Ухвала
від 01.12.2020 по справі 923/1222/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

01 грудня 2020 року м.Херсон Справа № 923/1222/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. , розглянувши матеріали за позовом: Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації м. Херсон, код ЄДРПОУ 33824934

до Відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельне підприємство "Гарант" м.Нова Каховка,74900,Херсонська обл., код ЄДРПОУ 41485685

про стягнення 3 002 725,54грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд -

в с т а н о в и в :

25 листопада 2020 Департамент розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації звернувся до Господарського суду Херсонської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно-будівельне підприємство "Гарант" 3 002 725,54грн. попередньої оплати за договором № 22 на проведення робіт по об`єкту від 03.08.2020.

Відповідно до Витягу з протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями від 25.11.2020 визначено суддю по справі - Пінтеліну Т.Г.

Судом встановлено, що позовна заява підлягає залишенню без руху. Залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

Вимоги до позовної заяви, викладені у статті 162 та статті 164 Господарського процесуального кодексу України. За приписами частини 2 статті 162 ГПК України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Суд встановив, що подана позовна заява не відповідає зазначеним вище вимогам.

1. Позовна заява підписана заступником директора Департаменту - Іваном Чорним, однак матеріали справи не містять належних доказів щодо підтвердження повноважень вказаної особи стосовно права на підписання позовної заяви. Таким чином, до позовної заяви не надано належних доказів підтвердження повноважень особи, яка підписала вказану позовну заяву.

2. Відповідно до пункту 9 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява має містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складають з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залучення свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів, проведення експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведення огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпечення доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Разом із першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого судового збору (ч.ч. 1, 2 ст. 124 Господарського процесуального кодексу України).

Проте позовна заява не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

3. За приписами ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів, а також докази сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

4. Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір", ВР України, від 08.07.2011, № 3674-VI

Відповідно до ст.1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.1 п.2 ч.2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позову майнового характеру судовий збір становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За умовами статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік", з 01 січня 2020 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2102,00 грн. Згідно ч.2 ст. 9 Закону України, від 08.07.2011 р. № 3674-VI "Про судовий збір" суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судом встановлено, що матеріали позовної заяви не містять доказів сплати судового збору позивачем при зверненні з даною позовною заявою. У якості доказів сплати судового збору позивач не подав жодного документа. З врахуванням наведених вище приписів Закону України "Про судовий збір", на час звернення до суду з даною позовною заявою позивач повинен був сплатити судовий збір у розмірі 45 041,00 грн.

5. Згідно з п. п. 59, 61 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку", внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення. У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення, бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий - видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника, на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009 року, встановлено, що про прийняття для пересилання реєстрованого поштового відправлення (поштового переказу) відправникові з додержанням вимог Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" видається розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Таким чином, належним доказом відправлення відповідачеві позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) надані в оригіналі.

Проте Позивачем не дотримано вказаних вимог та не надано належних доказів на підтвердження направлення позовної заяви з додатками відповідачу.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Позовну заяву Департаменту розвитку територій Херсонської обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно-будівельне підприємство "Гарант" про стягнення 3002725,54 грн. залишити без руху.

2. Позивачу, у строк не більше п"яти робочих днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, усунути виявлені недоліки позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Херсонської області заяви про усунення недоліків позовної заяви, а також доказів сплати судового збору у встановленому розмірі.

3. Заяву про усунення недоліків позовної заяви також направити відповідачу, докази направлення надати суду.

4. Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою, відповідно до п.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Ухвала набирає законної сили негайно після її прийняття і не підлягає оскарженню.

6. Копію ухвали направити позивачу.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за наступною адресою: http://rv.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 01.12.2020.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020

Судовий реєстр по справі —923/1222/20

Ухвала від 21.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні