Ухвала
від 01.12.2020 по справі 926/2880/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о в і д м о в у у в и д а ч і с у д о в о г о н а к а з у

01 грудня 2020 року м. ЧернівціСправа № 926/2880/20 Суддя Господарського суду Чернівецької області Миронюк Олександр Сергійович, розглянувши заяву заявника Міського комунального підприємства Чернівцітеплокомуненерго

до боржника Житлово-будівельного товариства 10

про видачу судового наказу на вимогу про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію у сумі 102060,35 грн.

ВСТАНОВИВ:

Міське комунальне підприємство Чернівцітеплокомуненерго звернулось до Господарського суду Чернівецької області із заявою про видачу судового наказу на вимогу про стягнення з боржника Житлово-будівельного товариства 10 заборгованості за договором 903 від 19 вересня 2006 року за спожиту теплову енергію у сумі 102060,35 грн.

Згідно витягу з протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 30 листопада 2020 року, заяву передано для розгляду судді Миронюку О.С.

Відповідно до частини 2 статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), наказне провадження призначене для розгляду справ за заявами про стягнення грошових сум незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про наявність його заявнику невідомо.

Судовий наказ, відповідно до положень статті 232 ГПК України, є судовим рішенням.

Відповідно до статті 147 ГПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці.

Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень.

За змістом статті 148 ГПК України судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним в письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Особа має право звернутися до суду з вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Згідно з вимогами п. 2, 4, 5 ч. 2, ч. 3 ст. 150 ГПК України у заяві повинно бути зазначено, зокрема: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника; вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

До заяви про видачу судового наказу, зокрема, додаються: копія договору, укладеного в письмовій формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості; інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 154 ГПК України суд розглядає заяву про видачу судового наказу протягом п`яти днів з дня її надходження. Розгляд проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника. За результатами розгляду заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Суд зазначає, що зважаючи на принципи наказного провадження та встановлений порядок розгляду заяви про видачу судового наказу, наказне провадження у господарському судочинстві забезпечує можливість стягнення грошової заборгованості, якщо подана заява та заявлені у ній вимоги відповідають вимогам, за якими може бути видано судовий наказ, викладені у заяві обставини підтверджується доданими до заяви документами.

Відповідно до вищезазначеного, до заяви про видачу судового наказу не додано:

· платіжне доручення про сплату судового збору;

· копію витягу з ЄДР відносно МКП Чернівцітеплокомуненерго ;

· копію довідки про включення до ЄДРПОУ відносно боржника;

· звіт про фактичне споживання теплової енергії;

· копію претензії;

· копію карток обліку використання теплової енергії;

· звіт про нарахування і оплату;

· копію довіреності представника позивача;

У зв`язку із цим виключається можливість розгляду заявлених заявником вимог у порядку наказного провадження, зважаючи на принципи наказного провадження та встановлений порядок розгляду заяви про видачу судового наказу.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України, суддя відмовляє у видачі судового наказу, зокрема, якщо: заяву подано з порушенням вимог статті 150 цього Кодексу.

Приписами ч. 2 ст. 152 ГПК України визначено, що про відмову у видачі судового наказу суддя постановляє ухвалу не пізніше десяти днів з дня надходження до суду заяви про видачу судового наказу.

Отже, на підставі викладеного, суд дійшов до висновку, що у задоволенні заяви про видачу судового наказу слід відмовити, оскільки заяву подано з порушенням вимог п.п. 2, 4, 5 ч. 2, п. 4 ч. 3 статті 150 Господарського процесуального кодексу України та на підставі п. 1 частини першої статті 152 ГПК України.

За змістом ч. 1 ст. 153 ГПК України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою після усунення її недоліків. Крім того, заявник має право звернутися з тими самими вимогами у позовному провадженні.

У разі відмови у видачі судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви (ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України).

Так, керуючись статтями 150, 152, 153, 154, 155, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Чернівецької області

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні заяви Міського комунального підприємства Чернівцітеплокомуненерго (вул. Максимовича, 19-а м. Чернівці, 58018) про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з боржника Житлово-будівельне товариство 10 (вул. Авангардна, 49 м. Чернівці, 58023, ідентифікаційний код 21436991) заборгованості за спожиту теплову енергію у сумі 102060,35 грн.

Ухвала підписана 01.12.2020 року.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по справі можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/ .

Суддя О.С. Миронюк

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93220725
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за спожиту теплову енергію у сумі 102060,35 грн

Судовий реєстр по справі —926/2880/20

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні