Рішення
від 01.12.2020 по справі 130/1894/20
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/76/2020

130/1894/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" грудня 2020 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шепеля К.А.,

за участю секретаря судового засідання Бондар С.В.,

розглянувши у судовому засіданні без участі заявників та заінтересованої особи справу за заявою адвоката Полігаса Володимира Миколайовича в інетерсах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , за участі заінтересованої особи Браїлівської селищної ради Жмеринського району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

приходить до такого.

Позиція заявників

Представник заявників 27 серпня 2020 року звернувся до суду з цією заявою, в якій просив встановити, що державний акт на право власності на земельну ділянку площею 2,1695 га, який виданий 1 липня 2011 року батькові його довірителей (спадкодавцю) для ведення селянського фермерського господарства, фактично є державним актом на право власності на цю земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Свою заяву обгрунтував помилкою при видачі цього державного акту щодо цільового призначення земельної ділянки. На підтвердження заяви подав відомості про спорідненність зі спадкодавцем, щодо видачі державного акта про право власності на земельну ділянку, з Державного земельного кадастру.

Встановлення факту заявникам необхідно з метою можливості прийняття спадщини після смерті свого батька, оскільки нотаріус відмовляє їм у цьому.

Позиція заінтересованої особи

Представник заінтересованої особи свою позицію не виклав. Суд проводить судовий розгляд справи відповідно до положень частини першої статті 223 ЦПК України, згідно з якими неявка в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки не є перешкодою для розгляду справи.

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин

Дослідженням справи установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Вінниця помер ОСОБА_3 , що видно з фотокопії свідоцтва про смерть (а.с.11).

Відповідно до фотокопій свідоцтв про народження ОСОБА_3 був батьком заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с.12-13).

Згідно з фотокопією свідоцтва про шлюб заявник ОСОБА_2 змінила прізвище на " ОСОБА_2 ", уклавши 27 листопада 2007 року шлюб з ОСОБА_6 (а.с.14).

Померлий ОСОБА_3 мав у власності земельну ділянку площею 2,1695 га на території Браїлівської селищної ради Жмеринського району Вінницької області для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 0521055300:06:001:0249, що видно з фотокопії державного акту (а.с.16).

З витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який сформований 19 грудня 2019 року, вбачається, що цільове призначення земельної ділянки, яка належить ОСОБА_3 , с кадастровим номером 0521055300:06:001:024 - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.17).

З роз`яснення заступника начальника відділу у Жмеринському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області видно, що можливість внесення змін чи виправлень до існуючого державного акта на право власності на земельну ділянку законодавством не передбачено (а.с.20-21).

Зі списка до розпорядження Жмеринської райдержадміністрації "Про затвердження проекту із земелустрою щодо організації території земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та земельних ділянок для ведення особистих селянських господарств на територїї Браїлівської селищної та Людавської сільської рад для складання документів, що посвідчують право власності на земельні частки (паї) та земельні ділянки для веденняособистих селянських господарств громадянам Браїлівської селищної та Людавської сільської рад" № 277 від 10 червня 2011 року, який є додатком до цього Розпорядження, видно, що померлий ОСОБА_3 є власником земельної частки (паю) розміром 2,1695 га.

Оже, у державному акті на право власності ОСОБА_3 на земельну ділянку цільове її призначення вказане "для ведення особистого селянського господарства". У витязі з Державного земельного кадастру цільове призначення цієї ж земельної ділянки зазначене "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва". У списку до вищезгаданного Розпорядження під номером НОМЕР_1 (номер ділянки НОМЕР_2 ) йдеться також про померлого власника земельної частки (паю) ОСОБА_3 , земля якому передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

З копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3 видно, що заявники є єдиними його спадкоємцями (а.с.46-89).

Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Надані заявниками всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається. Кожний аргумент, наведений представником заявників, відноситься до предмета спору, обґрунтований з огляду на законодавство і містить підстави для задоволення заяви.

Досліджені судом докази свідчать про допущену помилку при видачі ОСОБА_3 державного акту на право власності на земельну ділянку площею 2,1695 га в частині неправильного зазначення цільового призначення земельної ділянки - не для ведення особистого селянського господарства, а для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Юридична кваліфікація встановлених обставин

Виходячи з положень статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про, зокрема, встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (частина друга статті 315 ЦПК України).

Згідно зі статею 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 цього ж Кодексу до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною першою статті 1255 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

У статті 1261 ЦК України вказано, що у першу чергу право на спадкування за законом мають, зокрема, діти спадкодавця.

Висновки суду

У судовому засіданні встановлено, що при видачі ОСОБА_3 державного акта на право приватної власності на земельну ділянку була допущена помилка в частині цільового призначення земельної ділянки - замість "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" записано "для ведення особистого селянського господарства". Даний факт знайшов підтвердження у судовому засіданні, його встановлення необхідно для можливості реалізації заявниками права на спадкування земельної ділянки після смерті свого батька.

Розподіл судових витрат

Відповідно до положень частини сьомої статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Тому судові витрати слід залишити за заявниками.

Керуючись статтями 259, 263 ЦПК України, на підставі статей 77, 78, 79, 80, 89, 293, 315 ЦПК України, статей 1216, 1218, 1255, 1261 ЦК України, суд

у х в а л и в :

Заяву адвоката Полігаса Володимира Миколайовича в інетерсах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , за участі заінтересованої особи Браїлівської селищної ради Жмеринського району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення, - задовольнити.

Встановити, що державний акт серії ЯЛ № 682676 на право приватної власності на земельну ділянку кадастровий номер 0521055300:06:001:0249, виданий Жмеринською районною державною адміністрацією Вінницької області 1 липня 2011 року на ім`я ОСОБА_3 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, фактично є державним актом серії ЯЛ № 682676 на право приватної власності на земельну ділянку кадастровий номер 0521055300:06:001:0249, виданий Жмеринською районною державною адміністрацією Вінницької області 1 липня 2011 року на ім`я ОСОБА_3 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Судові витрати в сумі 840 грн 80 коп залишити за заявниками.

На рішення може бути подана апеляція до Вінницького Апеляційного суду на протязі тридцяти днів з дня його винесення.

Ім`я (найменування) сторін

Представник заявників адвокат Полігас Володимир Миколайович, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю № 752 від 28 травня 2012 року.

Заявники ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Жмеринським РВ УМВС 11 червня 1998 року; ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 , ідент.номер НОМЕР_4 .

Заінтересована особа Браїлівська селищна рада Жмеринського району Вінницької області, вул.Гагаріна, 4 смт Браїлів, код ЄДРПОУ 04325609.

Головуючий суддя Костянтин Шепель

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено02.12.2020
Номер документу93192071
СудочинствоЦивільне
Сутьпомерлого власника земельної частки (паю) ОСОБА_3 , земля якому передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. З копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3 видно, що заявники є єдиними його спадкоємцями (а.с.46-89). Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні

Судовий реєстр по справі —130/1894/20

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 31.08.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні