Рішення
від 27.11.2020 по справі 243/9162/20
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

243/9162/20

2/243/2796/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 листопада 2020 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

Головуючого судді Сидоренко І.О.

за участю:

секретаря судового засідання Мірошниченко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 11 Слов`янського міськрайонного суду Донецької області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

19.10.2020 року до Слов`янського міськрайонного суду Донецької області звернувся ОСОБА_2 із позовною заявою в інтересах ОСОБА_1 до Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом. Свої вимоги обґрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді рухомого та нерухомого майна у тому числі 11/25 ідеальних часток житлового будинку, розташованого на неприватизованій земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , який має наступні характеристики: загальна площа 86,3 кв.м.; житлова площа 53,6 кв.м., літня кухня-сарай під літ. Б ; гараж під літ. В ; огорожа № 1, 2; водопровід № 3, належний померлій на підставі договору купівлі-продажу від 21 березня 1989 року; приватизована ділянка з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,7773 га, кадастровий № 1424283500:02:000:0306, належна померлій на підставі Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку, на які спадкоємець вже отримав свідоцтво про право на спадщину від 21 лютого 2012 року, тобто має місце недовидана спадщина.

Крім того, позивач отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки на теперішній час він проживає на території АР Крим, отримав паспорт громадянина Російської Федерації, у зв`язку з чим нотаріусом зроблено висновок щодо неналежного підтвердження громадянства та особи спадкоємця.

Позивач є єдиним спадкоємцем першої черги, прийняв спадщину своєчасно, що підтверджується доданими до позовної заяви письмовими доказами. Складність у оформленні спадкових прав полягає в тому, що державний нотаріус не вважає паспорт громадянина РФ за документ, який підтверджує особу спадкоємця. Проте, позивач успадкував право власності на спадкове майно, але не може отримати свідоцтва про право на спадщину, зважаючи на викладене.

Тому, просить суд визнати за позивачем право власності в порядку спадкування законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 його матері - ОСОБА_3 на 11/25 ід. часток житлового будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання позивач не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Представник позивача ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду повідомлявся належним чином, проте надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, в якій на заявлених вимогах наполягав, просив їх задовольнити у повному обсязі.

Будучи належним чином повідомленим щодо дати, час та місця розгляду справи, представник відповідача у судове засідання не з`явився, направивши на адресу суду клопотання про розгляд справи у його відсутності, в якій просив суд ухвали рішення на власний розсуд із врахування наявних у справі матеріалів.

Ухвалою суду від 21 жовтня 2020 року витребувано з Першої слов`янської державної нотаріальної контори Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) копії спадкових справ, які заведені після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , й зобов`язано повідомити суд про факт відкриття спадкових справ після смерті ОСОБА_3 , факт звернення кого-небудь із заявами про прийняття спадщини або відмову від спадщини та надати відповідні відомості, а також повідомити наявність заповіту.

Суд, розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом та визнання права власності в порядку спадкування за законом, з наступних підстав.

Як вбачається з копії Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 04 серпня 2011 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по місту Слов`янську Слов`янського міськрайонного управління юстиції у Донецькій області, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Слов`янськ Донецької області.

Померлій ОСОБА_3 за життя належала частина житлового будинку АДРЕСА_1 у частці 11/25 та земельна ділянка, розташована на території Малинської сільської ради (теперішня території Миколаївської міської ради), площею 5,780 га, кадастровий № 1424283500-02-000-0306. Наведене підтверджується Довідкою № 2717-2/0.84/01, виданої 27 жовтня 2020 року КП Бюро технічної інвентаризації та копією Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ДН № 195222, виданого 13 грудня 2005 року Слов`янським районним відділом земресурсів на підставі розпорядження голови Слов`янської районної державної адміністрації № 316 .

З метою прийняття спадщини після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , позивач звернувся до Першої слов`янської державної нотаріальної контори, із відповідною заявою.

Крім того, до наведеної нотаріальної контори звернувся інший спадкоємець, син померлої ОСОБА_3 - ОСОБА_4 , із заявою про відмову від спадщини після померлої матері на користь сина померлої - ОСОБА_1 .

На підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 21 лютого 2012 року державним нотаріусом Першої слов`янської державної нотаріальної контори, ОСОБА_1 отримав у спадщину, в тому числі з урахуванням 1/2 частки, від якої відмовився ОСОБА_4 , спадкове майно, яке складається з вкладів з відповідними відсотками та нарахованою компенсацією, що знаходяться на схороні у філії відділення № 2868 ПАТ Державний ощадний банк України м. Слов`янськ, на рахунку № НОМЕР_2 в сумі 3976,43 грн., № НОМЕР_3 в сумі 0,10 грн., № НОМЕР_4 в сумі 0,07 грн. В тій же філії відділення на ім`я померлої є компенсаційний рахунок вкладників Ощадбанку колишнього СРСР по коштах, внесених до 02 січня 1992 року: № 91551/11937 в сумі 68,94, які належали померлій на підставі повідомлення № 143, виданого філією - Слов`янське відділення № 2868 ПАТ Державний ощадний банк України від 24 січня 2012 року.

22 червня 2020 року представник позивача - ОСОБА_5 звернувся до Першої слов`янської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку за адресою: Миколаївська міська рада (колишня Малинівська сільрада) Слов`янського району Донецької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,7773 га та житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті померлої - ОСОБА_3 .

Проте, 22 червня 2020 року державний нотаріус своєю постановою відмовив у вчиненні нотаріальної контори, про що виніс відповідну постанову. Свою постанову державний нотаріус обґрунтував наступним. При видачі свідоцтва про право на спадщину згідно з главою № 7 пункту № 5 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, нотаріус встановлює особу, яка звернулась за вчиненням нотаріальної дії документ, за яким встановлено особу, яка звернулась за вчинення нотаріальної дії, чи уповноваженого представника, повертаються особам, що їх подали. У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій записується назва документа, серії, номер, дата його видачі і найменування установи, яка його видала. При посвідченні правочинів, видачі свідоцтва, чи оформленні інших документів, примірники яких залишаються в справах нотаріуса, витяг з документа, за яким встановлено особу громадянина, у якому відображено усі заповнені сторінки, що стосується реквізитів поданого документа, його дійсність та мають значення для вчинюваної нотаріальної дії долучаються до справи. Так, для встановлення особи спадкоємця ОСОБА_1 надано копію паспорта НОМЕР_5 виданого Відділом УФМС Росії по Республіці Крим в місті Ялта 02 червня 2014 року, код підрозділу 910-009. Згідно зі статею 6 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованої території України , оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальної (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України. Відповідно до ст. 9 вказаного Закону, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені до Конституції та законів України, їх посадові службові особи на тимчасово окупованої території діють лише підставі та у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльності вважаються незаконними, якщо ці органи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ). Виданий органами та/або особами, передбаченими ч. 2 є недійсними і не створює правових наслідків. Оскільки на момент звернення, сплинув шестимісячний строк після смерті ОСОБА_3 - спадкоємець - ОСОБА_1 може отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку за адресою Миколаївська міська рада (колишня Малинівська сільрада), Слов`янського району Донецької області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 5,7773 га та житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , Першою слов`янською державною нотаріальною конторою, може бути видано тільки після надання належного документа, що встановлює спадкоємця.

Відповідно до п. 5 Глави 7 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, документи, за якими встановлено особу, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, чи уповноваженого представника, повертаються особам, що їх подали. У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій записуються назва документа, серія, номер, дата його видачі і найменування установи, яка його видала. При посвідченні правочинів, видачі свідоцтв чи оформленні інших документів, примірники яких залишаються у справах нотаріуса, витяг з документа, за яким встановлено особу громадянина, у якому відображено усі заповнені сторінки, що стосуються реквізитів поданого документа, його дійсності та мають значення для вчинюваної нотаріальної дії, долучається до справ нотаріуса .

Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території , оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пунктів 2-3 статті 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території , будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Згідно частин першої та другої статті 49 Закону України Про нотаріат , нотаріус відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо вчинення такої дії суперечить законодавству України.

Зазначені вище обставини також підтверджуються матеріалами Спадкової справ № 50/2012, заведеної 24 січня 2012 року до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Слід зазначити, що в матеріалах наведеної Спадкової справи, крім іншого міститься копія паспорту громадянина України, виданого на ім`я позивача.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України здійснення права власності полягає у володінні, користуванні, розпорядженні своїм майном на власний розсуд.

Частиною першою статті 321 Цивільного кодексу України передбачено, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі ст. 392 ЦК України власник може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Згідно зі ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України зазначено, що до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцю з моменту відкриття спадщини.

Враховуючи вищенаведене, суд, на підставі наявних у справі доказів, прийшов до висновку про необхідність задоволення позовних вимог.

Керуючись статтями 328, 1216, 1218, 1225, 1268, 1296 Цивільного кодексу України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , ст. ст.10,12,13,76,81,89,200,263-265,354-355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до Слов`янської міської ради Донецької області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем м. Слов`янська Донецької області, РНОКПП: НОМЕР_6 , право власності на 11/25 ід. часток житлового будинку АДРЕСА_1 (загальна площа 86,3 кв.м., житлова площа 53,6 кв.м., літня кухня-сарай літ. Б , гараж літ. В , огорожа № 1, огорожа № 2, водопровід № 3) та приватизовану земельну ділянку з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (площею 5,7773 Га, кадастровий № 1424283500:02:000:0306), в порядку спадкування за законом після матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повний текст рішення виготовлений 01 грудня 2020 року.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Донецького апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу .

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду І.О. Сидоренко

Дата ухвалення рішення27.11.2020
Оприлюднено02.12.2020
Номер документу93194350
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —243/9162/20

Рішення від 27.11.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Рішення від 27.11.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 19.11.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

Ухвала від 21.10.2020

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Сидоренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні