Рішення
від 23.11.2020 по справі 352/2045/20
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/2045/20

Провадження № 2-о/352/71/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 листопада 2020 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючої - судді Хоминець М.М.

з участю секретаря Гундич Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Поберезька сільська рада Тисменицького району Івано-Франківської області, про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу, -

в с т а н о в и в :

Заявниця звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу.

Заяву обґрунтовувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 . Ще при житті батько склав заповіт, який посвідчений секретарем Поберезької сільської ради 08.02.2001 р., згідно якого все належне йому на день смерті майно заповів їй. Після смерті батька відкрилась спадщина на все належне йому майно, у тому числі на будинковолодіння АДРЕСА_1 , право власності на яке посвідчено дублікатом свідоцтва про право власності на житловий будинок, виданого 31.03.2000 р. виконавчим комітетом Поберезької сільської ради. Як єдиний спадкоємець за заповітом, яка прийняла спадщину шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном, заявниця звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак, нотаріус відмовила їй у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з тим, що необхідно підтвердити факт родинних стосунків з батьком та належність померлому правовстановлюючого документу на будинковолодіння. У свідоцтві про народження заявниці вказано, що її батьком є ОСОБА_3 замість вірного ОСОБА_2 , у дублікаті свідоцтва про право власності на житловий будинок від 31.03.2000 р. помилково вказано, що власником майна є ОСОБА_4 замість вірного ОСОБА_2 . Просила встановити факт родинних відносин, що вона є дочкою померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , та факт належності померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 дублікату свідоцтва про право власності на житловий будинок, виданого 31.03.2000 р. виконавчим комітетом Поберезької сільської ради на підставі рішення Тисменицької районної Ради № 233 від 19.12.1989 р. на ім`я ОСОБА_4 .

Представник заявника у судове засідання не з`явилась, у поданій суду заяві підтримала заяву про встановлення фактів, просила її задовольнити та розглянути справу у її відсутності.

Представник заінтересованої особи - Поберезької сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області у судове засідання не з`явився, у поданій суду заяві заінтересована особа визнала заяву про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу, не заперечувала щодо її задоволення, просила справу розглянути у відсутності свого представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Встановлено, що заявниця ОСОБА_1 є дочкою померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 та єдиним спадкоємцем за заповітом, посвідченим секретарем Поберезької сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області 08.02.2001 р. Завниця прийняла спадщину після смерті батька згідно вимог п.1 ч.1 ст.549 ЦК УРСР (у редакції 1963 р.) шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном.

Однак, заявниця не може отримати у нотконторі свідоцтво про право на спадщину за заповітом з огляду на суперечності у документах, які підтверджують родинні зв`язки між спадкодавцем і спадкоємцем, та допущену у правоустановлюючому документі на спадкове будинковолодіння помилку у написанні власника по батькові .

У свідоцтві про народження заявниці вказано, що її батьком є ОСОБА_3 замість вірного ОСОБА_2 , у дублікаті свідоцтва про право власності на житловий будинок від 31.03.2000 р. зазначено, що власником житлового будинку з господарськими будівлями АДРЕСА_1 є ОСОБА_4 замість вірного ОСОБА_2 .

Факт родинних відносин між заявницею та її померлим батьком та факт належності останньому правовстановлюючого документу на спадкове майно визнається заінтересованою особою та підтверджується наявними у матеріалах справи письмовими доказами.

З урахуванням викладеного суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту родинних відносинта факту належності правовстановлюючого документу, що необхідно заявниці для реалізації її права на спадщину.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 534, 548, 549 ЦК УРСР (у редакції 1963 р.) , керуючись ст. 263-265, 319 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Поберезька сільська рада Тисменицького району Івано-Франківської області, про встановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу задоволити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є дочкою померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , дублікату свідоцтва про право власності на житловий будинок, виданого 31.03.2000 р. виконавчим комітетом Поберезької сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області на підставі рішення Тисменицької районної ради № 233 від 19.12.1989 р. на ім`я ОСОБА_4 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявниця: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Поберезька сільська рада Тисменицького району Івано-Франківської області, с. Побережжя, вул. Шевченка, 104, Тисменицького району Івано-Франківської області, ідентифікаційний код 04356308.

Повне судове рішення складено 30.11.2020 р.

Суддя М.М.Хоминець

Дата ухвалення рішення23.11.2020
Оприлюднено02.12.2020
Номер документу93215157
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин та факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —352/2045/20

Рішення від 23.11.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні