Рішення
від 25.11.2020 по справі 656/764/20
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 656/764/20

Номер провадження 2-о/656/28/20

20.10.2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2020 року Іванівський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Ковальчук Т.М.

за участі секретаря Костенко Н.С.

представника заявника Тишковського С.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванівка Херсонської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Любимівська сільська рада Іванівського району Херсонській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

В С Т А Н О В И В :

20.10.2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, заінтересована особа: Любимівська сільська рада Іванівського району Херсонській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Заяву обґрунтовує тим, що документом, що посвідчує його особу є паспорт громадянина України № НОМЕР_1 , виданий 14 січня 2019 року, де його по батькові зазначено ОСОБА_1 . Заявник у заяві зазначає, що є користувачем земельної ділянки на території Любимівської сільської ради Іванівського району Херсонської області: площею 22,10 га, на підставі Державного акту на право постійного користування землею серії ХС-Х виданого 12.11.1993 року Іванівською районною радою народних депутатів Іванівського району Херсонської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №142. Згодом ОСОБА_1 створив фермерське господарство Артур , керівником якого він являється, та використовує надану йому земельну ділянку в товарному сільськогосподарському виробництві. Так, під час проведення реєстрації вищезазначеної земельної ділянки в державному земельному кадастрі України було виявлено, що у державному акті на право користування землею допущено помилку при написанні його по батькові, а саме: записано по батькові ОСОБА_1 , а не ОСОБА_1 , як у паспорті, виданого на його ім`я. Просить суд встановити факт належності йому державного акту на право постійного користування землею серії ХС-Х від 12.11.1993 року.

Ухвалою суду від 23.10.2020 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, про день та місце розгляду справи повідомлявся завчасно в установленому законом порядку, його представник - адвокат Тишковський С.А. у судовому засіданні підтримав вимоги, посилаючись на обставини викладені в заяві. Просив заяву задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Любимівської сільської ради Іванівського району Херсонській області у судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно в установленому законом порядку.

Заслухавши пояснення представника заявника та дослідивши письмові докази по справі, суд дійшов висновку, про те, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.ст. 4, 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року зі змінами, внесеними постановою від 25 травня 1998 року № 15 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення вказано, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності документів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; коли установи, які видали правовстановлюючі документи, не можуть виправити допущені в них помилки.

Таким чином, в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

В судовому засіданні встановлено, що 12.11.1993 року було видано державний акт серії ХС-Х Іванівською районною радою народних депутатів Іванівського району Херсонської області 12.11.1993 року та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування за №142 на земельну ділянку площею 22,1 га для ведення селянського (фермерського) господарства, яка знаходиться на території Любимівської сільської ради Іванівського району Херсонської області громадянину, прізвище ім`я по батькові якого зазначено як ОСОБА_1 (а.с.5).

Заявником надано правовстановлюючий особистий документ - копію паспорту громадянина України (у формі ID-картки) № НОМЕР_1 , виданого органом 6523 від 14 січня 2019 року, де його прізвище ім`я по батькові зазначено не ОСОБА_1 , а ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Красар, Вірменія (а.с.3).

Заявником надано довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, яка видана Державною податковою адміністрацією 23.06.1997 року, з якої вбачається, що його по- батькові зазначено не ОСОБА_1 , а ОСОБА_1 (а.с.4).

Заявник з 1994 року є засновником та керівником Фермерського господарства Артур , що знаходиться на території с.Любимівка, Іванівського району, Херсонської області, код ЄДРПОУ 21292308, вид діяльності - вирощування зернових та технічних культур, що підтверджується довідкою №40 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 №233066 від 20.05.1994 року (а.с.6-7).

13.10.2020 році заявник звертався до Іванівської районної ради Херсонської області з заявою про внесення виправлення до державного акта на право постійного користування землею, а саме: вказати у державному акті по батькові ОСОБА_1 замість неправильного ОСОБА_1 , оскільки вказані розбіжності перешкоджають йому замовити технічну документацію для присвоєння кадастрового номера земельній ділянці (а.с.8).

З листа Іванівської районної ради Херсонської області №01-37/68 від 13.10.2020 року вбачається, що на даний час відсутній правовий механізм для внесення виправлення до державного акту. З 01.01.2013 року діють Закон України Про державний земельний кадастр та Закон України Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно , згідно яких втратила чинності така форма посвідчення права власності на земельну ділянку як Державний акт , з передачею повноважень щодо реєстрації прав на земельні ділянки реєстраційним службам Міністерства юстиції України (а.с.9).

Оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні знайшов підтвердження юридичний факт належності заявнику правовстановлюючого документу на земельну ділянку, а саме державного акта серії ХС-Х, виданого 12.11.1993 року Іванівською районною радою народних депутатів Херсонської області, який зареєстрований в Книзі реєстрації державних актів на право постійного користування за № 142 на право постійного користування землею площею 22,1 га для ведення селянського (фермерського) господарства, розташованої на території Любимівської сільської ради Іванівського району Херсонської області в якому по батькові заявника помилково зазначено як ОСОБА_1 . Помилка у написанні прізвища заявника у правовстановлюючому документі допущена під час його виготовлення.

Зазначений факт породжує юридичні наслідки, зокрема, від нього залежить виникнення у заявника права постійного користування земельною ділянкою. Встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись п.6 ч.1 ст.315, ст.ст.259, 265, 319 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Любимівська сільська рада Іванівського району Херсонській області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Красар, Вірменії, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , правовстановлюючого документа - Державного акту на право постійного користування землею, серії ХС-Х, виданого 12 листопада 1993 року Іванівською районною радою народних депутатів Іванівського району Херсонської області та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №142.

Рішення може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Іванівський районний суд Херсонської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 30 листопада 2020 року.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Т.М. Ковальчук

СудІванівський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93187608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —656/764/20

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

Ухвала від 23.10.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ковальчук Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні