Рішення
від 27.11.2020 по справі 385/1192/20
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

385/1192/20

2/385/518/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.11.2020 року

Гайворонський районний суду Кіровоградської області

у складі: головуючого - судді Ханас М.М.

з участю секретаря судових засідань - Шевченко Л.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Гайвороні в порядку загального позовного провадження позовну заяву ОСОБА_1 до Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,

встановив :

позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вказаним позовом, в якому просила визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з відповідними господарсько побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , після смерті діда ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Червоне Гайворонського району Кіровоградської області помер її дід ОСОБА_2 , про що в книзі реєстрації актів про смерть 31.07.2018 року зроблено відповідний запис. Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 та земельна ділянка № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3521188300:02:000:0582, розміром 2,8559 га., яка розташована на території Червоненської сільської ради Гайворонського району. 04.07.2019 року позивач отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3521188300:02:000:0582, розміром 2,8559 га., яка розташована на території Червоненської сільської ради Гайворонського району.

Єдиними спадкоємцями першої черги за законом є ОСОБА_3 , яка доводиться донькою спадкодавця та матір`ю позивача, та ОСОБА_4 , яка доводиться дружиною спадкодавця, але останні подали заяви про відмову від прийняття спадщини.

12.03.2018 року ОСОБА_2 на випадок своєї смерті склав заповіт, яким заповів ОСОБА_1 та ОСОБА_5 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати на день смерті і на що він матиме право в рівних частках. Спадкоємець за заповітом ОСОБА_5 у встановлений шестимісячний строк спадщину не прийняв. Позивач прийняла спадщину в установлений законом строк шляхом подачі нотаріусу заяви про прийняття спадщини відповідно до ч.1 ст. 1269 ЦК України. При зверненні позивача до Гайворонської районної державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про на спадщину на житловий будинок державним нотаріусом їй було видано постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно. Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає Оскільки позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , проте у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно (житловий будинок) не може отримати свідоцтво про право на спадщину, тому змушена звертатись до суду з даною позовною заявою.

В підготовчому судовому засіданні 06.11.2020 року представника позивача - адвокат Волощук В.В. уточнив позовні вимоги та просить визнати за позивачем право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з відповідними господарсько побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , після смерті діда ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач та її представник - адвокат Волощук В.В. в підготовче судове засідання, призначене на 27.11.2020 року не з`явилися, представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи у відсутності позивача та представника позивача, позовні вимоги підтримав повністю, просить позов задовольнити. Представник відповідача Червоненської сільської ради Гайворонського району Кіровоградської області в підготовче судове засідання, призначене на 27.11.2020 року, не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника відповідача, позовні вимоги визнав.

Оскільки сторони в підготовче судове засідання не з`явились, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та з`ясувавши обставини справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.3 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову, якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права свободи чи інтереси інших осіб. Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Згідно із ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. Статтею 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до статей 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з частиною першою статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до статті 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

У першу чергу, згідно зі статтею 1261 ЦК України право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до частини третьої статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з частиною другою статті 1269 ЦК України заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (стаття 1270 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1275 ЦК України, якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що стверджується даними копії свідоцтва про смерть Серії НОМЕР_2 (а.с. 8). Після його смерті відкрилася спадщина до складу якої входить житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходиться на АДРЕСА_1 , та земельна ділянка № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3521188300:02:000:0582, розміром 2,8559 га., яка розташована на території Червоненської сільської ради Гайворонського району. . Згідно заповіту, складеного 12.03.2018 року ОСОБА_2 , на випадок своєї смерті він заповів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати на день смерті і на що він матиме право в рівних частках (а.с. 13).

Згідно спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , спадкоємці першої черги за законом ОСОБА_3 (донька спадкодавця) та ОСОБА_4 (дружиною спадкодавця) подали заяви про відмову від прийняття спадщини за законом.

З оглянутої спадкової справи вбачається, що ОСОБА_5 в установлений законом шестиміячний строк не звернувся до державного нотаріуса з заявою про прийняття спадщини за заповітом.

Згідно довідки від 04.06.2019 року № 205 (а.с. 18), виданої Червоненською сільською радою Гайворонського району Кіровоградської області, ОСОБА_2 з 01.01.1965 року по день смерті був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 , разом з ним за вказаною адресою була зареєстрована та проживала лише його дружина ОСОБА_4 .

Оскільки інший спадкоємець спадщину за заповітом не прийняв, позивач в установлений строк звернулася з заявою про прийняття спадщини за заповітом до державного нотаріуса та відповідно 04.07.2019 року позивач отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом вцілому на земельну ділянку № НОМЕР_1 , кадастровий номер 3521188300:02:000:0582 розміром 2,8559 га., яка розташована на території Червоненської сільської ради Гайворонського району.

Що стосується видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, то в цій частині державний нотаріус видав постанову від 22.11.2019 року про відмову у вчиненні нотаріальних дій з огляду на відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок (а.с. 12).

У відповідності до ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Крім того, п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року передбачено, за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження. За таких обставин, суд вважає, що за позивачем слід визнати право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходяться на АДРЕСА_1 , після смерті діда ОСОБА_2 , який померл ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись статтями 13, 81, 89, 263 - 265 ЦПК України, суд

ухвалив :

позовну заяву задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за заповітом на житловий будинок з відповідними господарсько-побутовими будівлями та спорудами, що знаходяться на АДРЕСА_1 , після смерті діда ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. М. Ханас

Дата документу 27.11.2020

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення27.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93177675
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —385/1192/20

Рішення від 27.11.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Ханас М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні