Постанова
від 22.04.2010 по справі 2а-4101/10/2/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Київська, 150, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

22.04.10

Справа №2а-4101/10/2/0170

Окружний  адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді      Яковлєва С.В. , при секретарі Дрягіні В.П. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу  

     

за позовом   Сакської об'єднаної державної податкової інспекції в АРК          

до   Споживчого товариства "Тріумф"              

про припинення юридичної особи

за участю представників:

Від позивача – не з’явився;

Від відповідача – не з’явився;

Суть спору: Сакська об’єднана державна податкова інспекція в АР Крим (далі – позивач) звернулась до Окружного адміністративного суду АР Крим з позовними вимогами до Споживчого товариства «Тріумф» (далі - відповідач) про припинення юридичної особи, у зв’язку з ненаданням у податкову інспекцію більше року документів фінансової звітності та декларацій.

Позивач явку свого представника у судове засідання, яке відбулось 22.04.2010 року, не забезпечив, про час та день розгляду справи повідомлений належним чином, 20.04.2010 року від нього надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності його представника.

Відповідач заперечення на позов до суду не надіслав, явку свого представника у судове засідання не забезпечив, про час та день його проведення був повідомлений належним чином, клопотання про розгляд справи за його відсутності до суду не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Суд, приймаючи до уваги ненадання відповідачем доказів неможливості його участі у судовому засіданні з поважних причин, відсутність у матеріалах справи клопотання про неможливість розгляду справи без участі його представника, керуючись ст. 128 КАС України, вважає можливим продовжити розгляд справи на підставі наявних доказів.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані докази, суд

    

ВСТАНОВИВ:

Сакською районною державною адміністрацією АР Крим 12.11.2003 року здійснено державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності - Споживче товариство «Тріумф».

          Згідно з довідкою Сакської об’єднаної ДПІ в АР Крим № 630/9/15-01 відповідач не надає до податкових органів податкову звітність з 18.12.2008р.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» платники податків повинні представляти до органів ДПІ звітність з періодичністю, встановленою нормами діючого законодавства.

Пункт 1.2 статті 9 Закону України «Про систему оподатковування» передбачає обов'язок платників податків, зборів (обов'язкових платежів) подавати в державні податкові органи відповідно до діючого законодавства декларації та бухгалтерську звітність.

Згідно пункту 1 статті 33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців», юридична особа припиняється за судовим рішенням, прийнятим у випадках, передбачених законом.  

Частина 2 статті 38 вказаного Закону передбачає постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особі, зокрема у випадку неподання юридичною особою протягом року органам державної податкової службі податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.  

Пунктом 17 частини 1 статті 11 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» передбачено, що органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до підпункту 8.6 пункту 8 Інструкції про порядок обліку платників податків, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 19.02.98 року № 80 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16.03.98 року за № 172/2612, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та в разі неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків -  про звернення до суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Крім того, суд зауважує, що відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» до функцій податкових органів   належить контролювання   своєчасності   подання   платниками   податків бухгалтерських звітів і балансів,  податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування   і   обчислення   податків,   інших   платежів. Звернення податкового органу до суду з позовом щодо припинення юридичної особи на підставі ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» у зв’язку з неподання протягом року органам державної податкової служби декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону слід розуміти як один із засобів податкового контролю.

В даному випадку, «скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності» та «припинення юридичної особи» є тотожними поняттями.

З огляду на зазначене вище, суд дійшов висновку про наявність у державної податкової служби повноважень щодо звернення до суду з позовами про припинення юридичної особи.

Відповідач згідно зі ст. 71 КАСУ не надав доказів оформлення податкових декларацій, іншої звітності та відправлення цих матеріалів позивачу.      

За  таких обставин суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 160-163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд

    

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Припинити юридичну особу – Споживче товариство «Тріумф» (96540, АР Крим, Сакський район, с. Охотникове, вул. Шкільна, 1; ОКПО 32740419), зареєстровану Сакською районною державною адміністрацією АР Крим 12.11.2003 року.

Копію цієї постанови, після набрання нею законної сили, направити до державного реєстратора при Сакської районної державної адміністрації АР Крим (96500, АР Крим, м .Саки, вул. Леніна, 15).

У разі неподання заяви про апеляційне оскарження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то постанова набирає законної сили через 10 днів з дня отримання особою копії постанови, у разі неподання нею заяви про апеляційне оскарження.

Якщо після подачі заяви  про апеляційне оскарження, апеляційна скарга не подана, постанова вступає в законну силу через 20 днів після подання заяви про апеляційне  оскарження.  

Постанова може бути оскаржена в порядку і строки передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

     

 

Суддя                                                                Яковлєв С.В.

           

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення22.04.2010
Оприлюднено19.10.2010
Номер документу9319868
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4101/10/2/0170

Постанова від 22.04.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні