Рішення
від 24.11.2020 по справі 352/341/20
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/341/20

Провадження № 2-о/352/36/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 листопада 2020 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючої - судді Хоминець М.М.

присяжних Сворак В.М., Скорого С.В.

з участю секретаря Гундич Г.В.

розглянувши у судовому засіданні у порядку окремого провадження в залі суду цивільну справу за заявою комунальної установи Івано-Франківської обласної ради "Погонянський психоневрологічний інтернат", заінтересована особа - опікунська рада виконавчого комітету Пшеничниківської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, -

в с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду із заявою про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, у якій просив поновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у дієздатності.

Свою заяву обґрунтовував тим, що рішенням Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 01 листопада 2004 р. ОСОБА_1 визнана недієздатною, над нею встановлено опіку, визнано її опікуном Погонянський психоневрологічний інтернат. Станом на даний час стан здоров`я ОСОБА_1 значно покращився і є задовільним. Як наслідок, вона може розуміти значення своїх дій та керувати ними, здатна свідомо приймати рішення. Тому наявні підстави згідно ст.42 ЦК України для поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 .

Представник заявника у судове засідання не з`явився, у поданій суду заяві підтримав заявлені вимоги та просив їх задоволити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, у поданій суду заяві заінтересована особа заяву визнала, просила справу розглянути у відсутності свого представника.

ОСОБА_1 , відносно якої подана заява про поновлення цивільної дієздатності, у судове засідання не викликалась у зв`язку з карантинними обмеженнями.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Встановлено, що рішенням Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 01 листопада 2004 р. ОСОБА_1 визнана недієздатною, над нею встановлено опіку, визнано її опікуном Погонянський психоневрологічний інтернат.

На даний час стан психічного здоров`я ОСОБА_1 значно покращився. Вказана обставина підтверджується випискою з історії хвороби (а.с.6), консультаційним висновком спеціаліста КНП "Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я" від 24.10.2019 р. (а.с.5).

Згідно висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи від 10.06.2020 р. ОСОБА_1 страждає психічним розладом - емоційно нестійким розладом особистості, імпульсивний тип, стан стійкої компенсації, згідно МКХ-10, F 60.33; зазначене захворювання не позбавляє ОСОБА_1 здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними (а.с.37-42).

Відповідно до вимог ст.42 ЦК України за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Як передбачено ч.4 ст.300 ЦПК України скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

З урахуванням викладеного, з огляду на встановлені судом обставини щодо значного поліпшення психічного стану ОСОБА_1 , у якої поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви.

На підставі наведеного, відповідно до ст.42 ЦК України, керуючись ст. 263-265, 300 ч.4 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Заяву комунальної установи Івано-Франківської обласної ради "Погонянський психоневрологічний інтернат", заінтересована особа - опікунська рада виконавчого комітету Пшеничниківської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи задоволити.

Скасувати рішення Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 01 листопада 2004 року про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, припинити встановлену над ОСОБА_1 опіку та поновити цивільну дієздатність ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки і піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: Погонянський психоневрологічний інтернат, с. Погоня, вул. Шевченка, 9-а, Тисменицького району Івано-Франківської області, ідентифікаційний код 03188731.

Заінтересована особа: опікунська рада виконавчого комітету Пшеничниківської сільської ради Тисменицького району Івано-Франківської області, с. Пшеничники, вул. Шевченка, 7, Тисменицького району Івано-Франківської області.

Особа, щодо якої подана заява: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 .

Повне рішення складено 01.12.2020 р.

Суддя М.М.Хоминець

Присяжні В.М.Сворак

С.В.Скорий

Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено02.12.2020
Номер документу93215163
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —352/341/20

Рішення від 24.11.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні