Ухвала
від 30.11.2020 по справі 656/769/20
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 656/769/20

Номер провадження 2/656/197/20

22.10.2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2020 року смт. Іванівка.

Іванівський районний суд Херсонської області в складі:

головуючий - суддя Ференц Р.І.,

секретар судового засідання - Малишевська Т.М.

розглянувши в смт. Іванівка Іванівського району Херсонської області в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом акціонерного товариства "Херсонобленерго" в особі відокремленого підрозділу Іванівські розподільні електричні мережі до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Іванівського районного суду Херсонської області знаходиться цивільна справа за позовом акціонерного товариства "Херсонобленерго" в особі відокремленого підрозділу Іванівські розподільні електричні мережі.

22.10.2020 року акціонерне товариство "Херсонобленерго" в особі відокремленого підрозділу Іванівські розподільні електричні мережі подало до Іванівського районного суду Херсонської області позовну заяву до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії в загальній сумі 8134,49 грн., та судові витрати у вигляді сплаченого судового збору в розмірі 2102,00грн.

У судові засідання, які призначалися 16.11.2020 року, 30.11.2020 року, позивач акціонерне товариство "Херсонобленерго" в особі відокремленого підрозділу Іванівські розподільні електричні мережі не з`явився. До суду позивачем було подано клопотання, в якому просив слухати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, не заперечує проти заочного розгляду справи та винесення судом заочного рішення суду у випадку неявки в судове засідання відповідача і просить розглянути справу без участі представника позивача, позовні вимоги підтримав, посилаючись на обставини, зазначені в позові,

Відповідач ОСОБА_1 в судові засідання, які призначалися 16.11.2020 року, 30.11.2020 року не з`явився з невідомих для суду причин, про причини неявки суд не повідомив, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином і в передбачений законом порядок, з використанням усіх можливих засобів, про що підтверджує рекомендоване поштове повідомлення про вручення ухвали суду від --------------2020 року, позовної заяви та додатків до позовної заяви, а також згідно вимог ст. 128 ЦПК України було здійснено публікацію оголошення про виклик особи на веб-порталі судової влади.

Відповідач відзиву та документів до суду не надіслала, письмових пояснень з приводу позовних вимог не надала, заяви із запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не надсилала. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними у справі матеріалами.

Частиною 1 ст. 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Суд вважає, що немає порушення прав сторони, оскільки справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані щодо своєчасного повідомлення особи про місце і час розгляду справи та якщо не надійшло клопотання про відкладення цього розгляду.

З метою недопущення затягування і відкладення судового розгляду на строк, який перевищує строк розгляду справи встановлений законом, враховуючи практику Європейського суду з прав людини стосовно критеріїв розумних строків є правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; характер процесу та його значення для заявника (рішення у справах Федіна проти України від 02.09.2010 року, Смірнова проти України від 08.11.2005 року, Матіка проти Румунії від 02.11.2006 року, Літоселітіс проти Греції від 05.02.2004 року тощо), а також приймаючи до уваги рішення Європейського суду з прав людини від 03.04.2008 року у справі Пономарьов проти України яким наголошено, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження, враховуючи принцип судочинства, зазначений в практиці Європейського Суду з прав людини, яким визнано пріоритет публічного інтересу над приватним, суд прийшов до висновку про розгляд справи на підставі наявних у ній даних чи доказів.

Згідно з ч. 4 ст. 223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Враховуючи норми процесуального закону, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за того, що відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, який не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин неявки, відповідач подав відзив, не заперечує проти вирішення справи у відсутність відповідача і представника відповідача, позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За згодою учасників справи суд вирішив ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів та в порядку, передбаченому ст. 280 ЦПК України.

За ч.1 ст. 281 ЦПК України про заочний розгляд справи суд постановляє ухвалу.

Вимогами ч.2 ст. 281 ЦПК України розгляд справи і ухвалення рішення проводяться за правилами загального чи спрощеного позовного провадження з особливостями, встановленими главою 11 про заочний розгляд справи.

Водночас, відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

При таких обставинах, з урахуванням того, що сторони по справі не заперечили проти розгляду справи і ухвалення по справі заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, суд вважає можливим винести ухвалу про заочний розгляд справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 280, 281 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

По цивільній справі за позовом акціонерного товариства "Херсонобленерго" в особі відокремленого підрозділу Іванівські розподільні електричні мережі до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії призначити і провести заочний розгляд справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р. І. Ференц

СудІванівський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено01.12.2020
Номер документу93187614
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —656/769/20

Рішення від 30.11.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ференц Р. І.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ференц Р. І.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Іванівський районний суд Херсонської області

Ференц Р. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні