до офісного центу «Цитадель», який розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12. На наступний день ОСОБА_4 прийшов за вищевказаною адресою. У подальшому ОСОБА_4 завели в офісний центр, в арку, на першому поверсі знаходився охоронець, який пропустив через турнікет, після останній піднявся на 3 поверх, за сірими дверима з написом 325-332, в які встановлений електронний замок, знаходились дві двері з номерами 330 та 331. ОСОБА_4 ввійшов в двері з номером 330. В офісі знаходяться декілька кімнат, при вході сидить охоронець, який відкриває двері. Взагалі в офісі знаходилось приблизно 20-30 осіб молодого віку. У великій кімнаті сидять приблизно 20 операторів з комп`ютерами та гарнітурою, які телефонували громадянам та представлялися співробітниками різних банків. Невідомий чоловік розповів, що робота пов`язана з банківською діяльністю. Також останній повідомив, що в функціональні обов`язки входитиме дзвінки клієнтам під виглядом різноманітних банків, а також операторів зв`язку, розсилання SMS або дзвінки громадянам, де, вводячи їх в оману, потрібно отримати особисту та банківську інформацію від клієнта: номери банківських карток, CVV-коди, СМС-коди, одноразові паролі тощо. Після чого інші співробітники даного call-центру за допомогою онлайн-банкінгу перераховують грошові кошти на попередньо підготовлені карткові рахунки відкритих на підставних осіб. Потім перевіряли його здібності у читанні на російській мові та запропонували зателефонувати так званому клієнту, але він відмовився. На цьому співбесіда була закінчена, чоловік, який проводив співбесіду, провів ОСОБА_4 до виходу. Крім того, ОСОБА_4 зрозумів, що даний call-центр займається шахрайством та махінаціями.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна будівля, розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12, належить ТОВ «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЦИТАДЕЛЬ 2», код ЄДРПОУ: 42023067. Офіси №330-331 знаходяться в приміщеннях № І-3, ІІІ-3, ХІ-3, ХІІ-3, ХІІІ-3.

Таким чином, під час досудового розслідування кримінального провадження №42020040000000746 виникла необхідність у перевірці причетності до вчинення злочинів у сфері господарської діяльності невстановлених осіб, які представляються різними міжнародними компаніями та інших юридичних та/або фізичних осіб, які вчинили дії, направлені на привласнення грошових коштів громадян України та іноземців.

В ході досудового розслідування встановлено, що фактична адреса розташування бухгалтерської, установчої, технічної документації, комп`ютерної техніки невстановлених осіб, які представляються різними міжнародними компаніями та інших юридичних та/або фізичних осіб, причетних до скоєння правопорушення є приміщення за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12.

На підставі викладеного у органу досудового розслідування є достовірні підстави вважати, що за фактичною адресою знаходження офісу шахраїв, які представляються різними міжнародними компаніями, а саме приміщення, розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12, може знаходитись обладнання, що використовується працівниками Call-центру за для вчинення шахрайства, комп`ютерна техніка та всі інші носії інформації, на яких та/або за допомогою яких здійснюється вхід до електронних рахунків (аккаунтів), з яких здійснюється вивід грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом, бази даних (П.І.Б., номери телефонів, адреси почтових електронних скриньок) осіб, яким телефонують працівники підприємства, грошових коштів (крім особистих), матеріали, документи та всі інші носії інформації, що підтверджують вивід коштів через електронні платіжні системи, предмети, та (або) документи, що підтверджують злочину діяльність організаторів правопорушення та всіх інших осіб, причетних до скоєння даного кримінального правопорушення.

Єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до необхідної інформації, забезпечення її схоронності та можливості подальшого використання як доказу у кримінальному провадженні є проведення обшуку за місцем розташування вказаного вище підприємства.

У зв`язку з викладеним, прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку всіх нежитлових приміщень, розташованих на 3 поверсі за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення обладнання, що використовується для вчинення шахрайства, а саме: комп`ютерної техніки та всіх інших носіїв інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, мобільні телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім-карти тощо), на яких та/або за допомогою яких здійснюється вхід до електронних рахунків (аккаунтів), з яких здійснюється вивід грошових коштів, отриманих шахрайським шляхом, бази даних (П.І.Б., номери телефонів, адреси почтових електронних скриньок) осіб, яким телефонують працівники підприємства, матеріалів, документів та всіх інших носіїв інформації, що підтверджують вивід коштів через електронні платіжні системи, грошових коштів (крім особистих), особисті сумки, рюкзаки учасників слідчої дії, предметів та/або документів, що підтверджують злочину діяльність виконавців та організаторів правопорушення, а також вилучення всіх інших предметів та/або документів, що мають значення для кримінального провадження.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42020040000000746 від 21.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна будівля, розташована за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12, належить ТОВ «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЦИТАДЕЛЬ 2», код ЄДРПОУ: 42023067.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Виходячи з вищезазначеного, на слідчого, прокурора покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку.

Однак із доданих до клопотання матеріалів не вбачається наявності достатніх даних, що можуть свідчити про те, що в будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ТОВ «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЦИТАДЕЛЬ 2», можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі і документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні. Зазначена слідча дія може спричинити порушення прав власності інших осіб, які не є причетними до кримінального правопорушення.

З огляду на зазначене, надані документи та вказані в них обставини не свідчать про наявність передбачених законом обставин, що обґрунтовують необхідність проведення обшуку всіх нежитлових приміщень, розташованих на 3 поверсі за адресою: м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, буд. 12.

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 42020040000000746 від 21.10.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, а саме в будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності належить ТОВ «БІЗНЕС-ЦЕНТР «ЦИТАДЕЛЬ 2», відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93176146
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/7062/20

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні